به گزارش ایسنا، «دونالد ترامپ» رئیسجمهور جدید آمریکا در سخنرانی مراسم تحلیف خود در شامگاه دوشنبه ۲۰ ژانویه در کاخ کنگره ادعاهای کذبی را مطرح کرد که عمدتا، شامل لفاظیهای مبهم، اظهارات شخصی و وعدههایی غیرقابل راستیآزمایی بود اما بعد، به دروغهای بیسروته رو آورد.
شبکه سیانان با انتشار این مطلب در گزارشی به راستیآزمایی اظهارات او در سخرانیاش پراخته و نوشت: او ادعاهای غلطی را از جمله درباره انتخابات ریاستجمهوری، مهاجرت و شورش ۶ ژانویه ۲۰۲۱ در سخنرانی دوم و غیرمکتوب خود در جمع حامیانش در یکی از سالنهای کاخ کنگره و در سخنرانی سوم خود در سالن ورزشی «کپیتال وان آرنا» نیز ادعاهای غلط دیگری را مطرح کرد. ترامپ در اتاق بیضی در کاخ سفید با خبرنگاران نیز گفتوگو کرد.
مسائل اقتصادی
در این گزارش آمده است: ترامپ در اتاق بیضی، ادعاهای کذب خود را تکرار کرده و گفت که آمریکا به واسطه تعرفههایی که در دور اول ریاستجمهوریاش اعمال کرد، «صدها میلیارد دلار از چین گرفته است». در حالی که این واردکنندگان آمریکایی هستند که تعرفههای گمرکی را پرداخت میکنند، نه چین. علاوه بر این، بررسیها پس از آن نشان داده این آمریکاییها هستند که متحمل بخش عمده هزینه تعرفههای گمرکی شدهاند. این موضوع با بررسی برخی از شرکتهایی مشخص است که هزینههای گمرکی را به مشتریان آمریکایی تحمیل کردهاند.
سیانان نوشت: ترامپ درباره روسای جمهور پیشین و عملکرد آنها در حوزه تعرفهها علیه چین ادعای غلط خود را تکرار کرده و گفت که هیچ یک از روسای جمهور پیشین آمریکا تعرفهای علیه واردات چین اعمال نکرده است. او در این باره مدعی شد که«تا قبل از من، چین حتی ۱۰ سنت هم به این کشور پرداخت نمیکرد». فارغ از این که پرداخت تعرفههای گمرکی بر عهده واردکنندگان و مشتریان آمریکایی است، آمریکا حتی پیش از ریاستجمهوری ترامپ نیز از سال ۱۷۸۹ بر واردات چین تعرفههای گمرکی اعمال کرده بود و این راه میلیاردها دلار درآمد داشت. «باراک اوباما» رئیسجمهور پیش از ترامپ تعرفههای گمرکی اضافی علیه چین اعمال کرد.
رئیسجمهور جدید آمریکا در سخنرانی خود در مراسم تحیفش مدعی شد که «ما باید به جای مالیات تعیین کردن برای شهروندانمان و ثروتمندتر کردن کشورهای دیگر، برای کشورهای خارجی مالیات و تعرفههای گمرکی تعیین خواهیم کرد تا شهروندان خودمان را ثروتمندتر کنیم». اما این تعریف از تعرفهها نادرست است. تعرفههایی که از سوی دولت آمریکا اعمال میشوند از سوی واردکنندگان آمریکایی پرداخت میشوند نه کشورهای خارجی.
ترامپ در باره نرخ تورم نیز ادعای کذبی را در سخنرانیاش در مراسم تحلیف مطرح کرده و گفت که آمریکا «تورم بیسابقهای» را در دولت « جو بایدن» تجربه کرد. این در حالی است که او میتوانست اظهارات منصفانهتری را مطرح کرده و بگوید نرخ تورم در ژوئن ۲۰۲۲ وقتی ۹.۱ درصد بود، به اندازه بیسابقهای در ۴۰ سال گذشته بالا رفت اما این میزان حتی نزدیک به افزایش ۲۳.۷ درصدی در ۱۹۲۰ نبود.(این آمار از آن پس افت داشته است. نرخ اخیر تورم در دسامبر، ۲.۹ درصد بوده است.)
