در نشست تخصصی به مناسبت هفته هوای پاک مطرح شد

به روزرسانی طرح سیاهه انتشار آلاینده‌های هوای مشهد در انتظار ارائه آمار دستگاه‌های مربوطه

مشاور و مجری  طرح سیاهه انتشار آلاینده‌های هوای مشهد با اشاره به  نقش به روزرسانی سیاهه انتشار آلاینده‌های هوای مشهد در برنامه‌ریزی دقیق‌تر برای مدیریت آلودگی هوا، بر لزوم ارائه داده‌ها و آمار دستگاه‌های مربوطه تاکید کرد.

نوید رمضانیان ۲ بهمن ماه، در نشست تخصصی روز ملی هوای پاک و ارائه چالش‌ها و مسائل هوای پاک کلانشهر مشهد، اظهار کرد:  آلودگی هوا یک معضل جهانی است و طبق آماری که سازمان جهانی بهداشت اعلام کرده، سالانه ۷ میلیون نفر در سراسر جهان  در اثر آلودگی هوا فوت می‌کنند که این آمار بر اساس اعلام وزارت بهداشت، برای تهران‌ حدود ۷۰۰۰ نفر و در کل ایران حدود ۵۰ هزار نفر است.

 وی افزود: بررسی‌های جهانی هم آلودگی هوا  را به عنوان چهارمین عامل مرگ‌ومیر در دنیا می‌داند، بنابراین در بحث فهرست انتشار یا  سیاهه انتشار بایستی  منابع تولید و میزان سهم هر یک از مواد آلاینده را در مکان و زمان متفاوت بررسی کنیم.

رمضانیان با بیان اینکه بانی طرح سیاهه انتشار در کشور شهرداری مشهد بود که در بازه زمانی ۴ ساله از سال ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۶  آن را اجرا کرد و در کل کشور نیز از مشهد الگو گرفتند، اظهار کرد:  این سیاهه انتشار باید تا  سال ۱۴۰۰  تکرار می‌شد، اما نه تنها در مشهد که در هیچ کلانشهری تکرار نشد؛ در سال ۱۴۰۱ بررسی کردند که این طرح را اجرا کنند و با توجه به تجربه‌ای که داشتیم در سال ۱۴۰۲ این قرارداد بسته شد و قرار شد که از سال ۱۳۹۷ تا سال ۱۴۰۲ برای مدت ۶ سال این طرح  مورد مطالعه قرار گیرد.

وی بیان کرد: تفاوتی که این طرح با طرح سال ۹۶ دارد این است که تکمیل‌تر شده و به منابعی اشاره شده که در سال ۹۶ به آن اشاره نشده است.

وی با بیان اینکه با به روزرسانی سیاهه انتشار بسیار دقیق‌تر می‌توان برای مدیریت آلودگی هوا برنامه‌ریزی کرد، گفت: با همکاری شهرداری تقریبا به داده‌های موردنظر رسیده‌ایم و اگر از پلیس راهور این نتیجه را بگیریم عملا تا عید ۶۰ درصد پروژه از جمله منابع متحرک را کامل می‌کنیم، ولی در مورد منابع ساکن نیازمند همکاری هر چه سریعتر دستگاه‌های مربوطه هستیم.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: آلودگی هوا می‌تواند تاثیر زیادی بر سلامت انسانها داشته باشد که زایمان‌های زودرس و کاهش وزن در هنگام تولد از پیامدهای آن است.

وی گفت:  ۲۲ایستگاه در شهر مشهد داریم که ۵ آلاینده را بررسی می‌کنیم و یکی از مهمترین پارامترهایی که سلامت شهر و کلانشهرها را تعیین می‌کند همین پارامتر  PM۲.۵ است که چنانچه از میزان استاندارد بیشتر باشد نشان‌دهنده ‌آلودگی بالا است.

یکی از مهمترین پارامترهای آلاینده شهر مشهد بحث SO۲( دی اکسید گوگرد) است که ناشی از سوخت پالایشگاه‌هایی است که به خودروها و صنایع داده می‌شود که در فصول مختلف و در این ۶ سال بررسی شده و اعداد نشان می‌دهد که غلظت سالانه آلاینده تقریبا ۲ برابر میزان استاندارد است.

یکی از منابع الاینده نیروگاه‌ها هستند که ۴ نیروگاه اصلی در شهر مشهد داریم که در محدوده شهری هستند و یکی از نیروگاه‌ها سه‌گانه‌سوز است که مازوت می‌سوزاند و دو نیروگاه دیگر دوسوخته هستند و منابع آلایندگی کمتری دارند.

