یک مسئول در دامپزشکی استان خبر داد

بهینه‌سازی بیش از ۷۰ درصد فضای کشتارگاه‌های خراسان رضوی

رئیس اداره نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی دامپزشکی استان خراسان رضوی با اشاره به قدیمی بودن اغلب کشتارگاه‌های استان گفت: ۷۰ درصد این واحدها بهینه‌سازی و به‌روزرسانی شده و ساختار و تشکیلات آنها مطلوب‌تر شده و تلاش داریم با بهسازی فضاها وضعیت آنها را به ۱۰۰ درصد برسانیم.

سید محمدمهدی احمدی در گفت وگو با ایسنا اظهار کرد: در استان خراسان رضوی ۱۴ کشتارگاه صنعتی طیور، ۸ کشتارگاه صنعتی و ۲۲ کشتارگاه سنتی دام زیر نظر شهرداری‌ها در شهرستان‌ها فعال هستند که در همه این‌ها مسئول فنی و بهداشتی دامپزشکی حضور دارد و محصولات تولیدی در آنها کنترل‌ شده است.

وی با بیان اینکه سلامت هر محصولی که مهر و شناسه دامپزشکی را داشته باشد تا تاریخ درج‌شده، مشروط بر آن‌که دست‌کاری نشده باشد را مین می‌کنیم، گفت: آزمایشگاه کنترل کیفی مواد غذایی دامپزشکی خراسان رضوی به‌عنوان آزمایشگاه آکرودیته دولتی در کشور بی‌نظیر است که با آخرین متدها و تجهیزات روز هر مورد نیاز به بررسی آزمایشگاهی داشته باشد در این آزمایشگاه مورد بررسی قرار می‌گیرد و در صورت عدم انطباق با مقررات با حکم قضایی اقدام می‌شود.

رئیس اداره نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی دامپزشکی استان خراسان رضوی گفت: در خصوص وجود سیستم ردیابی و شناسایی منشأ مواد غذایی در صورت بروز بحران در مورد مواد غذایی در کارخانه‌های لبنی و کشتارگاه‌ها اقدام شده و مشخص هست که دام از کجا آمده و در صورت وجود آلودگی، پیگیری و رهگیری صورت گرفته و نسبت به ثبت اطلاعات اقدام می‌شود.

وی با تأکید بر لزوم اهمیت مصرف مواد غذایی سالم و اطلاع‌رسانی لازم در خصوص مسائل بهداشتی که از سوی دامپزشکی صورت می‌گیرد، افزود: خوشبختانه توانسته‌ایم اعتماد ۹۵ درصدی مردم را به دست آوریم و افراد جامعه به شناسه‌ها و برندهای دامپزشکی توجه دارند.

تعریفی از محصول ارگانیک نداریم

رئیس اداره نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی دامپزشکی استان خراسان رضوی با بیان اینکه تعریف محصول ارگانیک بسیار سخت است و در محاوره اصطلاح محصول ارگانیک را به کار می‌بریم، اما وقتی یک محصول یا فرآورده پروتئینی یا لبنی ارگانیک محسوب می‌شود که از همان مرحله اولیه پرورش از کشت علوفه و جو و ... ارگانیک صورت بگیرد و با اجرای این چرخه و ارائه نهاده‌های ارگانیک به دام محصول ارگانیک تولید شود نه اینکه اگر آنتی‌بیوتیک به دام سبک و سنگین و طیور نزدیم، محصول را ارگانیک بدانیم.

احمدی با تأکید بر اینکه ارگانیک بودن یک محصول خیلی سخت است؛ لذا وقتی اعلام می‌کنیم پنیر ارگانیک داریم یعنی بذری در زمین کشته‌ایم که ارگانیک بوده، علفی که دام می‌خورد ارگانیک است و در تولید شیر و فرآیند تولید محصولات لبنی هیچ ماده شیمیایی اضافه نشده و همه مراحل طبیعی تولید وجود داشته باشد که این فرض محال است، لذا ما نمی‌توانیم محصولی ارگانیک مطابق با تعاریف داشته باشیم بلکه می‌توانیم مدعی شویم محصولاتی تولید می‌کنیم که با کمترین دخالت دست در استحصال و کشتار گوشت، بسته‌بندی و قطعه‌بندی و ... است یا محصولی تولیدشده که در دوره پرورش، آنتی‌بیوتیک مصرف نشده که البته برای این موارد برنامه داریم و طبق ضوابط ابلاغی موارد را اجرایی می‌کنیم.

