بررسی راهکارهای کاهش آلودگی هوای تبریز با محوریت انرژی‌های تجدیدپذیر

نشست تخصصی بررسی آلودگی هوای کلانشهر تبریز با موضوع« علل و عوامل، چالش‌ها و راهکارها با محوریت انرژی‌های تجدیدپذیر» در دانشگاه تبریز برگزار شد.

معاون پژوهش و فناوری دانشگاه تبریز روز چهارشنبه سوم بهمن ماه، در این نشست با اشاره به وجود ده‌ها پروژه در دانشکده‌های مختلف دانشگاه در حوزه انرژی‌های تجدید پذیر، گفت: دانشگاه تبریز ظرفیت بسیار بالایی در بحث سلول‌ها و پنل‌های خورشیدی، از نقطه اول یعنی سنتز مواد تا تولید پنل و ایجاد نیروگاه با ظرفیت‌های مختلف را، دارا است و ما می‌توانیم در حوزه نسل سوم پنل‌های خورشیدی در خدمت کشور باشیم.

اصغر عسگری، اظهار کرد: آلودگی هوا موضوعی است که همه انسان‌ها را دربر می‌گیرد و آثار آن خیلی دیرتر از وضعیت موجود، دیده می‌شود و اگر عوامل دخیل را در شکل‌گیری این وضعیت بررسی کنیم، می‌بینیم که آثار این عوامل صرفا در تاثیر منفی بر بیماران ریوی و قلبی خلاصه نمی‌شود. بلکه بسیاری از مشکلات عصبی، تخریب زیست محیطی، تخریب اکوسیستم شهری و حتی تخریب اقتصادی شامل کاهش گردشگر، افزایش هزینه‌های درمانی، کاهش بهره‌وری و... از دیگر آثار آلودگی هوا به شمار می‌رود.

وی ادامه داد: جایگاه علمی دانشگاه تبریز برای همه مشخص است. لذا دانشگاه تبریز از اولین مراحل شروع آلودگی تا قدم آخر در خدمت شهر، استان و کشور است و این توانایی را دارد که با انجام انواع تحقیقات، پژوهش‌ها و تعریف پروژه در موضوعات مختلف از جمله کنترل و تصفیه آلاینده‌های صنعتی، مازوت‌سوزی، ایجاد سامانه پایش لحظه‌ای، نصب انواع فیلترهای صنعتی، نانو و پلاسما و... در کنار سازمان‌ها باشد.

عسگری خاطرنشان کرد: دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز با بیش از ۱۳۰ عضو هیات علمی یکی از بزرگترین دانشکده‌های کشاورزی کشور است که می‌تواند نقش بسیار مهمی در تعریف و توسعه کمربند سبز استان ایفا کند.

وی با بیان اینکه دانشگاه محل اصلی پژوهش‌های بین رشته‌ای است، افزود: دانشگاه می‌تواند با ارائه راهکارهای مقابله با اثر وارونگی و با هماهنگی سازمان‌های مختلف، پروژه‌های بین رشته‌ای تعریف کند.

نقش بی‌بدیل علوم انسانی در آگاهی‌بخشی و فرهنگ‌سازی در آلودگی هوا

معاون پژوهش و فناوری دانشگاه تبریز در بخش دیگری از سخنان خود با تاکید بر نقش بی‌بدیل علوم انسانی در آگاهی‌بخشی و فرهنگ‌سازی در موضوعات مهم از جمله آلودگی هوا، یادآور شد: برخلاف تصور بسیاری از افراد که علوم انسانی را جدا از تکنولوژی می‌دانند، علوم انسانی جدایی ناپذیر است و ما می‌توانیم از علوم انسانی در بحث فرهنگ‌سازی و آگاهی‌بخشی برای حل مشکل آلودگی هوا بهره ببریم.