او در سخنرانی خود در اتاق بیضی درباره تجارت با اتحادیه اروپا نیز مدعی شد که این نهاد اروپایی نه محصولات کشاورزی، نه خودرو و «تقریبا هیچ چیزی» از آمریکا خریداری نمیکند. این در حالی است که اتحادیه اروپا برخی محدودیتهای تجاری دارد که صاردرات محصولات آمریکایی به آنجا را دشوار میکند. این اغراق بزرگی است که دقیقا، بگوییم اتحادیه اروپا «تقریبا هیچ چیزی» را قبول نمیکند. آمریکا در سال ۲۰۲۳، بیش از ۶۳۹ میلیارد دلار کالا و خدمات به اتحادیه اروپا صادر کرده است.
دولت آمریکا میگوید اتحادیه اروپا ۱۲.۳ میلیارد دلار محصولات کشاورزی صادراتی آمریکا را در سال مالی ۲۰۲۳ خریداری کرده که این منطقه را به چهارمین بازار بزرگ پس از چین، مکزیک و کانادا برای محصولات کشاورزی و دیگر محصولات مرتبط آمریکایی تبدیل میکند.
در حالی که خودروسازان آمریکایی اغلب نتوانستهاند فعالیت موفقیتآمیزی در اروپا داشته باشند، طبق گزارش انجمن خودروسازان اروپایی در دسامبر ۲۰۲۳، اتحادیه اروپا دومین بازار بزرگ برای صادرات خودروی آمریکا بوده است و ۲۷۱ هزار و ۴۷۶ خودروی آمریکایی را در سال ۲۰۲۲ و به ارزش حدود ۹ میلیارد یورو وارد کرد.
مهاجرت و مرزها
سیانان در ادامه این گزارش آورده است: ترامپ در هر سه سخنرانی خود مدعی شد که در دولت «جو بایدن» رئیسجمهور پیشین آمریکا، مهاجران از زندانهای خارجی و آسایشگاههای روانی به آمریکا سرازیر شدهاند. او در سخنرانی اول خود گفت که «بسیاری» از مهاجران دوران بایدن از چنین جاهایی آمده بودند؛ در سخنرانی دومش هم گفت که «ما واقعا نمیخواهیم زندانهای هر کشوری در دنیا به آمریکا تخلیه شود»؛ ترامپ در سخنرانی سومش بیان کرد که «از همه جای دنیا زندانهایشان را به کشور ما خالی میکنند، آسایشگاههای روانیشان را به کشور ما خالی میکنند.»
در حالی که تمامی این ادعاها بیاساس است. ترامپ و تیم ریاستجمهور او هیچ گاه استدلالی برای این ادعا مطرح نکردهاند که «بسیاری» از مهاجران زمان بایدن از زندانها یا آسایشگاههای روانی آمدهاند، اگرچه امکان این که برخی از مهاجران بودن در چنین جاهایی را در پیشینه خود داشته باشند. ادعای او مبنی بر این که بسیاری از کشورها چنین اماکنی را به منظور انتقال شهروندانشان به آمریکا تاسیس کرده باشند، هیچ گاه از سوی تیم او اثبات نشده است.
ترامپ گاهی اوقات تلاش کرده اظهارات خود را با تاکید بر این که جمعیت زندانها در جهان کاهش پیدا کرده، اثبات کند در حالی که این استدلال نیز نادرست است. طبق «فهرست جهانی جمعیت زندانها» گردآوریشده توسط کارشناسان انگلیسی، جمعیت زندانهای جهان از اکتبر ۲۰۲۱ تا آوریل ۲۰۲۴ از حدود ۱۰.۷۷ میلیون نفر به حدود ۱۰.۹۹ میلیون نفر رسید.
او همچنین در سخنرانی خود در سالن کپیتال وان آرنا درباره ورود اعضای باندهای تبهکار به آمریکا، مدعی شده که آنها «از خیابانهای ونزوئلا جمعآوری شده و به کشور ما سرازیر شدهاند». ترامپ گفت که نرخ جنایت در ونزوئلا افت ناگهانی پیدا کرده است، «چراکه جنایتکاران خود را جمع کرده و به واسطه سیاست مرزهای باز دولت قبلی به ما دادهاند.»