افزایش ابتلا به بیماری‌های ویروسی با آلودگی هوا

رئیس گروه بهداشت و سلامت محیط کار دانشگاه علوم پزشکی مشهد در این نشست، اظهار کرد: از ابتدای سال ۱۴۰۳ تاکنون یک سوم روزها یعنی حدود ۳۳ درصد وضعیت هوا در شرایط ناسالم بوده است.

دکتر فرشید وفا با بیان اینکه مدیریت آلودگی هوا کار تیمی است افزود: منابع آلاینده هوا مشخص است، از طرفی قانون هوای پاک را داریم که در سال ۱۳۹۶ ابلاغ شد و شرح وظایف دستگاه‌ها و سازمانهای مختلف را در راستای مدیریت وضعیت موجود تبیین کرد.

وفا گفت: بر اساس آمار، شاهد افزایش میزان ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی، بیماری‌های سرطان، بیماری‌های مزمن تنفسی و ... هستیم؛ فردی که با  آلودگی هوا مواجه می‌شود اگر از گروه‌های حساس مثل کودکان، سالمندان، مادران باردار و ... باشد،  هر چه میزان دوز آلودگی که استنشاق می‌کند بیشتر باشد، قطعا اثرات سوء آن بیشتر بوده و احتماال ابتلا به بیماری‌ها نیز افزایش پیدا می‌کند.

رئیس گروه بهداشت و سلامت محیط کار دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیان کرد: در روزهایی  که شرایط اضطرار آلودگی هوا به دلیل گرد و غبار را داشتیم، تعداد ماموریت‌های اورژانس‌های پیش‌بیمارستانی را شاهد بودیم، همچنین در روزهایی که هوا برای گروه‌های حساس، ناسالم اعلام می‌شود، افزایش ۵ تا ۷ درصدی ماموریت‌های اورژانس پیش‌بیمارستانی گزارش شده است.

وی یادآور شد: اینها فقط مربوط به مواردی است که افراد تماس گرفته یا به اورژانس مراجعه می‌کنند و مواردی که افراد خودشان مستقیما به مراکز درمانی و یا مطب‌ها مراجعه می‌کنند چون نظام ثبت درست و دقیقی از این افراد نداریم، عملا قضاوت دقیقی هم در مورد آمار نداریم.

 وفا تاکید کرد: به هر حال نقشه راهی داریم و نباید انتظار برای تکمیل سیاهه انتشار یا سایر موارد، هر کدام از ما را از اقدامات عاجلی که در حال حاضر در سطح وظایف سازمانی خودمان باید انجام دهیم، غافل کند.

رئیس گروه بهداشت و سلامت محیط کار دانشگاه علوم پزشکی مشهد خاطرنشان کرد: تمام مجوزهای تراکم‌سازی و ساخت‌وسازها دقیقا در نقاطی است که جلو خروج آلاینده‌ها را می‌گیرد؛ آلاینده‌ای که  تولید می‌شود و نمی‌توانیم جلو آن را بگیریم حتی با این اقدامات اجازه نمی‌دهیم که این آلاینده‌ها به طور طبیعی از شهر خارج شود.

وی تاکید کرد: ما  تحت عنوان هر سازمان و هر دستگاهی بر حسب وضعیت و شرح وظایف سازمانی، اگر  همان حداقل‌هایی که تعیین شده را انجام دهیم، می‌توانیم آلودگی را تا حدود زیادی مدیریت کنیم وگرنه عوارض آن گریبانگیر خودمان خواهد شد.

وفا با اشاره به ارتباط منطقی بین آلودگی هوا و ابتلا به بیماری‌های ویروسی هشدار داد: ارتباط منطقی بین افزایش ابتلا به بیماری‌های ویروسی و نوع آلاینده‌هایی که در محیط منتشر می‌شود نیز موضوعی است که باید مورد توجه قرار گیرد و نقشی که آلاینده‌ها در تضعیف وضعیت سیستم ایمنی بدن دارند احتمال ابتلا به بیماری‌ها قابل تامل و توجه است.

رئیس گروه بهداشت و سلامت محیط کار دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: توصیه من این است که اگر اقدامی انجام نمی‌شود و یا اقدامات انجام شده در زمینه کاهش تعداد روزهای با وضعیت هوای ناسالم کافی نیست، حداقل به خود و خانواده‌مان تاکید کنیم که موضوع خودمراقبتی فردی که حداقل کار در راستای تامین سلامت فردی و جامعه است را جدی بگیریم.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۲ بهمن ۱۴۰۳ / ۲۳:۳۹
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1403110201781
  • خبرنگار : 50355