به گزارش ایسنا، به نقل از نورنیوز: آتشبس میان حماس و رژیم اسرائیل که با میانجیگری قطر و آمریکا به دست آمد، نقطه عطفی در بحران جاری فلسطین-رژیم صهیونیستی محسوب میشود. با این حال، نتیجه این جنگ نهتنها دستاوردی برای تلاویو نداشت، بلکه بنیامین نتانیاهو را در داخل و خارج اسرائیل در موقعیتی به مراتب شکنندهتر از قبل قرار داد. او که در آغاز جنگ اهدافی چون سرکوب حماس، جداسازی شمال و جنوب غزه و آزادسازی گروگانها بدون توافق را مطرح کرده بود، اکنون باید با شکست این وعدهها و پیامدهای آن که آغاز محاکمه ها در داخل و تعقیب کیفری در سطح بین المللی است،روبهرو شود.
طولانی کردن جنگ؛ ابزاری برای فرار از محاکمه
نتانیاهو با هدف بازسازی موقعیت متزلزل سیاسی خود و جلوگیری از پیگیری پروندههای فسادش به دنبال طولانی کردن جنگ بود. او تلاش کرد با برجسته کردن تهدیدات امنیتی، توجه عمومی را از مسائل داخلی منحرف کند. اما این استراتژی نهتنها نتوانست او را از اتهامات فساد رها کند، بلکه خشم عمومی را به دلیل مدیریت ضعیف بحران ۷ اکتبر و طولانی شدن جنگ بیحاصل برانگیخت.
طولانی کردن جنگ از سوی نتانیاهو و اقدام به نسل کشی در غزه، ضمن اینکه بدون هیچ دستاوردی، دهها نظامی این رژیم را به کام مرگ فرستاد و موجب وارد شدن خسارتهای اقتصادی و اجتماعی سنگینی شد، چهره رژیم اسرائیل را در عرصه بین المللی بیش از پیش مخدوش کرد
شکستهای داخلی و خارجی
جنگی که نتانیاهو به راه انداخت به بهای سنگین جان هزاران فلسطینی و اسرائیلی تمام شد، اما هیچیک از اهداف اعلامشده او محقق نشد. نسلکشی غزه به هدفی راهبردی برای رژیم اسرائیل تبدیل نشد و حماس همچنان به عنوان یک نیروی قدرتمند مقاومت باقی ماند. نتانیاهو حتی نتوانست حمایت قاطع دونالد ترامپ را در جنگ به دست آورد، فردی که نتانیاهو انتظار داشت پشتیبان بیقید و شرط او باشد.
در عرصه بینالمللی نیز، رژیم اسرائیل به دلیل جنایات جنگی و نقض حقوق بشر با انتقادهای گستردهای مواجه شد. در این میان صدور حکم جلب بینالمللی علیه نتانیاهو از سوی دیوان کیفری بینالمللی، چالشی بیسابقه برای او و اسرائیل به شمار میآید.
پایان دوران نتانیاهو
نتانیاهو اکنون در برابر موجی از انتقادها قرار دارد: از شکست اطلاعاتی ۷ اکتبر گرفته تا طولانی کردن جنگ بدون دستاورد و حتی موافقت با طرح آتش بسی که در ماه می ۲۰۲۴ از سوی بایدن ارائه شده بود و او آن را رد کرد. این تحولات باعث تشدید موقعیت متزلزل او شده است. در داخل اسرائیل، خانوادههای نظامیان کشتهشده و گروگانها، او را مسئول مستقیم این فجایع میدانند.
در سطح بینالمللی، آزادی زندانیان فلسطینی، بهویژه محکومان به حبس ابد، فشار بیشتری را به نتانیاهو وارد خواهد کرد. این در حالی است که جامعه بینالمللی نیز خواستار پاسخگویی او به اتهامات جنایت جنگی است.
نتانیاهو که جنگ را به عنوان ابزاری برای تقویت موقعیت خود ادامه داد، اکنون نهتنها به اهدافش نرسیده، بلکه با خطر فروپاشی کامل موقعیت سیاسیاش مواجه است. شکستهای داخلی و بینالمللی او، بهویژه ناتوانی در مدیریت جنگ و پروندههای فساد، تصویری بیثبات از نخستوزیری این رژیم ارائه کرده است. شاید این آتشبس، نقطه پایانی بر دوران نتانیاهو باشد؛ دورهای که با جنگ، شکست و بحرانهای عمیق سیاسی، امنیتی، اقتصادی و اجتماعی در رژیم اسراییل همراه بود.
*بازنشر مطالب دیگر رسانهها در ایسنا به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان میباشد.
انتهای پیام