ترامپ هیچ گاه ادعای خود مبنی بر این که ونزوئلا عمدا تبهکاران و مجرمان خود را در دولت بایدن به آمریکا فرستاده، اثبات نکرده و کارشناسان به سیانان، وبگاه پالیتیفکت و فکتچک گفتهاند هیچ شواهدی برای اثبات این ادعا نیافتهاند.
رئیسجمهور آمریکا همچنین ادعای کذب خود درباره دیوارکشی در مرزهای آمریکا را تکرار کرده و در سخنرانی خود پیش از مراسم تحلیف گفت که در دور قبلی ریاستجمهوریاش در امتداد مرزهای جنوبی آمریکا «۵۷۱ مایل دیوارکشی» کرده است. البته این هم مبالغه قابلتوجه دیگری است. آمارهای رسمی نشان میدهد که در دولت قبلی ترامپ، ۴۵۸ مایل دیوار ساخته شده بود.
رئیسجمهور آمریکا همچنین در گفتوگوی خود با خبرنگاران در اتاق بیضی ادعای کذب خود را تکرار کرده و گفت که آمریکا «تنها کشوری در جهان است» که بر اساس محل تولد به افراد شهروندی اعطا میکند. سیانان و دیگر وبگاهها این ادعای ترامپ را پیشتر نیز رد کردهاند که در کارزار انتخاباتی او در سال ۲۰۱۵، در دوران ریاستجمهوریاش در سال ۲۰۱۸ و در دوران گذار ریاستجمهوریاش در ۲۰۲۴ مطرح کرده بود. بیش از ۳۰ کشور، از جمله کانادا، مکزیک و کشورهای آمریکای جنوبی به افرادی که در خاک آنها متولد میشوند، امتیاز شهروندی را اعطا میکنند.
انتخابات و ۶ ژانویه ۲۰۲۱
این رسانه آمریکایی در ادامه گزارش خود در این باره آورده است: ترامپ در سخنرانی خود پیش از مراسم تحلیف، ادعاهای کذب خود درباره «نانسی پلوسی» رئیس پیشین مجلس نمایندگان آمریکا را تکرار کرده و گفت که پلوسی پیشنهادش برای اعزام ۱۰ هزار نفر نیروی بیشتر گارد ملی برای حفاظت از کنگره در شورش ۶ ژانویه ۲۰۲۱ را رد کرده بود. ترامپ حتی مدعی شده اظهارات پلوسی در این باره توسط دختر او ضبط شده است. او این ادعا را در اتاق بیضی هم تکرار کرد.
ترامپ در حالی این ادعا را مطرح کرده که هیچ شواهدی از رد شدن چنین پیشنهادی ازسوی پلوی وجود ندارد و این رئیسجمهور آمریکا است که مسئولیت گارد ملی منطقه کلمبیا را بر عهده دارد، نه رئیس مجلس نمایندگان این کشور. بنابراین، پلوسی اساسا، اختیارات لازم برای رد کردن چنین پیشنهادی را حتی در صورت ارائه به او نداشت. البته به گفته پلوسی، چنین پیشنهادی به او نشده است. علاوه بر این، هیچ صدا یا تصویر ضبطشدهای از پلوسی وجود ندارد که این ادعا را تایید کند.
رئیسجمهور آمریکا همچنین در اتاق بیضی مطرح کرد که از نظر او، «در بسیاری از موارد، شورشیان ۶ ژانویه آشوبگران بیگانه» بوده و حامیان واقعی او نبودهاند.
نظر ترامپ در این باره بیاساس است. در حالی که یکی از افراد محکوم به نقش داشتن در این شورش اقرار کرده بود که هدف او شوراندن حامیان ترامپ بوده، هیچ شواهدی از این در دست نیست که «بسیاری» از این افراد در میان جمعیت شورشیان بودهاند، همچنین شواهدی برای اثبات این تئوری توطئه ترامپ وجود ندارد که اعضای جنبش چپگرای «انیفتا» مسئول این حمله بودهاند. تقریبا تمام بیش از هزار و ۵۰۰ نفری که در این شورشها محکوم شدند، از حامیان پرشور ترامپ بودند.
