به گزارش ایسنا، وبگاه «میدل ایست آی» در تحلیلی درباره سیاستها و مواضع دولت «جو بایدن»، رئیس جمهور سابق آمریکا در قبال جنگ غزه و حمایت از رژیم صهیونیستی در طی این جنگ نوشته است: «جو بایدن، رئیس جمهور سابق ایالات متحده، در جریان کارزار انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ متعهد به احیای آنچه که جایگاه تضعیف شده آمریکا در صحنه جهانی خواند، شد. او میخواست چرخشی ۱۸۰ درجهای نسبت به سیاستهای نامتعارف دولت رئیس جمهور قبل از خود یعنی دونالد ترامپ نشان دهد.
اما در اولین سال ریاست جمهوری او، خروج پر هرج و مرج و مرگبار نظامیان ایالات متحده از افغانستان پس از گذشت ۲۰ سال از جنگ در این کشور رخ داد در حالی که بروکراتهای نزدیک به خود بایدن اجرای این خروج را یک شکست تلقی کردند.
پس از حمله روسیه به اوکراین، بایدن دست به تشکیل ائتلافی غربی برای مجازات مسکو و حمایت از کییف زد.
بایدن در حالی که سابق بر این خودش را از جمله در دهه ۱۹۷۰ حین تلاشش برای جلب نظر اهداکنندگان مالی حامی اسرائیل برای کارزار نامزدیاش برای کرسی سنا یک "صهیونیست" خوانده بود مصرانه سیاست برآورده کردن نیازهای نظامی اسرائیل در زیر نظارتی ناچیز را به اجرا گذاشت.
اما همزمان دهها هزار معترض در طول جنگ غزه در سراسر آمریکا به صورت مداوم تظاهرات کرده و خواستار پایان یافتن آنچه سازمان ملل متحد از آن به عنوان "اقدامات مرتبط با نسلکشی" توسط اسرائیل در غزه خواند، شدند.
در این میان رئیس جمهور سابق آمریکا حین شرکت در رویدادهایی عمومی شاهد اختلال آفرینیهای مخالفان جنگ بود در حالی که معترضان به خودروی آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه دولتش رنگ قرمز پاشیدند.»
به نوشته میدل ایست آی، چندین مقام استعفا کرده از دولت جو بایدن گفتند که در ماههای قبل وضعیت به دلیل تداوم کشتار علیه غزه غیرقابل تحمل شده بود، به عنوان مثال در ماه نوامبر، جمعی از کارمندان کاخ سفید در نامهای با سیاستهای به اجرا در آمده در قبال جنگ غزه مخالفت کرده و از بایدن خواستند برای پایان دادن به کشتار اقدام کند.
این نشریه انگلیسی متمرکز بر حوزه غرب آسیا در ادامه این گزارش نوشته است: «بایدن در حالی که در ماه ژوئیه گذشته از نامزدی برای انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ استعفا داد تا به معاونش کامالا هریس به عنوان نامزد جانشین میدان دهد میدانست که زمان محدودی برای شکل دادن به میراث خود در رابطه با جنگ غزه دارد. اما شکل دادن به میراث مقبولی در قبال این جنگ در گروی این بود که خود او بخواهد چنین کاری انجام دهد، در حالی که او هیچ گاه سیاستش در قبال خاورمیانه را تغییر نداد.
میدل ایست آی در آخرین ماههای ریاست جمهوری جو بایدن با چهرههای آکادمیک و تاریخدانها و تحلیلگران سیاسی مختلف و مقامهای دولتی سابق آمریکایی در رابطه با سیاستهای بایدن نسبت به جنگ غزه گفتگو کرد. آنها مواضع مختلفی نسبت به قابلیتهای رئیس جمهور آمریکا در برخورد با اسرائیل بنا به عمدتا فاکتورهای سیاسی و ایدئولوژیکی و عملی داشتند اما اکثریت آنها موافق بودند که در نگاه واقعبینانه بایدن نخواست تلاش چندانی برای حصول توافق آتشبس در غزه قبل از ترک ریاست جمهوری خود انجام دهد و این دست اسرائیل را باز گذاشت تا آمار کشتهها در غزه را به حدود 48 هزار نفر عمدتا شامل زنان و کودکان برساند.»
