علی زیرک در گفتوگو با ایسنا با تاکید بر لزوم اتخاد سیاستهای لازم برای نگهداشت نخبگان در کشور، اظهار کرد: مهاجرت نخبگان از کشور این روزها به یک معضل تبدیل شده است. جوانان و نخبگان سرمایههای انسانی و موتور توسعه کشور هستند، اما بزرگترین قشری که نسبت به مهاجرت اقدام میکنند جوانان هستند. در واقع با مهاجرت فرد، یک ظرفیت اقتصادی بسیار عظیم از کشور خارج میشود. بخشی از نیروهای جوانی که قرار است مولد و ایدهپرداز باشند و بتوانند وارد چرخه اقتصاد کشور شوند، در حال خروج از کشور هستند.
وی با اشاره به اینکه افراد پس از مهاجرت بخشی از سرمایه مادی خود را نیز از کشور خارج میکنند، افزود: یک فرد از لحظهای که به دنیا میآید، مورد حمایت مالی حاکمیت است، خروج سرمایه مادی سبب شده ما تبدیل به یک ساختاری شویم که تولید میکند، اما تولیدات آن رایگان خارج میشوند و نهتنها نمیتواند به سود برسد، بلکه هزینه اولیهای که برای تولید پرداخت کرده نیز از بین میرود. اندیشمندان و مدیران زیادی در کشور نگران مهاجرت هستند و در مورد آن بارها هشدار دادهاند و دکتر پزشکیان به عنوان رئیس جمهوری که در این مدت نشان داده در حال تلاش است به نظر اندیشمندان توجه کند، این موضوع را به عنوان یکی از چالشهای اصلی و مهم درک کرده و ایده وفاق نیز در واقع یکی از چارچوبهایی است که تلاش میکند تا زمینه را برای حل مسئله مهاجرت فراهم کند.
قائممقام دبیر اول حزب کارگزاران سازندگی خراسان رضوی با اشاره به ملزومات بازگشت نخبگان به کشور و کاهش آمار مهاجرت، بیان کرد: باید علتیابی شود تا ببینیم چرا نخبگان از کشور خارج شده و جوانان به دنبال مهاجرت هستند. اکنون فضا طوری شده که برخی نوجوانان از سن دبیرستان به فکر مهاجرت هستند و میخواهند مسیر تحصیلی خود را طوری بچینند که بتوانند مهاجرت کنند. طبیعتا اولویت برای یک نیروی جوان و نخبه، رشد خودش است. برای اینکه به آنان نشان دهیم در همین کشور خودمان هم میتوانند رشد کنند، باید ابتدا فضای خوبی برای ایدهپروری داشته باشیم و امنیت ایده را تامین کنیم. به علاوه باید چشمانداز روشنی در برابر افراد ایدهپرداز و صاحب فکر فراهم کنیم. حاکمیت اگر بتواند این فضا را فراهم کند، یکی از مهمترین اقدامات را برای حفظ نیروهای انسانی انجام داده است.
زیرک با تاکید بر لزوم توجه به دغدغه نخبگان و جوانان، تصریح کرد: نمیتوان فردی را که صاحب ایده است در یک چارچوب خاص محدود کرد. هرچه چارچوبها بیشتر و سختگیرانهتر شود، فضای ایدهپردازی محدودتر میشود و این در واقع محدود شدن زندگی افراد نخبه و صاحب ایده است. اتفاقاتی که در این سالها رخ داده و برخی سختگیریها در زمینه گزینش و ایجاد برخی چارچوبها در برابر ایدههای متنوع، یکی از مواردی است که سبب شده مهاجرت افزایش یابد. اگر میخواهیم این روند را متوقف کنیم، باید حاکمیت و دولت بپذیرند که مسیر را برای رشد و عرضه ایدههای مختلف در کشور هموار کنند. قطعا این کار به دولت در رسیدن به وفاق کمک خواهد کرد.