رئیسجمهور جدید آمریکا در سخنرانی خود پیش از مراسم تحلیف درباره کمیته منتخب حقیقتیاب کنگره ادعاهایی را مطرح کرد که درباره یورش ۶ ژانویه به کنگره تحقیق میکرد و برخی از اعضای آن توسط بایدن در آخرین اقدامات او در کاخ سفید عفو شدند. ترامپ این ادعای اشتباه را مطرح کرد که «آنها تمامی اطلاعات و تمامی جلسات استماع را حذف کردند و عملا، هیچ چیزی باقی نمانده بود». او بعدا، در اتاق بیضی نیز سراغ این موضوع رفته و مدعی شد که «آنها تمامی اسناد و اطلاعات را از بین بردند و دیگر هیچ اطلاعاتی در دست نیست.»
میان جمهوریخواهان و دموکراتها درباره وضعیت برخی اسناد کمیتهها اختلافاتی داشتهاند؛ جمهوریخواهان معتقد بودند این اسناد باید آرشیو شوند، در حالی که استدلال «بنی تامپسون» رئیس دموکرات کمیته این بود که نیازی به آرشیو کردن این اسناد نیست، چراکه برای تحقیقات این کمیته مفید نبودهاند. اما هیچ شواهدی برای اثبات ادعای ترامپ نیست که تمام اطلاعات و اسناد در این باره دور انداختهشده یا حذف شدهاند.
طبق گزارش وبگاه فکتچک در دوشنبه گذشته، کمیته ۶ ژانویه نهتنها گزارشی با بیش از ۸۰۰ صفحه، بلکه متن مکتوب گفتوگوها با بیش از ۱۴۰ شاهد را نیز در این باره منتشر کرد. به گفته تامپسون، اعضای این کمیته با اداره «آرشیو ملی» و « اداره اسناد» و دیگر نهادهای دولتی برای آماده کردن بیش از ۱ میلیون سند برای انتشار و آرشیو همکاری کردند.
افزون بر این، ترامپ در سخنرانی خود پیش از مراسم تحلیف برای حامیاننش، یکی از دروغهای قبلیاش را تکرار کرده و گفت که در انتخابات ۲۰۲۰ «بهکلی تقلب شده بود». او ادعای تقلب در انتخابات را در سخنرانی خود در کپیتال وان آرنا نیز تکرار کرد. این در حالی است که ترامپ به طور قانونی، در انتخاباتی آزاد و منصفانه در مقابل بایدن شکست خورد.
او همچنین در سخنرانی پیش از تحلیفش با اشاره به مخالفانی که از آنها نام نمیبرد، میگوید آنها تلاش کردند در انتخابات ۲۰۲۴ تقلب کنند اما قادر به این کار نبودند. این هم «مهمل» دیگری است؛ ترامپ در انتخاباتی آزاد و منصفانه «کامالا هریس» رقیب دموکرات خود را شکست داد.
رئیسجمهور جدید آمریکا در سخنرانی پیش از تحلیفش مدعی شد که اگر قانون شناسایی هویت رایدهندگان در ایالت کالیفرنیا وجود نداشت، جمهوریخواهان اکثریت آرا در این ایالت را نیز به خود اختصاص میدادند. این در حالی است که هیچ نشانهای از تقلب گسترده در کالیفرنیا نیست و ترامپ با اختلاف ۳ میلیون رای در مقابل هریس در این ایالت شکست خورد.
ترامپ همچنین در سخنرانی خود در کپتال وان آرنا مدعی شد که در انتخابات ۲۰۲۴، «ما در رای جوانان با اختلاف ۳۶ امتیازی جلو افتادیم». اما او توضیحی نداد که تعریفی از «رای جوانان» دارد.
