به گزارش ایسنا، روزنامه « اعتماد» در گفتوگوی اختصاصی با حسن بهشتیپور، مصاحبه رییسجمهوری را با شبکه NBC امریکا بررسی کرده و نوشته است:
مسعود پزشکیان، رییسجمهور کشورمان در یک مصاحبه اختصاصی و مهم با شبکه انبیسی آمریکا، به بررسی تحولات اخیر در عرصه دیپلماسی و سیاست خارجی ایران پرداخت. این مصاحبه در شرایطی انجام شده که دونالد ترامپ در آستانه ورود به کاخ سفید است و همزمان دور دوم رایزنیهای تهران با تروییکای اروپایی در روز دوشنبه و سهشنبه انجام شد. رد اتهامات واهی در باب دخالتهای ایران در مورد ترور ترامپ، تمایل ایران به مذاکرات شرافتمندانه و مخالفت با هرگونه تنشزایی مشروط بر آنکه حاکمیت و تمامیت ارضی ایران محفوظ بماند از مهمترین محورهای گفتوگوی ایشان با این شبکه آمریکایی بود. گفتنی است پیش از انجام این مصاحبه اختصاصی برخی رسانههای غربی و مشخصا ایالاتمتحده با استناد به گفتوگوی رییسجمهوری با شبکه آمریکایی در باب پیام ایشان گمانهزنیهای متفاوتی را مطرح کردند. به ادعای این گروه در شرایطی که خاورمیانه درگیر معادلات پیچیدهای قرار دارد همزمان سایه همکاریهای ادعایی نظامی ایران و روسیه، روابط تهران و غرب را در هالهای از ابهام قرار داده و موضعگیری پزشکیان میتواند سیگنال مهمی باشد که با استناد بدان بتوان استراتژی احتمالی ایران در ارتباط با آمریکای تحت رهبری ترامپ را بررسی کرد.
به این بهانه روزنامه اعتماد با هدف واکاوی ابعاد و معنای مصاحبه اخیر آقای پزشکیان در شرایطی که رییسجمهور منتخب آمریکا در آستانه ورود به کاخ سفید است با حسن بهشتیپور، کارشناس مسائل بینالملل گفتوگو کرده است.
حسن بهشتیپور در پاسخ به سوال «اعتماد» در این باب که معنای انجام این گفتوگو در بازه زمانی کنونی برای غرب چه میتواند باشد، گفت: در ابتدا باید توجه داشت که به نظر میرسد هر یک از رسانهها دیدگاههای خاص خود را از این مصاحبه بازتاب دادهاند. البته که این امری طبیعی در رسانههاست و هر رسانهای هر آنچه خود دنبال میکند به مخاطب میرساند. در این راستا، اما نکات مهمی وجود دارد که باید مدنظر قرار گیرد؛ اول اینکه زمانی که چنین مصاحبهای در دستور کار رییسجمهور قرار دارد، ضروری است که تیم رسانهای تمرکز بیشتری بر این گفتوگو و مصاحبههای مشابه داشته باشد. به باور بهشتیپور اهمیت این مصاحبهها اگر بیشتر از مذاکره نباشد کمتر نیز نیست، چراکه دیپلماسی رسانهای یکی از گزارههای کلیدی در مراودات میان کشورهاست که میتواند تاثیر بسزایی بر شکل روابط آنها داشته باشد.