ضرورت ایجاد دبیرخانه دائمی کیفیت هوا در دانشگاه تبریز

عسگری در خاتمه پیشنهاد ایجاد دبیرخانه دائمی کیفیت هوا را در دانشگاه تبریز مطرح و تاکید کرد: دانشگاه متعلق به تمامی سازمان‌ها است و جای این دبیرخانه به‌عنوان محلی برای ارائه راهکارهای مختلف و در نهایت کاهش مشکل آلودگی هوا، در دانشگاه بسیار خالی است و ما می‌توانیم با ایجاد این دبیرخانه و همکاری با اداره‌ کل حفاظت محیط زیست استان، شهرداری و سایر سازمان‌ها در جهت مقابله با بحث آلودگی هوا قدم‌های مهمی را برداریم.

تحقیقات دانشگاهی فصل‌الخطاب است

سرپرست اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان‌شرقی نیز گفت: محیط زیست در دو بعد محیط طبیعی و محیط انسانی تقسیم می‌شود. به‌طوریکه در بخش محیط طبیعی، ۱۴ درصد از کل سطح استان شامل مناطق حفاظت شده چهارگانه محیط زیست استان است که از جمله این مناطق می‌توان به جنگل‌های ارسباران اشاره کرد که حدود ۱۵۸ هزار هکتار است و خوشبختانه در ۱۰ سال گذشته از بابت کمی تخریب آنچنانی در سطح جنگل‌ها رخ نداده است.‌

محمدحسین حسن‌زاده ادامه داد: در حوزه محیط انسانی، مداخلات انسانی در قالب ۶ هزار واحد صنعتی فعال در استان، پساب‌ها، پسماندها، وسایط نقلیه میلیونی و... همگی جزو عوامل دخیل در محیط انسانی محسوب می‌شود. البته ما معتقد هستیم باید بجای پلمب واحدهای صنعت، انتخاب دیگری داشته باشیم. چراکه واحدهای صنعتی نباید تعطیل و کارگران بیکار شوند.

وی در خصوص نیروی انسانی اداره کل حفاظت محیط زیست استان نیز گفت: چارت سازمانی ما براساس سیاست کوچک کردن دولت، بالای ۵۰۰ نفر است که در حال حاضر ۲۷۰ نفر کارمند داریم که ۴۰ درصد چارت سازمانی درنظرگرفته شده را شامل می‌شود. همچنین ما باید در منطقه ارسباران بازای هر هزار هکتار، ۱۶۰ محیط بان داشته باشیم که فقط ۸۰ محیط بان داریم.

دانشگاه؛ عامل مشترک بین سازمان‌ها و صنایع

وی با تاکید بر همکاری دو سویه مابین دانشگاه تبریز و اداره کل حفاظت محیط‌زیست استان، خاطرنشان کرد: تحقیقات دانشگاهی فصل‌الخطاب است و می‌تواند به‌عنوان پروژه برای همه ما قابل اجرا باشد و دانشگاه عامل مشترکی بین ما، سازمان‌ها و صنایع است.

سرپرست اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان‌شرقی در خاتمه گفت: امیدوارم با مطالبه‌گری و همت همگانی امسال آخرین سالی باشد که ما مازوت‌سوزی نیروگاه تبریز را تحمل می‌کنیم و اگر سال آینده نیز این شرایط برقرار باشد، من به‌عنوان مدیرکل، حرفی برای گفتن نخواهم داشت و متاسفانه شرایط به‌گونه‌ای شده است که مردم حتی نسبت به ارائه شاخص‌ها و آمار و ارقام مشکوک هستند.

برگزاری پنل علمی و تخصصی و تجلیل از سه دانشجوی برگزیده در چالش طراحی شعار از دیگر قسمت‌های این نشست تخصصی بود.

به گزارش ایسنا، در تقویم رسمی کشورمان، ۲۹ دی ماه به‌عنوان «روز ملی هوای پاک» ثبت شده است. به همین مناسبت، این هفته تحت عنوان «هفته هوای پاک» گرامی داشته می‌شود و شعار هفته هوای پاک امسال «عزم ملی برای هوای پاک با انرژی تجدیدپذیر» نام‌گذاری شده است.

انتهای پیام

  • چهارشنبه/ ۳ بهمن ۱۴۰۳ / ۱۶:۳۶
  • دسته‌بندی: آذربایجان شرقی
  • کد خبر: 1403110302494
  • خبرنگار : 50403