بایدن روز پنجشنبه در آخرین مصاحبه تلویزیونی خود به عنوان رئیس جمهور که با شبکه تلویزیونی ام.اس.ان.بی.سی آمریکا انجام داد اظهار کرد در جریان سفر خود به سرزمینهای اشغالی تنها ۱۰ روز پس از حملات ۷ اکتبر ۲۰۲۳ حماس، به بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی گفته که او نباید «مناطق غیرنظامی را کورکورانه بمباران کند.»
بایدن گفت: «من به آنها گفتم که میخواهیم کمک کنیم و همچنین گفتم: اما بیبی، تو نمیتوانی این جوامع را هدف بمباران فرشی قرار بدهی. و او به من گفت: خب، شما بمباران فرشی را علیه برلین اجرا کرده و هزاران انسان بی گناه را کشتید چون باید این کار را میکردید تا در جنگ پیروز شوید!»
در حالی که اجساد کشتهها در غزه با تداوم کشتار اسرائیل در این باریکه افزایش مییافتند بایدن در قالب لوایح جداگانهای که از کنگره مجوز گرفتند متعهد به یک کمک حدودا ۳۰ میلیارد دلاری به اسرائیل شد. هیچ یک از دیگر کشورهای حامی اسرائیل حتی در حد ارقامی نزدیک به این رقم هم کمک نکردهاند.
میدل ایست آی نوشت: اما دولت بایدن از استفاده از اهرم کمکهای چند میلیارد دلاری به اسرائیل به منظور فشار وارد کردن برای حصول آتش بس خودداری کرد.
در نهایت همانطور که خود تیم بایدن گفت، این فرستاده دونالد ترامپ، رئیس جمهور جدید آمریکا برای خاورمیانه بود که شخصاً نتانیاهو را برای پذیرش توافق آتش بسی که - به گفته میانجی گران قطری - از بیش از یک سال قبل روی میز بود، تحت فشار قرار داد.
شادی حمید، ستون نویس واشنگتن پست و استاد علوم سیاسی به میدل ایست آی گفت: اعتراف بایدن با گذشت بیش از ۱۵ ماه از جنگ غزه مبنی بر اطلاعش از اینکه اسرائیل به طور کورکورانه غیرنظامیان را از بین برده و قصد دارد این استراتژی را همچنان ادامه دهد شرم آور و به دور از وجدان بوده که این توصیف را میتوان استعارهای از سیاست کلی دولت بایدن نسبت به غزه دانست.
بایدن اندکی پس از آن سفرش به اسرائیل در اظهاراتی در محوطه بیرونی کاخ سفید در اکتبر ۲۰۲۳، ارقامی را که یک خبرنگار درباره تلفات جنگ غزه به اشتراک گذاشته بود مورد مناقشه قرار داده و گفت که در تعداد کشتهها در غزه مبالغه شده است.
شادی حمید گفت: شاید حیرت آورترین چیز این است که ظاهرا بایدن در اظهاراتش تا حدودی با ایده بمباران غیرنظامیان در صورتی که «آدمهای بد» در نزدیکی آنها وجود داشته باشند، موافق است.
منتقدان سرسخت سیاست جو بایدن در قبال جنگ غزه از بیش از یک سال قبل به او لقب «جو حامی نسل کشی» را دادهاند.
با فرا رسیدن اولین سالگرد حملات هفتم اکتبر ۲۰۲۳ حماس به جنوب سرزمینهای اشغالی بسیاری استدلال کردند دیگر برای دولت بایدن دیر شده که بخواهد با پیگیری یک تغییر معنادار در سیاستهایش وجهه خود را بهبود بخشد.
