آیا تا به حال به این فکر کردهاید که چرا نمیتوانیم آنطور که میخواهیم چندوظیفه را بهطور مؤثر انجام دهیم؟ پاسخ در سرعت پردازش مغز ما نهفته است. مغز ما با وجود پیچیدگی بسیار زیاد اما بسیار کندتر از سرعت متوسط اتصال به اینترنت، کار میکند.
دانشمندان در تحقیق منتشرشده در سایت ارث، اظهار کردند: در حالی که سیستم حسی انسان اطلاعات را با سرعت حیرتانگیز یک میلیارد بیت در ثانیه جمعآوری میکند، اما این سیگنالها را فقط در ۱۰ بیت در ثانیه پردازش میکند. بر این اساس، در هر لحظه، فقط ۱۰ بیت از تریلیون حواسمان را استخراج میکنیم و از آن ۱۰ بیت برای درک دنیای اطرافمان و تصمیمگیری استفاده میکنیم.
مغز برای فیلتر کردن اطلاعات چه میکند؟
برای درک این موضوع باید بدانیم، اتصال وای فای معمولی دادهها را با سرعتی حدود ۵۰ میلیون بیت در ثانیه پردازش میکند و این رقم در مقابل سرعت مغز انسان با رقم ۱۰ بیت در ثانیه است. اکنون ساختار مغز را در نظر بگیرید؛ بیش از ۸۵ میلیارد نورون در مغز وجود دارد و هر نورون میتواند سیگنالها را با سرعتی بیش از ۱۰ بیت در ثانیه بهصورت جداگانه منتقل کند، با این حال، سرعت پردازش جمعی مغز و سرعتی که در آن افکار پردازش میشود، بسیار آهسته و ۱۰ بیت در ثانیه است به این معنی که نورونهای منفرد قادر به انتقال سریع هستند اما مغز بهعنوان یک کل در سرعت یکپارچهسازی و پردازش تمام اطلاعات دریافتی، محدود است. این تنگنا، منعکسکننده تمرکز مغز بر کیفیت است و مقادیر زیادی از دادههای حسی را فیلتر میکند تا روی مرتبطترین جزئیات برای بقا و تصمیمگیری متمرکز شود.
چرا عملکرد مغز آهسته است؟
در حالی که مغز ما بسیار پیچیده است، هنوز از رویکرد متوالی برای حل مسئله پیروی میکند یعنی ما میتوانیم به جای بررسی همزمان چندین گزینه، تنها بر یک نتیجه یا مسیر عملی ممکن تمرکز کنیم و این فرآیند فکری متوالی با ماشینهایی مانند رایانهها که میتوانند میلیونها محاسبه موازی را تقریبا بلافاصله انجام دهند، در تضاد است.
مغز ما با وجود کندی ظاهری، در اولویتبندی برتری دارد. در حالی که مغز با تریلیونها ورودی حسی بمباران میشود، دادههای غیرضروری را فیلتر و بر آنچه برای بقا حیاتی است تمرکز میکند. رقم ۱۰ بیت در ثانیه فقط در بدترین شرایط مورد نیاز است و اغلب اوقات، محیط ما با سرعت بسیار آرامتری تغییر میکند. این سازگاری به انسان کمک میکند تا بدون غرق شدن در اطلاعات بیش از حد، روی کارهای فوری تمرکز کند.
این یافتهها نشان میدهد که ماشینها در نهایت با بهبود قابلیتهای محاسباتی خود، در هر کاری از انسانها بهتر عمل خواهند کرد. ماشینها با ۲ برابر شدن قدرت محاسباتی تقریبا هر ۲ سال، به سرعت در حال پر کردن شکاف در زمینههایی مانند تصمیمگیری و حل مسئله هستند. در واقع، دانشمندان بر این باورند که رایانهها به زودی میتوانند تواناییهای مغز انسان را تکرار کنند و حتی از آنها پیشی بگیرند.
چرا سرعت مغز مهم است؟
این کشف یک تناقض در مورد هوش انسان را برجسته میکند. با وجود اینکه انسانها، متفکران نسبتا کندی هستند، در خلاقیت، احساسات و سازگاری برتری دارند و این ویژگیهایی است که ماشینها هنوز باید بر آن مسلط شوند. با این حال، درک محدودیت سرعت مغز سوالاتی را در مورد آینده علوم اعصاب و هوش مصنوعی ایجاد میکند و نتایج تحقیقات آینده دانشمندان ممکن است علت وجود این محدودیت و تاثیر آن بر همه چیز از ادراک گرفته تا تصمیمگیری را مشخص کند. همچنین میتواند بینشهایی در مورد تقویت شناخت انسان و توسعه فناوریهای هوشمندتر و کارآمدتر ارائه دهد.
مغز ما بسیار شگفتانگیز است در مقاله «تاثیر حالات خلقی بر سرعت پردازش ذهنی» منتشرشده در پایگاه مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی آمده است که حالات خلقی نیز بر سرعت پردازش ذهنی تاثیر میگذارند. نتایج ارزیابی در این مورد نشان داد که سرعت بازشناسی کلمات در حالت خلقی غمگین، پایینتر از حالت خلقی شاد است و همچنین خلق شاد موجب تسریع در بازشناسی کلمات مثبت خواهد شد، اما اثر خلق غمگین در تسریع بازشناسی کلمات منفی معنادار نیست.
انتهای پیام