بسیاری از رهبران کشورها از طریق دیپلماسی رسانهای با یکدیگر تعامل کرده و پیامهای خود را به مخاطبان هدف منتقل میکنند. در ادامه این کارشناس مسائل بینالملل به «اعتماد» گفت که با این حال، هر چند که باید متن کامل این گفتوگو منتشر شود و سپس آن را مطالعه کرد و قضاوت دقیقتری داشت، اما بر اساس متنی که منتشر شده است، به نظر میرسد جزییات بیشتری باید مورد توجه قرار گیرد و مسائل مهم و شاخصهای تبلیغاتی که در آن مطرح میشود، باید با دقت بیشتری تحلیل و تعدیل شده تا از بهرهبرداریهای تبلیغاتی توسط طرف مقابل و رسانه آن جلوگیری شود. بنابراین برای جلوگیری از این نوع بهرهبرداریها، ضروری است که به جزییات بیشتری پرداخته و فکتهای مهمی ارایه شود. ضمن اینکه اهمیت دارد که روی مصاحبهها و پیشبینی سوالات دقت کافی داشته باشیم. البته معمولا سوالها از قبل داده نمیشود، اما اگر هم داده شود، باید روی پاسخها به صورت دقیق کار شود. به باور بهشتیپور زمانی که آقای پزشکیان به سوال خبرنگار که گفت چرا تصمیم به حضور در انتخابات گرفتید،پاسخ داد: به اعتقاد من باید فکتهای آن را برای مخاطب ارایه دهیم تا طرف مقابل را در موضع انفعالی قرار دهیم و از کلیگویی پرهیز کنیم. کما اینکه در داخل نیز ممکن است حساسیتهایی به وجود بیاید، اما برای مخاطب خارجی، در زمان گفتوگو، ارایه فکتها و استدلالهای مستند اهمیت دارد.
بهشتیپور در ادامه گفتوگوی خود با «اعتماد» خاطرنشان کرد که نکته بعدی بحث مذاکره است که اصولا ذات دیپلماسی بر پایه آن استوار است و دیپلماسی بدون مذاکره قابل تصور نیست. اگر بخواهیم دیپلماسی را به عنوان رویکرد خود انتخاب کنیم، باید از طریق گفتوگو و مذاکره عمل کنیم. افرادی که مخالف مذاکره هستند، در واقع مخالف دیپلماسیاند و نمیتوانند هیچ راهحلی ارایه دهند. وقتی مخالفتی با مذاکره میشود باید در ازای آن آلترناتیوی ارائه داد. شاهد بودیم که در دولت آقای رییسی، با وجود مخالفتها با گفتوگو و مذاکره، درنهایت به این نتیجه رسیدند که راهی جز دیپلماسی وجود ندارد و به سمت مذاکره غیرمستقیم با آمریکا رفتند. هر چند که درنهایت در آستانه نهایی شدن توافق در اسفند ماه ۱۴۰۰ بعد از مذاکراتی طولانی به بنبست رسید.
به باور بهشتیپور، آقای پزشکیان در این مصاحبه بر اهمیت گفتوگو و مذاکره تاکید کرده و این نکته بسیار مهمی است. ما باید با قدرت و قوت پای و هر زمان که منافع ملی ایجاب کند با کسب مجوز لازم از شورای عالی امنیت ملی وارد مذاکره با طرفهای مختلفی شویم. هر چند که ممکن است در داخل ادعاهای تندی مطرح شود، اما مهم این است که راه درست را انتخاب کنیم و آن هم حل مشکلات از طریق گفتوگو و مذاکره است.
بهشتیپور در ادامه تاکید کرد که آقای پزشکیان در این مصاحبه روی این موضوع تاکید کرده، اما نیاز به باز شدن ابعاد بیشتری از این نوع مذاکره وجود دارد، بهویژه اینکه چارچوبهای آن باید مشخص شود.سوالهای متعددی در این زمینه مطرح است؛ به عنوان مثال آیا بازگشت به برجام مدنظر است یا توافقی متفاوت با برجام در دستور کار است؟ اصولا هدف از این مذاکرات چه خواهد بود. لذا باید چارچوب مذاکرات و اهداف آن مشخص شود تا طرف مقابل ارزیابی دقیقتری از مواضع ایران و صحبتهای رییسجمهور داشته باشد.
بهشتیپور در ادامه همچنین با اشاره به رایزنیهای اخیر تهران با سه کشور اروپایی تاکید کرد که مقامات رسما اعلام کردهاند مذاکرات ژنو به صورت باز انجام شده و این به معنای آن است که گارد طرف مقابل بسته نبوده و گفتوگوها به صورت انعطافپذیر انجام میشود. با این همه اما درنهایت، باید منتظر ماند تا ببینیم طی روزهای آینده، همزمان با ورود آقای ترامپ به کاخ سفید و تحولات منطقه، چه اتفاقاتی رخ خواهد داد.
*بازنشر مطالب دیگر رسانهها در ایسنا به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان میباشد.
انتهای پیام