مدیر عامل شرکت آب منطقه‌ای کردستان:

طرح اثربخشی بومی داناب، فرهنگ‌سازی و آینده‌نگری برای نجات آب است

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کردستان، گفت: زنگ خطر منابع آبی در کشور طی دهه‌های اخیر به صدا درآمده است، کارشناسان و ناظران معتقدند برون رفت از این وضعیت و سازگاری با شرایط ایجاد شده مستلزم اقدامات غیرسازه‌ای و فرهنگی در کنار اقدامات سازه‌ای و مدیریتی است.

آرش آریانژاد در گفت و گو با ایسنا با اشاره به تغییر اقلیم و خشکسالی‌های مستمر، گفت: بدون تردید کاهش نزولات جوی و تغییر اقلیم از اصلی‌ترین علل به صدا درآمدن این زنگ خطر است، خشکسالی در دهه‌های اخیر باعث جابجایی‌های جمعیتی و تغییرات دموگرافیکی در مناطق مختلف جهان از جمله ایران و بالطبع استان کردستان شده است.

وی افزود: افت منابع آب زیرزمینی به دلیل برداشت‌های بی رویه، خشک شدن آب چشمه‌ها و قنوات باعث مهاجرت روستائیان از روستاها به شهرها شده که این امر خود پیامدهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بزرگی برای استان به همراه داشته است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کردستان، بیان کرد: این امر در حاشیه مناطق مهاجرپذیر و حاشیه کلانشهرها مشهود است و هر چند با وجود هزینه‌های سنگینی که برای نظام برنامه‌ریزی و مدیریت کشور تحمیل می‌کند اقدام عاجل و نتیجه‌بخشی در این خصوص انجام نمی‌شود، نکته‌ای که در این بین مغفول واقع شده تبعات و گرفتاری‌های این مهاجرت برای مناطق مهاجرفرست است.

وی ادامه داد: واقع امر این است که یکی از علل و عوامل توسعه هر منطقه‌ای جمعیت است، با خالی شدن روستاها از جمعیت، این مناطق از نیروی کار بی‌بهره شده و از سوی دیگر بسیاری از مشاغل در این مناطق موضوعیت خود را از دست می‌دهند.

آریانژاد اضافه کرد: تغییرات اقلیمی به نوعی سرنوشت جوامع بشری است، با این حال همزمان با افزایش رفاه در بین جوامع بشری میزان مصرف آب در بخش‌های مختلف شرب، صنعت و به ویژه کشاورزی افزایش یافته که همین امر باعث افزایش ناترازی بین تولید و مصرف آب در دهه‌های اخیر شده است.

این مقام مسئول با اشاره به هزینه‌های بالای بخش شرب از مرحله تصفیه تا توزیع، ادامه داد: در بخش شرب با وجود اینکه سهم قابل اعتنایی در مقایسه با بخش کشاورزی ندارد، با این حال قیمت تمام شده آب شرب با توجه به هزینه‌های تصفیه و انتقال بسیار بالاست و در حال حاضر آب شرب شهرستان‌های تابعه استان از محل سد یا چاه‌‎های آب تأمین می‌شود که هم افزایش مصرف و هم کاهش آورد رودخانه‌های منتهی به سد شرایط بغرنجی برای مدیریت آب استان ایجاد کرده است.

آریانژاد همچنین عنوان کرد: در بخش کشاورزی که بیش از ۹۰ درصد مصرف را به خود اختصاص داده است هم شیوه‌های سنتی آبیاری و هم افزایش سطح زیرکشت مشکلاتی ایجاد کرده است که باید در خصوص آن گره‌گشایی شود.

وی با تاکید بر لزوم فرهنگ‌سازی بین نسل آینده اظهار کرد: در سال آبی جاری نیز علاوه بر شروع دور جدید اجرای طرح نجات آب (داناب) در مدارس استان، نشست هم‌اندیشی با مسئولان فرهنگی استان، مدیران مراکز علمی، ائمه جمعه و جماعات استان به منظور استفاده از ظرفیت بالای این قشر تداوم یافته است.

آرش آریانژاد با اشاره به ظرفیت بالای رسانه‌های استان در ترویج فرهنگ مصرف آب نیز ابراز امیدواری کرد رسانه‌های استان در این مسیر یاریگر بخش آب باشند.

وی ادامه داد: برگزاری کارگاه‌های آموزشی در شهرستان‌های مختلف، دوره‌های پیش و پس آزمون و ارتقای سطح آگاهی دانش‌آموزان نسبت به وضعیت موجود آب، از جمله طرح‌هایی است که در قالب طرح داناب قابل اجرا خواهد بود.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کردستان، بیان کرد: آموزش و پرورش با توجه به داشتن ذهن خلاق و آمادگی پذیرش در بین دانش‌آموزان، بهترین مکان برای اجرای چنین طرح‌هایی است و انتظار می‌رود آموزش و پرورش استان همچون گذشته در راستای اجرای این طرح برای سال‌های آینده نیز تعامل و همکاری حسنه داشته باشد.

وی یادآور شد: نظرسنجی از دانش‌آموزان هم در قالب طرح داناب انجام می‌گیرد و هدف این است که دانش‌آموزان با مفاهیم آبی، سواد آبی و صرفه‌جویی در مصرف آب آشنایی بیشتری داشته باشند.

انتهای پیام

  • یکشنبه/ ۳۰ دی ۱۴۰۳ / ۱۱:۳۲
  • دسته‌بندی: کردستان
  • کد خبر: 1403103021521
  • خبرنگار :