فریدون عباسی در گفت وگو با ایسنا، با اشاره به تاثیرات اقتصادی معاهده بین ایران و روسیه، بیان کرد: ما باید در وهله اول توانایی های روسیه را ارزیابی کنیم. مباحث اقتصادی ریشه در علم و فناوری دارد. ما باید به دنبال این باشیم که علم و فناوری در کشور پیشرفت کرده و زیربنایی برای تولید ثروت، اشتغال و دفاع کشور شود. بنده اقتصاد و دفاع را باهم می بینم. زیربنای هر دو علم و فناوری است. اگر به جمعیت روسیه در اوایل قرن نوزدهم نگاه کنیم، متوجه می شویم که جمعیت آن 20 برابر کشور ما بوده است. سطح علمی این کشور در آن زمان متفاوت بود. اما توسعه پیدا کرد و جنگ جهانی اول و دوم سبب شد تا این کشور در حوزه صنعتی نیز پیشرفت کند.
دانشگاه های روسیه می توانند الگویی برای تامین نیازهای جامعه از حوزه دانشگاهی باشند
وی در ادامه اظهار کرد: روسیه یک جامعه کشاورزی بود اما با انقلاب اکتبر 1917 به یک کشور صنعتی تبدیل شد. روسیه نشان داده که می تواند از خود دفاع کرده و در عرصه های بین المللی در حوزه صنعتی نیز حرفی برای گفتن داشته باشد. کشور ما نیز امروز نیازهایی دارد. ما در حوزه علم و فناوری نیاز داریم که توسعه بیشتری پیدا کنیم و باید از دستاوردهای علمی و فناوری کشور روسیه استفاده کنیم. این علم و فناوری باید در جامعه ثمر بخش باشد. دانشگاه های ما می توانند دانشگاهای بزرگ روسیه را در حوزه پیشرفت های علمی و فناوری الگو قرار دهند. باید الگوبرداری کرد که چگونه دانشگاه های کشور روسیه بر مسائل و نیازهای کشور خود متمرکز شدند. ما امروز این خلاء را در جامعه خود داریم.
نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: دانشگاه های کشور ما بر روی نیاز های کشور متمرکز نیستند. بیشتر نیز به دلیل تعالیم غربی است. از گذشته و حتی در دوران پس از انقلاب بیشتر اعزام های دانشجو به خارج، به کشورهای غربی بوده است. دانشجویان ما آن ها را بیشتر می شناسند. کشورهایی مانند روسیه چون بیشتر به داخل خود پرداخت، می تواند یک الگویی برای دانشگاه های ما باشد که چگونه نیاز های جامعه را از حوزه دانشگاه تامین کنیم.
ایران و روسیه می توانند ارتباط تنگاتنگی در حوزه علم و فناوری داشته باشند
وی در ادامه تاکید کرد: در حوزه علم و فناوری ایران و روسیه می توانند ارتباطات تنگاتنگی داشته و دو طرف به یکدیگر خدمات ارائه دهند. در حوزه اقتصادی نیز کشور روسیه یک سرزمین بزرگ است که انواع و اقسام محصولات کشاورزی در آنجا کشت میشود. کشور ما نیز این ویژگی را دارد. به خصوص محصولات باغی ایران نسبت به روسیه ارجحیت دارد. مبادله محصولات کشاورزی بین ایران و روسیه می تواند صورت بگیرد. ما می توانیم از دستاوردهای روسیه در حوزه کشاورزی استفاده کنیم. به دلیل منابع آبی که روسیه دارد، کشت برخی محصولات در این کشور بیشتر است. سرزمین ما نیمه خشک است. دو طرف محصولاتی دارند که باهم مبادله کنند.
وی افزود: در حوزه صنعتی نیز روسیه کشوری است که برای اولین بار توانسته موشکی را به بالای جو ارسال کند و ماهواره و سفینه فضایی بسازد. روسیه یک ایستگاه فضایی را سال ها بالای جو نگهداری کرده و به سایر کشورهای دنیا سرویس داده است. کشور روسیه در حوزه صنعتی قوی است. قدرت محاسبه روسیه بالا است و می تواند محصولات مختلف را تولید کند. در گذشته ارتباطاتی بین ایران و روسیه بوده است، اما توافقنامه جدید می تواند این ارتباطات را در حوزه صنعتی عمیق تر کند. زمانی که در حوزه صنعتی، علم و فناوری و کشاورزی با یکدیگر ارتباط داشته باشیم، می توانیم در حوزه دفاعی نیز با یکدیگر همکاری مشترک داشته باشیم.
