قاسم غفوری در گفتوگو با ایسنا با اشاره به در پیش بودن دهه فجر، اظهار کرد: انقلاب اسلامی دارای یک ماهیت مردمی است و بدون شک تداوم و بقای انقلاب هم به همراهی و پشتیبانی مردم نیاز دارد. مهمترین دلیل سقوط نظام شاهنشاهی پهلوی، عدم اعتماد عمومی به آن بود. نهایتاً مردم با اعتماد به منتقدین و مخالفین و با امید به تغییرات اساسی، تحت زعامت امام خمینی(ره) انقلاب اسلامی را رقم زدند.
وی افزود: بعد از پیروزی انقلاب تا پایان جنگ تحمیلی نیز این همبستگی و اعتماد دوجانبه بین مردم و حاکمیت در بهترین حالت ممکن ادامه یافت. با پایان یافتن جنگ به مرور زمان جامعه دچار چنددستگی شد و ضریب همبستگی هم به مرور کاهش یافت، زیرا اغلب دولتها پس از جنگ، نتوانستند به وعدههای خود جامه عمل بپوشانند و مطالبات جامعه را به میزان قابل قبولی محقق کنند. وعدهها و شعارهای مطروحه، تناسبی با امکانات دولت نداشت یا اینکه منتقدین و مخالفین مجال و فرصتی را برای اجرای آن وعدهها نمیدادند.
این فعال سیاسی اصلاحطلب ادامه داد: همچنین خودحقپنداری و حق و باطل کردن در فرایند رقابتهای سیاسی به منظور خارج کردن رقبای سیاسی از میدان نیز از دیگر دلایلی است که باعث ایجاد انشقاق نسبی بین مردم شده است. برخی از افراد و تشکلهایی که از امتیاز ویژه نزدیکی به حاکمیت برخوردار بودند و امکاناتی همچون تریبون و رسانه را در اختیار داشتند، با تعبیر و تفسیر به رای ایدئولوژی نظام و قانون کشور، مخالفین خود را مخالفین انقلاب جلوه میدانند که این موضوع موجب بالارفتن ریسک فعالیت سیاسی و کاهش مشارکت مردم در فعالیتهای سیاسی و اجتماعی شد.
غفوری اضافه کرد: عدم رعایت اخلاق کار تشکیلاتی نیز از دیگر دلایل چنددسته شدن مردم است، به نحوی که برخی افراد، گروهها و احزاب با سخن و قلم خود بذر کینه میکارند. در حال حاضر هم شاهدیم که برخی عمداً یا سهواً به دلیل انتقاد از دولت، کل اعتماد عمومی را زیر سوال میبرند. در حالیکه هدف از انتقاد و رقابت در عرصههای اجتماعی، ارائه راهحل نوین و رفع نواقص و نهایتاً تعالی جامعه و افزایش ضریب همبستگی ملی است. به علاوه، ویژهخواری و رقابت در ایجاد رانت در حوزههای مختلف سیاسی و اقتصادی و عدم نظارت کافی و عدم تناسب مجازاتها با جرایمی از قبیل اختلاس، ارتشاء و... نیز عامل دیگری است که همبستگی مردم را کاهش داده است.
وی با بیان اینکه انسجام و همبستگی ملی مهمترین مولفه تاثیرگذار در قدرت خارجی هر کشور محسوب میشود، عنوان کرد: ممکن نیست کشوری بدون انسجام داخلی از نقشآفرینی بینالمللی و بازدارندگی قابل توجهی برخوردار باشد. برای دستیابی به این مطلوب، حاکمیت و همه ارکان نظام سیاسی باید بسترهای لازم را برای حضور و مشارکت مردم را در تصمیمگیریها فراهم کنند. باور به حضور مردم در قالب احزاب و تشکلهای مردمی و تقویت فرهنگ تحزب جهت جابهجایی و گردش سالم قدرت سیاسی، آزادی بیان و اندیشه و طرح آن از مجاری رسانهها و مطبوعات آزاد هم موجب شفافیت و نظارت بر قدرت سیاسی میشود و هم از انباشت مطالبات مطرح نشده ممانعت میکند و نهایتا موجب بازسازی اعتماد عمومی میشود. دولتمردان با اتکاء به این پشتوانه، میتوانند در عرصههای بینالمللی دستاوردهای خوبی داشته باشند و همچنین بازدارندگی کشور تقویت خواهد شد.
دبیر حزب پیشروی اصلاحات در خراسان رضوی با اشاره به اینکه دولت پزشکیان با طرح شعار وفاق ملی در صدد بازسازی اعتماد ملی و کاهش شکاف و انشقاق بین جامعه و حاکمیت است، گفت: چنانچه تلاش شود تعریف مشخصی از وفاق مدنظر دولت ارائه شود و صاحبنظران چهارچوبهای نظری این ایده را مشخص کنند، بهتر میتوان قضاوت کرد که این ایده تا چه حد میتواند به همبستگی ملی کمک کند. در حال حاضر برای برخی از افراد، شعار وفاق تبدیل به دستاویزی برای انتصاب نیروهای ضعیف شده است. امیدواریم به زودی با اتکا بر جنبههای مثبت وفاق، شاهد حل مشکلات کشور و افزایش همبستگی میان مردم با یکدیگر و همچنین میان مردم با حاکمیت باشیم.
انتهای پیام