وی با تأکید بر لزوم رعایت مسائل بهداشتی در واحدهای عرضه فرآورده‌های دامی و پروتئینی گفت: دامپزشکی با دو نوع ارباب‌رجوع مواجه است که هر دو معترض هستند از یک‌سو تولیدکننده و کارخانه‌دار ما را متهم به سخت‌گیری می‌کند و از سوی دیگر مردم ما را متهم به کم‌کاری و عدم نظارت می‌کنند؛ حال آنکه ما در برابر وظیفه خودمان، از حق مردم نمی‌گذریم و تلاش داریم محصولی با بهترین کیفیت در اختیار مردم قرار گیرد؛ لذا با یک سری تغییرات ساختاری میزان نظارت‌ها افزایش‌یافته و شاهد افزایش ۷۰ درصدی بهبود ضوابط جی‌ام پی ساختمانی شده‌ایم و با به‌روزرسانی و بهبود شرایط از مواضع قانونی برای عرضه مواد غذایی سالم کوتاه نیامده‌ایم.

وی با اشاره به همکاری بین بخشی خوبی که دامپزشکی با سایر ارگانها و ضابطین قضایی و.. دارد، گفت: اگرچه به‌صراحت قانون نیروی انتظامی را مکلف کرده که در برابر متخلفین حکم قضایی بدهد اما گرفتن حکم قضایی برای دامپزشکی زمان می‌برد؛ این در حالی است که وقتی دامپزشکی مکلف به واکسیناسیون هست و برای انجام‌وظیفه خود نیاز به گرفتن مجوز ندارد، لذا طبق قانون نیروی انتظامی هم بلافاصله با درخواست دامپزشکی باید اقدام کند که این موضوع قدری زمان‌بر است.

عکس از آرشیو

کمبود نیروی انسانی؛ مهم‌ترین چالش پیش روی دامپزشکی

احمدی با بیان اینکه دامپزشکی در هر شهرستان یک نفر نیروی نظارتی و بازرس دارد که در شهرستان‌های مشهد، سبزوار، نیشابور و تربت‌حیدریه تعداد بازرسین دو نفرند که این تعداد نیز برای انجام فعالیت‌های بازرسی و نظارتی دامپزشکی کفایت نمی‌کند، مهم‌ترین چالش پیش روی دامپزشکی را کمبود نیروی انسانی دانست و گفت: علاوه براین ناوگان خودرویی ما هم با مشکلاتی مواجه است به‌ویژه در برخی مناطق که واحدهای عرضه فرآورده‌های دامی و پروتئینی کنار هم واقع‌ شده‌اند و امکان توقف نداریم و ما که دنبال بازرسی، نمونه و توقیف و ... هستیم و طبق برنامه قرار است ۱۰ واحد را مورد بازرسی قرار دهیم به واحد اولی که می‌رسیم، فرصت پیدا می‌شود تا واحدهای دیگر را خبر کنند و ما از نظارت دقیق بازبمانیم.

رئیس اداره نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی دامپزشکی استان افزود: بازرسی و نظارت بر ۵۰۰۰ واحدهای عرضه فرآورده‌های دامی و پروتئینی به‌طور همزمان امکان‌پذیر نیست؛ لذا امکان بروز تخلفات باوجود کمبود نیرو و ناوگان خودرویی وجود دارد.

وی با اشاره به اینکه برخورد با نیروی‌های دامپزشکی معمولاً با خشونت‌های کلامی و جسمی همراه است و معمولاً متخلفان حرف مأموران دامپزشکی را برنمی‌تابند، گفت: پراکندگی واحدهای عرضه فرآورده‌های دامی و پروتئینی و صدور مجوز از سوی اصناف به این واحدها بدون اخذ تأییدیه دامپزشکی هم دردسرهای خاص خود را دارد، به‌طوری‌که اصناف باوجود لازم‌الاجرا بودن قانون نظام صنفی از دامپزشکی برای راه‌اندازی عرضه فرآورده‌های دامی و پروتئینی استعلام نمی‌گیرند؛ حال آنکه بر اساس قانون دامپزشکی، فعالیت این واحدها نیازمند مجوز از سوی ماست اما اصناف زیر بار نمی‌روند لذا گاه در جریان بازدیدهای مستمر خود متوجه فعالیت واحد عرضه فرآورده‌های دامی و پروتئینی می‌شویم که ما از وجود این واحدها بی‌اطلاعیم و مورد بازرسی و نظارت همکاران ما نیست؛ البته چنانچه موادی در این واحد عرضه شود که سلامت مردم را به خطر بیندازند ما متهم به کم‌کاری می‌شویم.

رئیس اداره نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی دامپزشکی استان با اشاره به وجود مشکلات فراوان پیش روی انجام‌وظیفه نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی اظهار کرد: دامپزشکی به‌عنوان نهاد متولی از راه‌اندازی واحد صنفی قصابی و عرضه فرآورده‌های دامی و پروتئینی اطلاع ندارد و تنها کاشی و سرامیک بودن و وجود یخچال و ... به معنی نظارت نیست بلکه نیاز به نظارت و بازرسی بر عرضه محصولات هست که وقتی ما از وجود چنین واحدهایی مطلع نیستیم محصول عرضه‌شده از سوی این واحدها هم مورد تأیید دامپزشکی نیست.