ایران و روسیه فعلا دشمن مشترک دارند
وی در ادامه خاطر نشان کرد: ایران و روسیه فعلا دشمن مشترک دارند. ایران و روسیه باهم دوست بوده و منازعه ای با یکدیگر ندارند. ما از غربی ها آسیب دیده ایم. روسیه هم آسیب دیده است. همان قدر که غرب به دنبال آسیب به کشور ما و تجزیه ایران بوده است، همین برنامه را برای اتحاد جماهیر شوروی که فروپاشید اجرا کرد و اکنون نیز این سیاست را در روسیه دنبال می کند. ما هم با تهاجم فرهنگی از طرف غرب مواجه هستیم و هم فشار اقتصادی به ما تحمیل شده است. اکنون نیز کودتاهای مخملی و رنگی را برای کشور ما برنامه ریزی کردهاند. ما میتوانیم در حوزه های امنیتی و فرهنگی مبادلات خوبی با روسیه داشته باشیم. بر مبنای حفظ منافع ملی باید این تعاملات بین دو کشور دنبال شود.
همواره یکسری از جناح ها در جامعه ما شرق ستیز بوده اند
وی در ادامه بیان کرد: من این معاهده و این تعامل بین ایران و روسیه را مثبت ارزیابی می کنم. اما متاسفانه در جامعه ما یکسری جناح های شرق ستیز بوده اند که این ها اجازه ندادند ما مناسبات درستی را با روسیه برقرار کنیم. باید همواره مراقب جناحهای غرب گرا در جامعه خود باشیم. من نمی گویم با غرب ارتباط نداشته باشیم، بلکه می گویم ارتباط ما باید با کشورهای دیگر متوازن باشد. در عین اینکه با شرق ارتباط خود را بهبود بخشیده و در خیلی از پیمان های منطقهای عضو شده و با چین و روسیه ارتباط خود را بیشتر می کنیم، آینده را ببینیم. نباید شتاب زده گام برداریم، اما باید آینده را ببینیم. ما در آینده در مناسبات جهانی می خواهیم تاثیر گذار باشیم. این تاثیر گذاری شریک می خواهد. با شریک چه کسانی هستیم؟
غربی ها حاضر نیستند با ما تعامل عادلانه داشته باشند
رئیس پیشین سازمان انرژی اتمی، تصریح کرد: در شرایطی که غربی ها زور گفته و حاضر نیستند که با ما بنشینند و یک تعامل عادلانه داشته باشیم و روابطی برقرار کنیم که به نفع طرفین باشد، چه کار می توانیم انجام دهیم. آن ها چند قرن است که کشور ایران را تهدید میکنند. هر جا توانستهاند سلطه خود را برقرار کردهاند. بهتر است ما در عین پرداختن به سیاست نه شرقی و نه غربی و استحکام درونی، راهبرد خود را در برخورد با دنیا مشخص کرده و تلاش کنیم که در مناسبات جدید جهانی تاثیر گذار باشیم. سازمان مللی که بعد جنگ جهانی دوم شکل گرفت، در اختیار کشورهای فاتح جنگ جهانی دوم است. ما در آنجا نقشی نداشتیم. اکنون ایران قدرت نوظهور جهانی است. ثابت کردیم می توانیم در مناسبات جهانی تاثیر بگذاریم. ما نگذاشتیم آسیای جنوب غربی با اختیار کشورهای غربی تغییر شکل دهد.
وی افزود: ما توانستیم داعشی که آنها ساخته بودند را شکست دهیم. ما توانستیم جبهه مقاومت را در منطقه تقویت کرده و از ملت ها، گروههای مقاومت را بسازیم، نه دولتهای وابسته. این یک راهبردی بوده که در جمهوری اسلامی دنبال شده است و کشور روسیه نیز به موفقیت این راهبرد توجه کرد و با ایران در سوریه در مقابل داعش عملیات مشترک انجام داد. موفق شدیم که نقشه غربیها را در آن زمان به هم بزنیم. این مناسبات و تعاملات در آینده اثر گذار است. مناسبات باید با حکمت و عزت و حفظ استقلا کشور دنبال شود.
انتهای پیام