به گزارش ایسنا، اولین نشست بزرگ انجمن ۱۰ نفره وزرای خارجی کشورهای جنوب شرق آسیا به میزبانی مالزی در جزیره لنکاوی بود. مقامات گفتند که هدف این نشست ترسیم مسیر این کشورها برای سال جاری است و آنها تلاش میکنند بحران درگیری داخلی چهار ساله میانمار و تنشها بر سر قاطعیت فزاینده چین درباره مالکیت دریای چین جنوبی را حل کنند.
به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس، «محمد حسن» وزیر امور خارجه مالزی گفت، یکی از مقامهای وزارت خارجه میانمار که در این نشست حضور داشت، در مورد برنامههای انتخابات سراسری در سال جاری به وزرای خارجی شرکت کننده توضیح داد.
وی ادامه داد: ما از دولت میانمار میخواهیم که صلح را قبل از برگزاری هر انتخاباتی تضمین کند.
وزیر امور خارجه مالزی در ادامه گفت: «ما گفتیم که انتخابات باید جامع باشد. انتخابات را نمیتوان منزوی کرد و باید تمامی اعضا و احزاب در آن حضور داشته باشند. ما به آنها گفتیم که انتخابات اولویت ما نیست بلکه توقف خشونتهاست که خواسته ماست.»
بحران میانمار به عنوان یکی از بزرگترین چالشهای آ.سه.آن از زمان کودتای نظامی در فوریه ۲۰۲۱ ظاهر شده است. این کودتا یک جنبش مقاومت مسلحانه را در پی داشت و نیروهای شورشی اکنون بخشهای زیادی از کشور را تحت کنترل دارند. این درگیری داخلی دهها هزار نفر را کشته و میلیونها نفر را آواره کرده است.
طرح صلح آ.سه.آن و سایر اقدامات برای حل این مشکل تاکنون بی نتیجه بوده و نظامیانی که اداره امور در میانمار را در دست دارند، همکاری نمیکنند.
دیپلمات ارشد مالزی در ادامه افزود، کوآلالامپور «عثمان هاشم» مقام ارشد سابق وزارت خارجه را به عنوان فرستاده ویژه آ.سه.آن در میانمار به منظور همکاری با گروههای مختلف در این کشور و با هدف یافتن راهی به سمت جلو و پایان خشونت ها منصوب کرده است.
مساله مورد بحث دیگر، مناقشات در دریای چین جنوبی بود که وزرای خارجی کشورهای عضو به آن پرداختند.
وزیر خارجه مالزی گفت، وزرا خواستار تسریع در مذاکرات بین آ.سه.آن و چین با هدف رسیدگی به وضعیت موجود شدند. ما تاکید کردیم که دریای چین جنوبی باید همچنان پابرجا، صلح آمیز و با ثبات بماند.
انتهای پیام