حماسه دوم بهمن ۵۷، سندی ماندگار از ایستادگی مردم ارومیه در تاریخ معاصر ایران

دوم بهمن ۵۷ ارومیه، میدانگاه نبرد مسلحانه نیروهای مردمی و مزدوران رژیم شاهنشاهی و سندی ماندگار از ایستادگی مردم ارومیه در تاریخ معاصر ایران است.

امروز مصادف است با گرامیداشت حماسه دوم بهمن ۵۷؛ روزی که مسجد اعظم ارومیه به توپ بسته شد. روزی که نماد مبارزه با طاغوت و پیروی از علما برای پیروزی انقلاب اسلامی است. 

دوم بهمن، نماد مبارزه ارومیه با رژیم طاغوت است، این روز سر آغاز جنگ‌های مسلحانه انقلاب اسلامی علیه رژیم طاغوت بوده و دلیل بزرگداشت این چنین روزهایی قدردانی از مبارزین انقلاب و تثبیت اهداف و اقدامات علما و پاسداشت افرادی همچون مرحوم حجت‌الاسلام حسنی و انتقال مفاهیم آن روزها به نسل‌های آینده است.

حماسه مقاومت مسلحانه مردم تاریخ پرور این شهرستان حماسه‌ای است ماندگار که از آن به عنوان روز فرهنگی ارومیه نیز یاد می‌شود.

در حالی که اعتراضات مردمی به رژیم ستم شاهی در سراسر کشور در حال انجام بود، ارومیه به عنوان شهر پیشگام در تاریخ انقلاب، اولین تجربه جنگ مسلحانه را در دوم بهمن ماه ۵۷ با هدایت حجت‌الاسلام غلامرضا حسنی امام جمعه اسبق ارومیه پشت سر گذاشت.

نماد این جنگ مسلحانه انقلاب و پیروزی اولین برخورد مسلحانه با عوامل رژیم طاغوت، مسجد اعظم ارومیه است که در مرکزیت شهر قرار گرفته است، مسجدی که هنوز هم با گذر از کنار آن و تماشای گنبد بزرگش، یاد دلاوری‌های مردان این شهر غروری مضاعف را در وجود هر ارومیه‌ای پدیدار می‌کند. 

از قول حجت‌الاسلام حسنی در تعریف این واقعه در کتاب خاطرات حجت‌الاسلام غلامرضا حسنی آمده است: "در آن روز هر چه امکانات و تجهیزات بود در جهت استحکام پایگاه نظامی مسجد اعظم به کار گرفتیم به تعداد ۴۰ تا ۵۰ نفر افراد مسلح و با حضور انبوه مردم آماده نبرد شدیم.

غرش تانک‌ها در خیابان‌ها در مقابل حرکت انقلابی مردم ارومیه اقدام رژیم طاغوت برای مقابله بود که با شلیک توپی گنبد مسجد جامعه ارومیه مورد هدف قرار گرفت و سوراخ شد، حجت‌الاسلام حسنی در بیان آن واقعه می‌گوید: گلوله توپ درست از یک متری بالای سرم عبور کرد و به گنبد اصابت کرد بعد از آن طرف گنبد خارج شد.

۶ تانک با اقدام مسلحانه آن روز در حدفاصل بین خیابان‌های منتهی به مسجد اعظم با تیراندازی انقلابیون ارومیه زمین گیر شدند، این حماسه بر اساس نقل شاهدان آن روز دو شهید از نیروهای انقلابی را بر جای گذاشت که مراسم تشییع پیکر آنها نیز بعد از ظهر همان روز به وسیله مردم انقلابی و در حالی که افراد مسلح ارومیه با هدایت حجت‌الاسلام حسنی آنها را همراهی می‌کردند با شور خاصی انجام شد."

دلاور مردی‌های مردم شهر و مجاهدت‌های بزرگ مردی همچون حجت‌الاسلام مرحوم حسنی که تاریخ وامدار این شیرمرد است، باعث شد برگ زرینی دیگر در دفتر حماسه‌ها و رشادت‌های مردمان این مرز و بوم رقم خورد.

به گزارش ایسنا، حماسه دوم بهمن سال ۵۷ به عنوان سند ارزشمند از تاریخ این مرز و بوم باید در یادها بماند تا گذشتگان بدانند اهالی این دیار برای حراست و صیانت از انقلاب اسلامی چه اقداماتی انجام دادند.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۲ بهمن ۱۴۰۳ / ۰۹:۳۳
  • دسته‌بندی: آذربایجان غربی
  • کد خبر: 1403110200962
  • خبرنگار : 50136