بیتالله اکبریمقدم در گفتوگو با ایسنا درباره دامنه نوسانات بورس در چند وقت اخیر، اظهار کرد: نوسانات بازار بورس اوراق بهادار بیشتر تحت تأثیر سیاستهای دولت بوده که منجر به تغییر انتظارات مردم شده است، متأسفانه سهم هیجانات در نوسانات بازار سرمایه ایران بسیار پررنگ است و سیاستهای دولت به شدت موجب تحریک هیجانات در این بازار خواهد شد.
وی افزود: حداقل در سه ساله اخیر نقش سیاستهای پولی دولت به منظور کنترل نرخ ارز بدون در نظر گرفتن بازار سرمایه موجب شدت گرفتن نوسانات در بازار سرمایه نیز شده است.
این استاد دانشگاه در پاسخ به اینکه آیا بازار بورس به ثبات رسیده است، تصریح کرد: به نظر من هنوز زود است که نتیجهگیری کنیم بازار بورس به ثبات رسیده البته نشانههایی از حرکت مثبت در شاخص قابل مشاهده است اما اتفاقات دو سال گذشته این بازار را از سایر بازارها و داراییها به شدت عقب نگه داشته و جبران این عقبماندگی یک امر طبیعی است که نمیتوان آن را لزوماً نشانه ثبات دانست.
اکبری مقدم خاطرنشان کرد: هر چند عاملی مانند نوسانات نرخ ارز مهم است اما این نوسانات با تأثیر گذاشتن بر هیجان به شکل غیرمستقیم اثرات کوتاه مدت اما تاثیر بزرگی بر بازار بورس خواهد گذاشت. به طور کلی بازار بورس به شدت تحت تأثیر خبر خوب و بد قرار میگیرد و در ایران شدت تأثیر این اخبار خصوصاً در جهت منفی بسیار زیاد است، به عنوان مثال اخبار مربوط به بازار خودرو مخصوصاً خبرهایی که انتظار افزایش قیمت در این بازار را ایجاد میکنند.
اخبار بحرانهای منطقهای و کاهشی شدن شاخص بورس
این استاد دانشگاه بیان کرد: همچنین اخبار مربوط به بحرانهای منطقهای از جمله عواملی است که در سال قبل و اوایل سال جاری موجب کاهشی شدن شاخص کل بورس شد.
وی گفت: عامل دیگر سیاستهای کوتاه مدت اما معنیدار دولت در بخش پولی است به عنوان مثال انتشار گواهی سپرده با نرخ بهره ۳۰ درصدی یا عرضه کنترل نشده سکه بهار آزادی، هر چند عوامل غیرمتعارفی نیز در بازار بورس ایران عمل میکنند که در بازارهای بزرگ بورسی دنیا به هیچ وجه قادر به ایجاد چنین نوساناتی نیستند.
اکبریمقدم اظهار کرد: این عوامل به دلیل دخالت شدید دولت در اقتصاد از طریق شورای عالی بورس و یا مستقیم از طریق بعضی از بنگاههایی که دولت سهم قابل توجه در آن دارد میتواند موجب به وجود آمدن نوسانات بسیار شدید در بازار شود.
وی تصریح کرد: به نظرم مهمترین عامل صعودی شدن شاخص بازار رشد نرخ ارز، نیمایی و به طور کلی سیاستهای ارزی دولت است.
این استاد دانشگاه بیان کرد: شرکتهای فعال در حوزههای پتروشیمی که سهم قابل توجهای در بازار بورس دارند از این سیاست ارزی سود برده و عملکرد مالی بهتری را نشان دادند و به این ترتیب سرمایهگذاران توجه بیشتری به سهام این بنگاهها داشته و اثر این شوک مثبت در سایر بخشهای بازار نیز مشاهده شد.
وی خاطرنشان کرد: بخش فلزات و معدن نیز از تغییرات نرخ ارز بهره بردند و شرکتهایی که در تولید و صادرات محصولات مس، فولاد و آلومینیوم نقش داشتند برای سرمایهگذاران بازار بورس جذاب شدند.
اکبریمقدم گفت: از آنجا که عمده رشد شاخص به رشد نرخ ارز مربوط است توقف این رشد نیز منجر به توقف رشد شاخص بورس خواهد شد و نمیتوان نتیجه گرفت که بازار بورس به یک حرکت مثبت پایدار رسیده است.
انتهای پیام