پایش و حفاظت از فرش‌ها و گلیم‌های موزه ملک

رئیس اداره اطلاعات فرهنگی و حفاظت فنی کتابخانه و موزه ملی ملک از اجرایی شدن طرح پایش و اقدامات حفاظتی ادواری مجموعه فرش و گلیم این موزه در سال ۱۴۰۳ خبر داد.

به گزارش ایسنا، محمد حق‌گو با اشاره به اهمیت و ضرورت اجرای این طرح گفت: طرح پایش، یکی از نکات کلیدی و نجات‌دهنده در حفظ و نگهداری از آثار تاریخی به‌ویژه آثار حساسی همچون فرش و انواع دست‌بافته‌هاست که با توجه به مواد آلی به کار رفته در آن‌ها نسبت به فرآیندهای فرسایش و تهدیدات بیولوژیک، آسیب‌پذیری بیشتری دارند و نیازمند مراقبت و توجه ویژه هستند.

او اضافه کرد: پایش دائم و اقدامات ادواری در بازه‌های زمانی کوتاه‌مدت، میان‌مدت و بلندمدت می‌تواند هدف‌های اصلی در این راستا را تأمین کرده و به آن‌ها جهت دهد.

حق‌گو بیان کرد: تمام تلاش ما در کتابخانه و موزه ملی ملک نیز بر این است تا با رعایت تمام استانداردها و پایبندی به فعالیت‌های برنامه‌ریزی شده و یا در صورت لزوم انجام اقدامات اضطراری و فوری، عملکردی تأثیرگذار در زمینه حفظ و نگهداری از آثار و گنجینه‌های ارزشمند مجموعه گرانسنگ ملک داشته باشیم.

او با بیان اینکه آثار کتابخانه و موزه ملی ملک یادگارهای کم‌نظیر و بی‌بدیلی از فرهنگ و هنر این مرز و بوم هستند، گفت: گنجینه‌های این مجموعه با نیت پاک و متعالی حاج حسین ‌آقا ملک گرد آمده و بر آستان مقدس حضرت رضا(ع) وقف شده است.

رئیس اداره اطلاعات فرهنگی و حفاظت فنی کتابخانه و موزه ملی ملک افزود: پس از درگذشت این واقف بزرگ این گنجینه توسط دیگر فرهنگ‌دوستان و نیک‌اندیشان غنا و کمال بیشتری یافته است که بی‌شک، این موضوع نیز بر اهمیت و حساسیت وظایف ما در حفظ، نگهداری و معرفی آن‌ها افزوده است.

حق‌گو در ادامه درباره اهداف اجرای این طرح، بیان کرد: سامان‌دهی دست‌بافته‌های موجود در مخازن و فرش‌های در معرض نمایش در سالن‌های موزه و اقدامات حفاظتی پیشگیرانه در مورد فرش‌ها و گلیم‌ها، از جمله اهداف اجرای طرح ساماندهی بود.

او اضافه کرد: از دیگر اهداف اجرای این طرح می‌توان به شناسایی آثار با آسیب‌های بیولوژیک فعال (در صورت وجود)، تکمیل کردن شناسنامه فن‌شناسی و آسیب‌شناسی آثار، تهیه آمار و اولویت‌بندی مرمت آثار در صورت لزوم و چیدمان ترتیبی آثار با لیبل‌های مشخص برای دسترسی آسان‌ اشاره کرد. تمام این موارد با حضور و نظارت کارشناسان مجرب مجموعه در این حوزه عملیاتی شد.

انجام اقدامات حفاظتی و مرمتی

همچنین زهرا نیکویی، کارشناس حفاظت آثار کتابخانه و موزه ملی ملک نیز درباره اقدامات حفاظتی و مرمتی در اجرای این طرح، گفت: در این‌راستا، مواردی همچون بازبینی، هوادهی، گردگیری در هوای آزاد، بررسی آسیب‌شناسی آثار برای اطمینان از عدم وجود عوامل آسیب بالقوه و بالفعل، غبارروبی مکانیکی و مکشی و بخارشویی برای حذف احتمالی لارو حشرات به‌ویژه در میان درزها و محل‌های دوخت، انجام شد.

او اضافه کرد: همچنین می‌توان به انجام اقداماتی نظیر اجرای محلول ضد بید کاملاً گیاهی در دو سطح رو و پشت فرش، اجرای ساپورت و کاورهای حفاظتی آغشته به مواد ضد بید، لول کردن آثار و اجرای پوشش نهایی با لفاف‌های پلی‌پروپیلن، ضدعفونی و نظافت قفسه‌های نگهداری، انتقال به مخازن و استانداردسازی وضعیت نگهداری و نصب لیبل‌های مصور و مقاوم روی آثار، اشاره کرد.

انجام اقدامات مستندنگاری

محمدعلی بدری، کارشناس اطلاعات فرهنگی کتابخانه و موزه ملی ملک نیز درباره مستندنگاری و ساماندهی آرشیو این مجموعه در راستای اجرای این طرح، گفت: تهیه چک لیست‌های اولیه بر اساس سوابق، شناسنامه‌ها و اطلاعات پایگاه داده، کنترل اطلاعات آثار با موجودی مخازن، اندازه‌گیری مجدد، شماره‌گذاری و تهیه فهرست دقیق آثار، منتخبی از اقدامات در این حوزه بود.

او به انجام اقدامات دیگری همچون عکاسی از گلیم‌های فاقد تصویر (چهار قطعه)، تکمیل اطلاعات اولیه فرش‌ها، طراحی تگ‌های ویژه و مقاوم برای بازشناسی آثار، تکمیل اطلاعات آثار فاقد داده‌های پیشین و اصلاح اطلاعات پیشین یا ورود اطلاعات و ثبت آثار جدید در بانک آثار، اشاره کرد.

موزه ملک همچنین اعلام کرد با توجه به اقدامات صورت گرفته در این دوره و کنترل‌ها و بازبینی‌ها و نظافت ادواری کوتاه‌مدت، برنامه جامع کنترل آفات و تأمین شرایط محیطی استاندارد برای نگهداری آثار، اجرای طرح جامع پایش و اقدامات حفاظتی بلندمدت مجموعه فرش و گلیم موزه ملک در پنج سال آینده یعنی در سال ۱۴۰۸، انجام خواهد شد.

انتهای پیام 

  • چهارشنبه/ ۳ بهمن ۱۴۰۳ / ۱۲:۳۷
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 1403110302199
  • خبرنگار : 71619