وی ادامه داد: باید فضایی وجود داشته باشد که ایدهها پس از مطرح شدن، در یک مسیر منطقی و عقلانی به منصه ظهور برسند و توسعه را رقم زنند. بهبود فضای کسبوکار و آزادسازی فضای علمی و تخصصی کشور بخشی از اقداماتی است که باید به این منظور انجام شود. موضوع مهم دیگر پذیرش این افراد است. فردی که از کشور خارج شده، ممکن است با دلخوری و ناامیدی رفته باشد، زیرا در یکسری چارچوبهای سختگیرانه فکری قرار نگرفته است. اگر قرار باشد این افراد به کشور بازگردند، باید تفکرات و سلایقشان پذیرفته شود، در غیر این صورت اگر قرار باشد که با شیوه گذشته با آنان برخورد شود، نمیتوان انتظار بازگشت آنان به کشور را داشت.
قائممقام دبیر اول حزب کارگزاران سازندگی خراسان رضوی با اشاره به اینکه سال گذشته به منظور جلوگیری از خروج نخبگان از کشور، هزینه آزادسازی مدرک به شکل قابل توجهی افزایش یافت، گفت: باید علتیابی کنیم آیا تا سال گذشته، پایین بودن هزینههای آزادسازی مدرک تحصیلی انگیرهای برای مهاجرت نخبگان بوده است؟ در واقع تا حالا هیچ کس چنین عاملی را به عنوان انگیزه مهاجرت خود ذکر نکرده که حالا با افزایش هزینه بخواهیم جلوی آن را بگیریم، بلکه موضوع خیلی ریشهایتر از این مباحث است. یکی از دلایل اتخاذ چنین راهکارهایی، خالی شدن بدنه کشور از نیروهای نخبه است. وقتی افرادی که به دنبال طراحی ایدههای نو و اهل پژوهش هستند و به موضوعات عمیق فکر میکنند، از بدنه کشور خارج میشوند، برخی افراد با رویکرد سادهانگارانه روی کار میآیند. با بررسی آمار متوجه میشویم افزایش هزینههایی مانند آزادسازی مدرک نهتنها سبب کاهش آمار مهاجرت نشده، بلکه حتی در یک سال اخیر این آمار افزایش هم پیدا کرده است.
زیرک با بیان اینکه در کشور به تغییرات اساسی نیاز داریم و حتما با مقاومت برخیها روبهرو خواهد شد، اضافه کرد: قطعا پزشکیان نسبت به سنگاندازیها واقف است و با علم به این موضوع، وارد صحنه شده است. گاهی این مقاومتها طبیعی است و گاهی از سطح طبیعی فراتر میرود. فراتر از رقابت سیاسی، گاهی شاهد هستیم که برخی افراد و نهادها رفتارهایی خارج از منافع ملی دارند. ما در یک سیستم دموکراتیک پذیرفتهایم که تنها عامل تعیینکننده، رای مردم است. وقتی مردم به پزشکیان رای دادهاند، انتظار میرود تمام نهادهای کشور با ایشان همکاری کنند، اما وقتی به طور مثال برخی رسانههای ملی برخی برنامههای تند را علیه دولت گذاشته و با برخی کارشناسان گفتوگو میکنند که مردم به آنان اقبالی ندارند، نگرانکننده است.
وی با بیان اینکه برخی گروهها از قدرت خود در جهت مقاومت در برابر رای مردم استفاده میکنند، اظهار کرد: این موضوعی است که تصمیمگیران نظام باید برای آن چارهاندیشی کنند. در چارچوب رقابتهای بین گروههای سیاسی، هر حزب و گروهی بسته به توان اقتصادی خود ممکن است رسانهای داشته باشد و ایده خود را مطرح کند که امری طبیعی است؛ اما وقتی برخی رسانههای در اختیار یک جریان خاص شروع به تخریب دولت میکنند، تبدیل میشوند به بلندگوی جریان مخالف دولت که نگرانکننده است. قطعا تصمیمگیرندگان عالی باید به این نهادها یادآوری کنند که صرفا منافع و خواسته ملی را مد نظر خود قرار دهند.
انتهای پیام