ممنوعیت عرضه شیر خام در واحدهای عرضه فرآورده‌های لبنی

وی با تأکید بر انجام بازرسی‌ها به‌صورت مستمر و نامنظم گفت: در حال حاضر طبق دستورالعمل وزارت بهداشت عرضه شیر خام در واحدهای عرضه فرآورده‌های لبنی ممنوع است.

احمدی اظهار کرد: واحدهای عرضه فرآورده‌های لبنی سنتی که از سوی دانشگاه علوم پزشکی مجوز گرفته‌اند مجاز به عرضه شیر خام نیستند و مطابق قانون باید شیر خام از مراکز معتبر تحت نظارت دامپزشکی تهیه شود، زیرا عرضه شیر خام مخاطرات بسیاری برای جامعه دارد و بیش از ۸۵۰ بیماری مشترک بین انسان و دام وجود دارد که از طریق شیر خام منتقل می‌شود. البته عزیزان توجیه می‌کنند که شیر جوشانده می‌شود اما برخی از بیماری‌ها مثل بروسلوز و سل و سیاه‌زخم از طریق دست و ... منتقل می‌شود.

وی با بیان اینکه باید اتحادیه‌های مرتبط با این صنوف پای‌کار بیایند و اجازه ندهند با ادامه این رویه سلامت غذایی جامعه به خطر بیفتد، گفت: باید این چرخه معیوب زودتر با همکاری دستگاه‌های مرتبط اصلاح شود تا دامپزشکی متهم نباشد.

لزوم فرهنگ‌سازی برای استفاده از گوشت قرمز و ماهی به‌صورت بسته‌بندی

وی بابیان اینکه اگر گوشت قرمز و ماهی هم به‌صورت بسته‌بندی عرضه شود امکان کنترل و نظارت دامپزشکی بیشتر می‌شود، اظهار کرد: عرضه فله این محصولات به دلیل اقبال عمومی باعث می‌شود در برخی موارد نظارت‌های دامپزشکی را دچار مشکل کند.

احمدی اضافه کرد: هرچند استفاده از این فرآورده‌ها به‌صورت بسته‌بندی نیاز به فرهنگ‌سازی دارد تا مصرف‌کننده تمایل به خرید گوشت قرمز و ماهی همانند مرغ به‌صورت بسته‌بندی و قطعه‌بندی شده باشد زیرا در این صورت علاوه بر نظارت بهتر ضایعاتی که در منازل به دلیل عرضه فله دور ریخته می‌شود در کشتارگاه جمع‌آوری‌شده و تبدیل به گوشت و خوراک دام می‌شود و از انتقال بیماری‌های مشترک بین انسان و دام هم جلوگیری می‌شود.

وی تصریح کرد: در محصولات پروتئینی بسته‌بندی‌شده امکان تقلب کمتر فراهم است؛ زیرا گوشت پس از چند روز تغییر رنگ می‌دهد و مشتری متوجه ظاهر نامناسب آن شده و از خرید پرهیز می‌کند.

احمدی ادامه داد: چه‌بسا ما برای کاهش ضایعات مواد غذایی هم این پیشنهاد را داریم که بسته‌بندی و قطعه‌بندی گوشت قرمز و ماهی در کشتارگاه‌ها در وزن‌های مختلف صورت گیرد که ضمن مشتری‌پسندی با ذائقه آنها متناسب باشد هرچند الآن مغازه مداری است نه مشتری مداری.

رئیس اداره نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی دامپزشکی استان خراسان رضوی افزود: مردم ما در عصر دیجیتال هنوز به دنبال قصاب و قصابی و دیدن لاشه‌گوشت در قصابی هستند تا خودشان انتخاب کنند چه قسمتی از گوشت را و چقدر می‌خواهند، درحالی‌که می‌توان با قطعه‌بندی مناسب و بسته‌بندی‌های شکیل و زیبا ضمن فراهم کردن شرایط بهتر برای نظارت بر سلامت مواد غذایی از انتقال برخی بیماری‌ها جلوگیری کرد و مانع دور ریختن ضایعات شد.

وی ادامه داد: ما طبق روال کاری خود نظارت‌ها را انجام می‌دهیم اما در بخش عرضه باید جدی‌تر وارد شویم تا از بروز تخلفات کم شود زیرا ما در برابر مردم مسئولیم.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۲ بهمن ۱۴۰۳ / ۰۷:۲۸
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1403110200876
  • خبرنگار : 50664