به گزارش ایسنا، قطع عضو ممکن است به دلیل بیماریهایی مانند دیابت و سوانح شغلی و ترافیکی به وجود آید. برای بعضی از بیماران از دست دادن یک عضو، غیر قابل قبول و پذیرفتن است چراکه ممکن است در شیوه زندگی و نوع فعالیتشان تاثیر بسزایی بگذارد و هنگامی که پا قطع شده و یا از بین میرود یک پروتز به عنوان وسیله توانبخشی میتواند در بهبود فعالیتهای روزانه و استقلال فرد موثر باشد.
طراحی یک پروتز پا یک چالش بزرگ است. ساخت پروتزی که بتواند رفتار و عملکرد پیچیده پای انسان را شبیه سازی کنند بسیار مشکل و ظریف است، ضمن آنکه یک پروتز پای ایدهآل باید سبک باشد چراکه برای اضافه شدن به عضو باقیمانده از پا ساخته شده است. یک پروتز پای خوب باید استحکام بالایی جهت تحمل نیروی زیاد و گشتاور فرد به هنگام دویدن و راه رفتن داشته باشد. همچنین باید به اندازه کافی کوچک باشد تا به راحتی با کفش قابل استفاده باشد. اگر به موارد فوق دوام و عمر طولانی را نیز اضافه نمایید به پیچیدگی های طراحی و تولید چنین محصولی پی خواهید برد.
در گذشته اغلب پروتزها از جنس مواد فلزی، پلاسیتکی و چوبی بود که دو مشکل عمده سنگینی و عدم انعطاف را به همراه داشت از این میان میتوان به پنجه های مشهور SACH اشاره کرد که عملکردی کاملا خشک و غیر قابل انعطاف را دارند.
سه ویژگی افراد نیازمند از پروتزها انتظار دارند وزن کم، استحکام بالا و انعطاف پذیری مناسب است که این سطح توقع موجب ظهور و معرفی کامپوزیت فیبر کربنی به دنیای تولیدات پروتزها شد.
فیبرکربنی رشتههایی ساخته شده از اتمهای کربن هستند که با پیوند کووالانسی(دارای قدرت و استحکام بسیار بالا) به هم متصل شدهاند و این رشتهها به هم بافته شده و پارچههای الیاف کربنی را بوجود میآورند که در کل از وزن پایینی برخوردار هستند.
سپس به منظور ساخت پنجههای کربنی (پای مصنوعی کربنی) این پارچه تحت عملیات خاصی به رزین آغشته شده و کامپوزیت فیبر کربنی را ایجاد میکنند که تمامی ویژگیهای موردنظر را دارد؛ یعنی دوام و طول عمر بالا، خاصیت ضربهگیری، ضد آب بودن و توزیع ایده آل وزن.
انعطاف این پنجهها به همراه خاصیت بازگشت پذیری و ارتجاعیت باعث جذب انرژی وزن فرد به هنگام راه رفتن و یا دویدن شده و از وارد شدن آسیب به مفاصل سالم کاربر جلوگیری میکند. این انرژی در مرحله بعد به کاربر منتقل شده و باعث میشود او در طول مدت راه رفتن و یا دویدن دچار خستگی به مراتب کمتری شود، طیف گستردهای از حرکتهای کنترل شده را ارائه دهد و همچنین در جذب نیروهای وارد شده به پا کمک کند، ثبات زانو را افزایش میدهد و وضعیت ایستادن را بهبود میبخشد.
در این راستا یکی از شرکتهای دانش بنیان با بهره گیری از پیشرفتهترین متد روز دنیا، طراحی و تولید پنجههای کربنی برای کمک به معلولین و جانبازان را در دستور کار خود قرار داده است.
حمیدرضا مقاره عابد مدیر عامل این شرکت دانش بنیان در گفتوگو با ایسنا، زمینه تحقیقاتی این شرکت را ساخت پنجههای کربنی دانست و با بیان اینکه از سال 1391 مطالعات در این حوزه آغاز شده است، گفت: پنجههای کربنی جایگزینی برای مفصل قطع شده است به این معنی که فرد که پاهای خود را از دست داده است، این پنجههای کربنی، عملکرد مفصل پا را شبیه سازی میکند.
وی با بیان اینکه پنجههای کربنی به دلیل استفاده از کامپوزیت کربن جزو فناوریهای خاص در دنیا هستند، اظهار کرد: ما اولین تولید کنندگان پروتزهای ورزشی در آسیا و چهارمین مجموعه تولید کننده در جهان هستیم؛ چرا که به دانش فنی پنجههای کربنی دست یافتهایم که به فرد قدرت دویدن میدهد.
مقاره عابد با اشاره به اهمیت این فناوری توضیح داد: پنجههای معمول با این چالش مواجه هستند که وزن آنها زیاد است و انعطاف پذیر نیستند ولی در پنجههای کربنی این چالشها مرتفع شده است.
مدیرعامل این شرکت دانش بنیان با بیان اینکه بخشی از مواد اولیه این محصول در داخل بومی سازی شده است، ادامه داد: این محصول موفق به اخذ CE اتحادیه اروپا شده و تاییدیه تجهیزات پزشکی ایران را نیز دریافت کرده است و ما جزو یکی از تامین کنندههای اصلی پنجههای کربنی در ایران و خارج از کشور هستیم.
انتهای پیام