در حالی که رایدهنگان جوان، بهویژه مردان جوان در مقایسه با انتخابات سال ۲۰۲۰ بیشتر به ترامپ روی آورده بودند، نتایج نظرسنجی پس از رایگیری نهایی که از سوی سیانان منشر شد، نشان داد که هریس ترامپ را با اختلاف ۵۴ درصد به ۴۳ درصد در میان رایدهندگان ۱۸ تا ۲۴ ساله، با اختلاف ۵۳ درصد به ۴۵ درصد در میان رایدهندگان ۲۵ تا ۲۹ ساله و با اختلاف ۵۱ درصد به ۴۵ درصد در میان رایدهندگان ۳۰ تا ۳۹ ساله شکست داد. بنابراین، هیچ نشانهای از برتری ترامپ نسبت به هریس در این زمینه نیست.
روابط خارجی
در بخش پایانی این گزارش با پرداختن به ادعاهای بیاساس ترامپ در سخنرانیهای روز تحلیفش درباره بازیگران خارجی و دادن وعدههای غیر عملگرایانه او، آمده است: ترامپ در سخنرانی روز تحلیفش وعده داد که آمریکا کنترل کانال پاناما را پس خواهد گرفت و این ادعای کذب را مطرح کرد که «مهمتر از همه، چین در حال اداره کانال پاناما است». او در اتاق بیضی افزود که «چین کانال پاناما را کنترل میکند.»
سوالات موجهی درباره نفوذ چین در امور زیرساختها در کانال پاناما و اطراف آن مطرح است. مهمترین آنها فعالیت یکی از شعب شرکتی مستقر در هنگکنگ در بندری واقع در میانه این آبراه است که مناقصه این قرارداد را در سال ۱۹۹۰ برنده شد. اما پس از آن که آمریکا در سال ۱۹۹۹ اداره این کانال را به پاناما بازگرداند، بر عهده این کشور بوده است. به ویژه آن که نهاد ادارهکننده این کانال که مدیر، معاون و هیات امنای ۱۱ عضوی آن شهروندان پانامایی هستند که از سوی دولت پاناما انتخاب میشوند و بیشتر کارمندان آن نیز پانامایی هستند. از این گذشته، اختیار تصمیمگیری درباره این که چه شرکتهایی در بنادر آن فعالیت کنند، بر عهده دولت پاناما است.
در بخش دیگری از سخنرانی خود در کپیتال وان آرنا روایت غلط خود درباره اعمال فشار به چین برای خودداری از خریداری نفت ایران در دور اول ریاستجمهوریاش را تکرار کرد. واردات نفت چین از ایران در سال ۲۰۱۹، وقتی دولت ترامپ اقدامات هماهنگی را برای جلوگیری از این واردات انجام داد، کمی افت پیدا کرد اما بعدا، در حالی که ترامپ هنوز رئیسجمهور بود، یکباره افزایش یافت. «مت اسمیت» یک تحلیلگر ارشد امور آمریکا در موسسه کپلر در این باره میگوید: این ادعا غلط است، چراکه واردات نفت خام ایران، به هیچ وجه متوقف نشده است.»
آمار رسمی چین در ماه آخر ریاستجمهوری ترامپ در ژانویه ۲۰۲۱، همچنین در سال اول ریاستجمهوری «جو بایدن» رئیسجمهور پیشین آمریکا هیچ موردی از خریداری نفت خام ایران را ثبت نکرده بود. اما این به معنای متوقف شدن واردات نفت خام ایران نیست؛ کارشناسان صنایع میگویند، گمان میرود که چین در واقع، از تاکتیکهای مختلفی برای مخفی کردن واردات نف خام از ایران به کار بسته است.
ترامپ همچنین در سخنرانی خود در اتاق بیضی مدعی شد که اسپانیا عضوی از گروه بریکس است و به یک خبرنگار گفت که «آنها، یعنی اسپانیا، یکی از کشورهای عضو بریکس هستند. میدانی کشور عضو بریکس یعنی چه؟ خودت به آن پی میبری». این ادعای بیاساس در حالی مطرح شده است که اسپانیان عضو بریکس نیست و حرف انگلیسی «S» به کار رفته در مخفف عنوان این سازمان، در واقع اشاره به آفریقای جنوبی(South Africa) دارد.
انتهای پیام