فرونشست زمین تهدیدی برای تأسیسات و زیرساخت‌ها

معاون تلفیق و امور تنظیم‌گری شرکت مدیریت منابع آب ایران، با بیان اینکه در بخش‌های مختلف کشور، سالانه ۳۰ سانتی‌متر فرونشست زمین داریم، اظهار کرد: تأسیسات و زیرساخت‌ها در گرو مسئله آب و فرونشست زمین است؛ در حال حاضر ۳۸۰ دشت عمده ما دچار فرونشست است.

علیرضا الماسوندی، معاونت تلفیق و امور تنظیم‌گری شرکت مدیریت منابع آب ایران، در نشست «نقش حوزه‌های علمیه در ارتقاء مدیریت مصرف آب»، که امروز سوم بهمن‌ماه در سالن شیخ طوسی دفتر تبلیغات اسلامی برگزار شد، با بیان اینکه آب بنیان هستی است و جایگزینی برای آن وجود ندارد، اظهار کرد: آب مانند برق نیست که بتوانیم از انرژی‌های فسیلی یا تجدیدپذیر استفاده کنیم، اگر در آب دچار کمبود شویم، چه از نظر کیفی و چه کمی، باید برای آینده پاسخگو باشیم.

وی ادامه داد: در جغرافیای ایران، به لحاظ شرایط اقلیمی، حدود ۷۳ درصد از بارندگی‌ها تبخیر می‌شود و آنچه باقی می‌ماند، حدود ۱۰۳ میلیارد متر مکعب است؛ با توجه به اینکه در کشورهایی که متوسط بارندگی بالای ۶۰۰ میلی‌متر است، مجاز به مصرف ۴۰ درصد از این میزان هستند، ما چگونه می‌توانیم ۹۲ درصد آب خود را مصرف کنیم، از این میزان، مصرف کشاورزی حدود ۳۸ میلیارد متر مکعب است.

الماسوندی تصریح کرد: اگر در کشاورزی فقط ۱۰ درصد مصرف بهینه شود، بسیار کمک‌کننده خواهد بود، در همین راستا اصلاح الگوی کشت نیز در برنامه‌های توسعه گنجانده شده است.

وی تاکید کرد: شرایطی ایجاد شده که هم‌اکنون ۱۴۹ میلیارد متر مکعب نسبت به آب‌های زیرزمینی بدهی داریم، به این معنا که تمام دشت‌های ما دچار فرونشست شده‌اند. فرونشست به این معناست که خاک تحکیم پیدا کرده و از یک سطحی پایین می‌آید و تخلخل آن از بین می‌رود؛ بنابراین، هرچقدر بارش هم داشته باشیم، آب در این آبخوان‌ها نفوذ نخواهد کرد، ما با مصرف بی‌رویه، به‌ویژه در بخش کشاورزی، این وضعیت را ایجاد کرده‌ایم.

معاون تلفیق و امور تنظیم‌گری شرکت مدیریت منابع آب ایران، با بیان اینکه در بخش‌های مختلف کشور، سالانه ۳۰ سانتی‌متر فرونشست زمین داریم، اظهار کرد: تأسیسات و زیرساخت‌ها در گرو مسئله آب و فرونشست زمین است؛ در حال حاضر ۳۸۰ دشت عمده ما دچار فرونشست است، آنچه که در کوه‌ها به‌عنوان برف ذخیره می‌شود، عنایت خداوند است که ما در فصل کشت از ذوب برف‌ها بهره‌برداری کنیم اما این چرخه را به هم زده‌ایم.

وی با بیان اینکه امنیت منابع آبی در رأس امنیت غذایی قرار دارد، یادآور شد: ما با زلزله‌ای خاموش به نام فرونشست مواجهیم و زلزله‌ای دیگر که هیچ‌گونه جبرانی ندارد، امنیت آبی است؛ بر اساس تحقیقات انجام‌شده، تا سال ۱۴۱۲ کلیه مشاغل مرتبط با آب از دست خواهیم داد.

الماسوندی در پایان اظهار کرد: مهاجرت از روستاها به سمت شهرها باعث تنش در تأمین آب شرب می‌شود که به آن توجهی نمی‌شود؛ با همگرایی سه قوه و سرلوحه قرار دادن سخنان مقام معظم رهبری می‌توانیم در حوزه چالش منابع آبی کاری برای این کشور انجام دهیم.

انتهای پیام

  • چهارشنبه/ ۳ بهمن ۱۴۰۳ / ۱۳:۰۶
  • دسته‌بندی: قم
  • کد خبر: 1403110302240
  • خبرنگار : 50989