ویل تادمن، معاون مدیر برنامه خاورمیانه در مرکز مطالعات استراتژیک و بینالمللی آمریکا در ماه اکتبر به میدل ایست آی گفت: میراث بایدن دیگر تا حالا تثبیت شده است.
به نوشته میدل ایست آی او در حالی که در آن ماه مدتی تا برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ باقی مانده بود خاطرنشان کرد نتانیاهو دیگر حالا روی پیروز شدن ترامپ در انتخابات ماه نوامبر و رفتار کردن مطابق با آن حساب میکند.
تادمن به میدل ایست آی گفت: «فکر کنم بعید است که نتانیاهو بخواهد یک پیروزی دیپلماتیک را نصیب بایدن کند...از نظر من این به نفع او نخواهد بود. او ترجیح میدهد صبر کند ترامپ به ریاست جمهوری برگشته تا شرایط بهتری به دست آورد یا دست کم یک پیروزی زودهنگام را نصیب ترامپ کند تا مورد لطف او قرار بگیرد.»
در نهایت مشخص شد که حق با تادمن است.
جنگ غزه همچنین تأثیرات جانبی دیگری نیز داشت که بایدن را از هر گونه پیروزی مهم در حوزه سیاست خارجی محروم کرد.
تادمن به میدل ایست آی تصریح کرد: «[بایدن] امیدهای زیادی به موفقیت توافق عادی سازی روابط عربستان و اسرائیل داشت و من فکر میکنم او واقعا امیدوار بود و شاید حتی توقع داشت که جزو میراث او قرار بگیرد.»
میدل ایست آی نوشته است: اما هر چه جنگ طولانیتر شد این توافق نیز از دسترس دولت بایدن هر چه بیشتر دور میشد و اکنون قابل پیشبینی است که دولت ترامپ در مقطعی در آینده مدعی آن دستاورد نیز خواهد شد و بایدن را از یک پیروزی ملموس سیاست خارجی در جهان عرب محروم خواهد گذاشت.
در ادامه این مساله مطرح است که آیا جنبشی مانند حماس می تواند در واقع به طور کامل ریشه کن شود یا خیر در حالی که بایدن گفت که او بدون قید و شرط از ماموریت اسرائیل برای این کار حمایت میکند.
به نوشته این رسانه انگلیسی، اما نابودی حماس یک «هدف غیرواقعبینانه و غیر قابل تحقق» بود. تصاویر منتشر شده از غزه در اولین روز اجرای آتشبس اخیر در ۱۹ ژانویه نشان داد که گردانهای القسام، شاخه مسلح حماس با مبارزه طلبی بیش از پیش وارد جمع فلسطینیهای در حال شادی و جشن گرفتن در مرکز غزه شدند.
«هالا رهاریت» مقام سابق وزارت امور خارجه آمریکا که بهار گذشته در واکنش به سیاستهای دولت بایدن در قبال جنگ غزه استعفا کرد شدیدا با این ایده که رئیس جمهور سابق آمریکا اهرم لازمی برای متوقف کردن حملات اسرائیل به غزه نداشت، مخالف است.
او که یکی از چندین مقام استعفا کرده از دولت بایدن در اعتراض به عدم وجود ارادهای برای مهار اسرائیل بوده، به میدل ایست آی گفت: «این تلقی که دولت جو بایدن نمیتوانسته هیچ کاری در قبال جنگ غزه انجام دهد کاملا مضحک است. ما قوانینی داریم برای آنکه نگذاریم چنین وضعیتهایی اتفاق بیفتند.»
یکی از این ابزارها تحت عنوان قانون کنترل صادرات آمریکا تصریح میدارد که کشورها میتوانند کمکهای تسلیحاتی آمریکا را تنها برای دفاع و نه برای دست زدن به حمله دریافت کنند.
رهاریت گفت: «ما هرگز وقتی مساله مربوط به اسرائیل میشد قوانین خودمان را اعمال نکردهایم!»
انتهای پیام