دکتر جواد نظری در گفتوگو با ایسنا درخصوص وضعیت مطالبات بیمارستانهای تحت پوشش این دانشگاه و میزان بدهیها در حوزه دارو و درمان اظهار کرد: در حال حاضر با بدهی انباشته شدهای از حدود سه سال پیش مواجه هستیم که ناشی از اختلاف تعرفه هزینه و درآمد است. در دانشگاه علوم پزشکی اراک این رقم به حدود دو هزار میلیارد تومان رسیده و دانشگاه را به شدت بدهکار کرده است.
وی با اشاره به افزایش هزینهها در نتیجه تورم افزود: از آنجاکه تعرفهها در طول سه سال گذشته به اندازه هزینهها افزایش نداشته است، اختلاف فاحش بین هزینه و درآمد ایجاد شده و مشکلاتی را برای دانشگاه علوم پزشکی و به تبع آن بیمارستانها ایجاد کرده است.
وی با اشاره به اینکه دانشگاه علوم پزشکی به شکل هیات امنایی اداره میشود، اظهار کرد: در حقیقت تنها کمکی که به صورت واقعی در پایان هر ماه به دانشگاه میشود واریز حقوق کارکنان از خزانه است و مابقی موارد به صورت درآمد اختصاصی در بیمارستانها و مراکز درمانی هزینه میشود. به عبارت دیگر هزینههای مربوط به خریدهای تدارکاتی، نقلیه و نیروهای شرکتی که خدمات بیمارستان را انجام می دهند، از درآمدهای حاصله به صورت نقدی و بیمهای و ... تامین میشود.
نظری با اشاره به همخوانی نداشتن تعرفههای تعیین شده از سوی دولت با هزینهها گفت: در طول سه سال گذشته تعرفهها سالیانه حدودا ۲۰ درصد افزایش داشته است، این در حالی است که افزایش هزینههای جاری تحت تاثیر نرخ تورم، سالانه بین ۴۰ الی ۵۰ درصد بوده و موجب زیان انباشته شدهای در طول این مدت شده است.
وی در ادامه، افت خدمات را نتیجه این عدم همخوانی بین تعرفه و هزینه بیان کرد و افزود: حوزه سلامت به عنوان یک نهاد خدمترسان نمیتواند بیمارستانها را به دلیل این زیان انباشتهشده تعطیل کند و در نتیجه کیفیت خدمات افت پیدا میکند. به عنوان مثال تعویض پتوی بیمار که باید ظرف مدت ۶ ماه تا یکسال انجام شود بعضا تا سه سال طول میکشد یا تعمیرات ضروری بیمارستان و تجهیزات پزشکی و غیر پزشکی امکانپذیر نمیشود.
وی گفت: وقتی درآمد حاصل از تعرفهها جوابگوی هزینههای اولیه نظیر اضافه کار پرسنل و کارانه پزشکان نیست، موجب میشود که خدمات را بدون وقفه با دست خالی و با مشکلات فراوان ارائه دهیم و در حقیقت متضرر اصلی چنین شرایطی خدمتگیرندگان(که همان مردم هستند) خواهند بود، زیرا با کیفیت پایینتری خدمات را دریافت میکنند.
رییس علوم پزشکی اراک با بیان اینکه گفته میشود افزایش تعرفهها به دریافتکنندگان خدمات، آسیب وارد خواهد کرد، گفت: ارائه خدمات درمانی یکی از وظایف ذاتی دولتهاست، اما برای جلوگیری از زیان ناشی از عدم همخوانی بین تعرفه و هزینه، باید اولا تعرفهها واقعی شود و دوما بیمهها نیز منابعی را تعریف کنند تا بتوانند پرداخت مابهالتفاوتها را به انجام برسانند، در غیر این صورت همین رویه و سیکل معیوب ادامه پیدا خواهد کرد و احتمال دارد میزان بدهی، سال به سال افزایش پیدا کند. بنابراین باید سازوکار مناسبی برای جلوگیری از چرخش این سیکل معیوب اتخاذ شود تا از زیاندهی بیشتر پیشگیری شود.
وی تصریح کرد: اگر نتوان تعرفهها را واقعی کرد کمر بیمارستانها شکسته خواهد شد و سال آینده حتما با بحران مالی متاثر از عدم همخوانی بین درآمد و هزینه مواجه خواهیم شد و سطح خدمات بیمارستانها کاهش مییابد.
نظری گفت: در شهرستانهای مناطق محروم که پزشکان درآمد کمتری دارند عدم تطابق هزینهها با درآمدها منجر به معوقه شدن کارانه پزشکان خواهد شد و تاخیر در پرداخت کارانه موجب عدم ماندگاری پزشکان برای ارائه خدمت در این مناطق میشود، در نتیجه ترجیح میدهند که در شهرهای بزرگ و مراکز درمانی بخش خصوصی با شرایط مناسب دریافتی، اقدام به ارائه خدمات درمانی کنند.
وی با تاکید مجدد بر لزوم واقعی شدن تعرفهها گفت: برای جلوگیری از آسیب دیدن مردم از از وضعیت، در کنار واقعی شدن تعرفهها باید منابع درآمدی ثابتی برای بیمهها تعریف شود تا مابهالتفاوت هزینهها از سوی بیمه پرداخت شده و مردم آسیب ندیده و تحت فشار قرار نگیرند.
رییس علوم پزشکی اراک در پاسخ به این پرسش که با توجه به قرار گرفتن در فصل بودجه، چه درخواست بودجهای از مسئولان دارید، گفت: از چندماه پیش از طریق وزارت بهداشت رایزنیهای لازم برای واقعی شدن تعرفهها همراه با پوشش بیمهای در حال انجام است تا از ادامه زیان انباشتهشده بیمارستانها و دانشگاههای علوم پزشکی جلوگیری و جبران هزینهها به نحو مقتضی انجام شود.
وی افزود: با رایزنیهای صورت گرفته از سوی معاونت توسعه وزارت بهداشت، قولهایی در قالب الحاقیه تبصره ۴ در قانون بودجه سال ۱۴۰۴ داده شده تا از محل فروش شرکتهای دولتی این زیان افزون بر ۱۰۰ همتی که از سالهای پیش در سراسر کشور ایجاد شده جبران شود و بتوان در سالهای آینده با واقعی شدن تعرفهها جلوی زیان انباشته شده را گرفت و با درست شدن درآمد هزینهها، خدمات کیفی و شایسته به مردم ارائه شود و پزشکان و کادر درمانی با رضایتمندی بیشتری بکار گرفته شوند.
انتهای پیام