به گزارش ایسنا، یک مقام ارشد دولت با بیان اینکه جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا روز سهشنبه کنگره را از قصد خود برای خارج کردن کوبا از فهرست کشورهای حامی تروریسم مطلع کرد، افزود: «ارزیابی کامل انجام شده است.»
به نقل از شبکه خبری سی.ان.ان، مایک پامپئو، وزیر امور خارجه سابق آمریکا، کوبا را در ژانویه ۲۰۲۱ درست چند روز پیش از ترک این سمت در فهرست کشورهای حامی تروریسم قرار داد و در آن زمان گفته بود، هاوانا حامی اقدامات تروریسم بینالملل در ارائه پناهگاه برای تروریستهاست چون از استرداد سران یک سازمان چریکی کلمبیایی که در زمان بمب گذاری مرگبار در این کشور آمریکای جنوبی در هاوانا بودند، امتناع کرده است.
کوبا یکی از ۴ کشوری است که در فهرست کشورهای حامی تروریسم قرار دارد.
در دولت بایدن، مقامات کوبا از حذف کشورشان به عنوان حامی تروریسم حمایت کردهاند که علاوه بر تحریمهای ۶۰ ساله ایالات متحده، تحریمهای اقتصادی شدیدی را برای هاوانا به دنبال داشته است.
در ماه دسامبر، میگوئل دیاز کانل، رئیس جمهور کوبا، همراه با رائول کاسترو، رهبر سابق این کشور راهپیمایی هزاران کوبایی را در مقابل سفارت ایالات متحده در هاوانا رهبری کرد و خواستار حذف کوبا از فهرست به اصطلاح تروریستی شد.
مقامهای ارشد دولت میگویند که بایدن در حال بررسی حذف یکی دیگر از تفاهمنامههای دوران ترامپ است که بر اساس آن، کوبا هدف ممنوعیت نقل و انتقالات مالی قرار گرفته است.
کاخ سفید نیز روز سه شنبه اعلام کرد، اقدام رئیس جمهور ایالات متحده برای حذف نام کوبا از کشورهای حامی تروریسم جزئی از مجموعهای از اقدامات هماهنگ با کلیسای کاتولیک و بخشی از توافق برای آزادی زندانیان سیاسی است که از سال ۲۰۲۱ در کوبا هستند.
کارین ژان پیر، سخنگوی کاخ سفید در بیانیهای گفت: از ابتدای دولت بایدن، سیاست ایالات متحده در قبال کوبا بر توانمندسازی مردم این کشور به منظور تعیین آزادانه آینده خود و پیشبرد احترام به حقوق بشر متمرکز شده است. با این رویه، ما چندین گام برای حمایت از مردم کوبا به عنوان بخشی از تفاهم با کلیسای کاتولیک تحت رهبری پاپ فرانسیس و بهبود معیشت کوباییها برمیداریم.»
در این تفاهمنامه که از سوی کاخ سفید منتشر شد، بایدن گفته دولت کوبا اعلام کرده که از اقدامات تروریستی در آینده حمایت نمیکند.
کوبا نیز اعلام کرد که در واکنش به حذف این کشور از فهرست حامیان تروریسم توسط واشنگتن، ۵۵۳ زندانی را آزاد میکند.
بر اساس آمار رسمی کوبا، حدود ۵۰۰ نفر به دلیل مشارکت در یک راهپیمایی ضد دولتی در هاوانا به تاریخ ژوئیه ۲۰۲۱، به ۲۵ سال زندان محکوم شدند، اما گروههای حقوق بشر و سفارت آمریکا میگویند این رقم نزدیک به ۱۰۰۰ نفر است.
در همین حال وزارت خارجه کوبا در واکنش به قصد واشنگتن در لغو تحریمها علیه کوبا امروز (چهارشنبه) اعلام کرد، لغو جزئی تحریمهای آمریکا علیه کوبا و حذف هاوانا از فهرست کشورهای حامی تروریسم ممکن است گامی در جهت درست باشد با این حال، دهها تحریم همچنان پابرجاست که حقوق مردم کوبا را نقض میکند.
این وزارتخانه در ادامه این بیانیه اعلام کرد: «این تصمیم به اقدامات قهری خاص پایان میدهد که همراه با بسیاری دیگر از تحریمها به اقتصاد کوبا آسیب جدی زده و تاثیر شدیدی بر جمعیت برجای گذاشته است.»
در ادامه بیانیه وزارت خارجه کوبا همچنین آمده است، این مهم است که به این نکته اشاره کنیم که محاصره اقتصادی و بخش بزرگی از دهها اقدام قهری که از سال ۲۰۱۷ برای تقویت بیشتر آن لازمالاجرا شده است، با تاثیرات فراسرزمینی کامل و نقض قوانین بینالمللی و حقوق بشر همچنان به قوت خود باقی است. تاثیر محاصره شامل جلوگیری از همکاری پزشکی بین کوبا و شرکای آن، ممانعت از واردات نفت کوبا و تهدید کشتیهایی است که به سمت بنادر کوبا حرکت میکنند.
وزارت امور خارجه کوبا در ادامه اعلام کرد: «جنگ اقتصادی همچنان پابرجاست و همچنان مانع بزرگی بر سر راه توسعه و احیای اقتصاد کوبا با هزینههای انسانی بالا برای جمعیت محسوب میشود و همچنان انگیزهای برای مهاجرت است.»
از سال ۱۹۹۲، مجمع عمومی سازمان ملل سالانه قطعنامهای را تصویب کرده و خواستار پایان دادن به محدودیتهای یکجانبه ایالات متحده بر کوبا است.
انتهای پیام