در گفت‌وگو با ایسنا مطرح شد؛

پروژه‌های آبخیزداری؛ کلید کنترل رواناب‌ها در خراسان جنوبی

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی با اشاره به اینکه پروژه‌های آبخیزداری در خراسان جنوبی به عنوان کلید کنترل روان آب‌ها شناخته می‌شوند و نقش حیاتی در مدیریت منابع آب و کاهش خطر سیلاب‌ها ایفا می‌کنند، گفت: با اجرای این پروژه‌ها، نه تنها از هدررفت آب جلوگیری می‌شود، بلکه به بهبود رطوبت خاک و تقویت پوشش گیاهی نیز کمک می‌شود.

علیرضا نصرآبادی، در گفت و گو با ایسنا، به بررسی تغییرات فصل زمستان در حوزه منابع طبیعی و تأثیر آن بر پوشش گیاهی پرداخت و گفت: تغییرات فصل زمستان به‌ویژه در پوشش گیاهی، مانند سایر گونه‌ها، شامل خزان و ریزش برگ‌ها است که از اواسط پاییز آغاز می‌شود.

وی افزود: با توجه به پراکنش زمانی بارش‌های استان که از اواسط پاییز تا اوایل بهار است، اجرای پروژه‌های آبخیزداری و هلالی آبگیر برای کنترل و مدیریت رواناب‌ها نقش بسیار موثری دارد.

نصرآبادی همچنین تأکید کرد: نزولات جوی، از جمله باران و برف، نقش اصلی را در بهبود و افزایش رطوبت خاک ایفا کرده و باعث تکثیر و رشد مناسب‌تر گونه‌های مختلف گیاهی می‌شود.

مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی همچنین به تأثیر مثبت پدیده رعد و برق در تثبیت مواد مغذی و اصلاح خاک اشاره کرد و گفت: سرما و یخبندان نیز نقش مؤثری در کاهش آفات گیاهی دارد.

نصرآبادی با اشاره به اینکه در صورت شدت بارش‌ها، احتمال رواناب و سیلاب افزایش می‌یابد، بویژه در مناطقی که با فقر پوشش گیاهی همراه است، تأکید کرد: اجرای طرح‌های آبخیزداری و سیستم‌های کنترل رواناب در این زمینه اهمیت دارد و می‌تواند به مدیریت سیلاب و بهره‌مندی از آن کمک کند.

نصرآبادی تصریح کرد: در حوزه منابع طبیعی، بارش برف به عنوان معضل و مشکل به حساب نیامده بلکه منجر به ارتقای رطوبت خاک و بهبود پوشش گیاهی می‌شود و در نهایت کاهش فرسایش خاک را سبب می‌شود.

مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی همچنین به حفاظت از حیات وحش اشاره کرد و گفت: این برنامه‌ها با کنترل و ممنوعیت شکار و توزیع علوفه در مناطق حفاظت شده صورت می‌گیرد.

نصرآبادی افزود: طرح‌های اصلاح و احیای مراتع نیز توسط منابع طبیعی و آبخیزداری باعث تقویت ذخایر و تولید علوفه در عرصه‌ها می‌شود.

وی در ادامه به بستر سازی کاشت نهال اشاره کرد و گفت: این فرایند از جمله چاله‌کنی و احداث هلالی آبگیر از وسط پاییز شروع می‌شود و مراحل کاشت بذر نیز از اواخر بهمن در دستور کار قرار دارد و اجرای سایر پروژه‌های آبخیزداری نیز به عنوان برنامه‌های مدیریت سیلاب صورت می‌گیرد.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی درخصوص مدیریت چرا در مراتع نیز گفت: رعایت تعداد، نوع و زمان حضور دام در مرتع بسیار مهم است.

نصرآبادی همچنین درخصوص همکاری بخش‌های دارای یگان حفاظت در مراقبت از عرصه‌ها، اطلاع‌رسانی از ظهور آفات، حریق و مدیریت چرای مراتع، گفت: همکاری پاسگاه‌های نیروی انتظامی و آحاد مردم در اطلاع‌رسانی و کنترل قاچاق چوب و ذغال نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.

وی در پایان به تأثیر سرما و یخبندان در زمستان بر اجرای پروژه‌های آبخیزداری اشاره کرد و گفت: این شرایط ممکن است وقفه‌ای در اجرای پروژه‌های سنگ و سیمان و یا چاله‌کنی برای نهال‌کاری ایجاد کند.

وی با اشاره به اینکه برنامه‌های آموزشی و ترویج نیز مانند سایر ایام سال از طرق مختلف برای جوامع بهره‌بردار و مخاطبین در دستور کار قرار دارد، یادآورشد: همیاران طبیعت به تعداد حدود ۲۰ هزار نفر در استان، هم نقش آموزش دارند و هم خود در دوره‌های بازآموزی فعالیت دارند.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۲ بهمن ۱۴۰۳ / ۰۸:۱۳
  • دسته‌بندی: خراسان جنوبی
  • کد خبر: 1403110200888
  • خبرنگار : 50026