ماده ضدعفونی‌کننده دست از ابتلا به آنفلوآنزای معده پیشگیری می‌کند؟

ممکن است فکر کنید که استفاده کردن از ماده ضدعفونی‌کننده دست راهی مناسب برای تمیز نگه داشتن دست‌هاست اما مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها می‌گویند که ضدعفونی‌کننده دست در برابر نوروویروس خیلی خوب عمل نمی‌کند.

اگر تا به حال دچار آنفلوآنزای معده شده‌اید، بدانید که بسیاری از اوقات دلیل آن نوروویروس بوده است. نوروویروس اگرچه بسیار مسری است اما واقعا آنفلوآنزا نیست. بیماری آنفلوآنزا از ویروس آنفلوآنزا منشاء می‌گیرد و با استنشاق یا لمس قطرات تنفسی آلوده گسترش می‌یابد. نوروویروس از طریق غذای آلوده یا لمس سطوح آلوده، پخش و باعث علائم شکمی مانند استفراغ، اسهال یا درد معده می‌شود. همچنین ممکن است علائمی شبیه آنفلوآنزا مانند تب، بدن درد و سردرد داشته باشید.

دقیقا مانند بیماری آنفلوآنزا و کووید، شستن مکرر دست‌ها برای جلوگیری از انتشار نوروویروس مهم است. ممکن است فکر کنید که ضدعفونی‌کننده دست راهی مناسب برای تمیز نگه داشتن دست‌های شما خواهد بود، اما مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها می‌گویند که ضدعفونی‌کننده دست در برابر نوروویروس خیلی خوب عمل نمی‌کند. نتایج تحقیق اروپایی منتشرشده در سال ۲۰۲۲ که برخی ضدعفونی کننده‌های دست را در برابر یک سویه نوروویروس آزمایش کرد، نشان داد که ضدعفونی‌کننده‌های دست با محتوای الکل بالاتر (۸۵ درصد الکل) می‌توانند نورویروس را بیش از سایرین کاهش دهند اما نمی‌توانند آن را کاملا از بین ببرند. ضدعفونی کننده‌های دست بدون الکل ساخته شده با کلرید بنزالکونیوم به سختی در این مورد کارایی داشتند.

چرا ضدعفونی کننده‌های دست در برابر نوروویروس‌ها کارایی ندارند؟

ضدعفونی‌کننده‌های دست در طول همه‌گیری کووید-۱۹ به یکی از اقلامی تبدیل شدند که در فروشگاه‌ها و به‌صورت آنلاین به فروش می‌رسیدند. زمانی که به مقداری صابون و آب تمیز دسترسی ندارید، ضدعفونی‌کننده دست بسیار مورد راحتی است و این روزها، این مواد ضدعفونی کننده را در ورودی‌های لابی ساختمان و مطب‌های پزشکی خواهید یافت. ضدعفونی‌کننده‌های دست می‌توانند در برابر ویروس‌های دارای پوشش (غلاف ویروسی) مانند کووید-۱۹ و ویروس‌های آنفلوانزا موثر باشند، با این حال، نورو ویروس یک ویروس بدون پوشش است.

ویروس بدون پوشش چیست؟

ویروس‌های بدون پوشش، فاقد غشای خارجی چربی هستند. ویروس‌های بدون پوشش، قوی‌تر هستند و می‌توانند به بافت‌های بدن شما آسیب برسانند. نوروویروس، انترو ویروس، آدنوویروس و راینوویروس (سرماخوردگی) نمونه‌هایی از ویروس‌های بدون پوشش هستند. ویروس‌های بدون پوشش مانند نوروویروس نسبت به دماهای شدید و ضدعفونی‌کننده‌های اولیه مقاوم‌تر هستند.

این امر کنترل شیوع نوروویروس را دشوار می‌کند. شیوع بیماری زمانی رخ می‌دهد که دو یا چند نفر با قرار گرفتن در معرض نوروویروس یکسان آلوده شوند. بر اساس آمار منتشرشده از مراکز بهداشت، سالانه بیش از ۲۵۰۰ شیوع نوروویروس رخ می‌دهد که بیشتر در طول ماه‌های زمستان است. اغلب شیوع بیماری می‌تواند در جایی اتفاق بیفتد که مردم از نزدیک دور هم جمع شده‌اند مانند رستوران‌ها، مراسم پذیرایی، مدارس و مراکز بهداشتی و غذا را به‌صورت اشتراکی مصرف می‌کنند. این ویروس می‌تواند روزها روی سطوح زنده بماند.

چگونه از نوروویروس جلوگیری کنیم؟

از آنجایی که ضدعفونی کننده دست در از بین بردن نوروویروس خیلی خوب عمل نمی‌کند اما می‌توانید با تمیز نگه داشتن دست‌های خود با استفاده از آب و صابون از خود در برابر این نوع ویروس محافظت کنید. تمرین روزهای کووید را به یاد دارید؟ باید دست‌های خود را بعد از استفاده از سرویس بهداشتی به خوبی بشویید، زیرا نوروویروس می‌تواند قبل از اینکه علائم را احساس کنید در مدفوع ظاهر شود. اگر در حال دست زدن، تهیه یا خوردن غذا هستید، دستان شما باید تمیز باشند. اگر بیمار هستید، حداقل تا ۴۸ ساعت پس از پایان علائم نوروویروس، نباید برای دیگران غذا تهیه کنید.

میزهای آشپزخانه، ظروف آشپزخانه، تخته آشپزخانه و سایر سطوحی که با مواد غذایی در تماس هستند باید اغلب با استفاده از سفیدکننده و سپس صابون و آب ضدعفونی شوند. اگر شما یا یکی از اعضای خانواده به نوروویروس مبتلا شده‌اید، از دستکش‌های یکبار مصرف برای دست زدن به ملحفه‌ها و لباس‌هایی که ممکن است روی آن‌ها استفراغ یا مدفوع وجود داشته باشد، استفاده کنید و آنها را با آب داغ بشویید و از بالاترین دمای خشک‌کن استفاده کنید؛ نوروویروس‌ها می‌توانند تا دمای ۱۴۵ درجه فارنهایت را تحمل کنند.

در مقاله پژوهشی «ارزیابی تاثیر ضدباکتریایی ژل بهداشت دست در غلظت‌های مختلف باکتری» منتشر شده در مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد آمده است که برای جلوگیری ازعفونت‌های بیمارستانی رعایت بهداشت دست اهمیت دارد، یکی از روش‌های از بین بردن سریع میکروارگانیسم‌ها استفاده از ژل بهداشت دست بر پایه الکل است. هدف از این آزمایش بررسی اثربخشی ژل بهداشت دست در غلظت‌های مختلف باکتری بود. این پژوهش که به منظور بررسی میزان اثربخشی ژل بهداشت دست بر اساس تعداد باکتری انجام شد نشان داد، ژل بهداشت دست در رقت ۱۰۴×۳ باکتری در میلی‌لیتر و در زمان ۴۰ ثانیه باکتری را از بین می‌برد.  بر همین اساس برای تعداد باکتری‌های دست که به طور متوسط کمتر از این مقدار است، استفاده روزمره از ژل بهداشت دست توصیه می‌شود و در صورت آلودگی زیاد، دست‌ها ابتدا باید با آب و صابون، شسته شوند.

انتهای پیام

  • شنبه/ ۲۲ دی ۱۴۰۳ / ۰۸:۰۸
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1403102215816
  • خبرنگار : 50072