به بهانه راه‌اندازی بزرگ‌ترین کارخانه تولید سوربیتول غرب آسیا؛

نقش آزمایشگاه در تضمین کیفیت سوربیتول تولیدی

مسئول کنترل کیفی آزمایشگاه مجتمع دارویی،‌ غذایی و شیمیایی شهید مدرس وابسته به جهاد دانشگاهی گفت: آزمایشگاه با بررسی کیفیت مواد اولیه، کنترل PH، خلوص و فلزات سنگین دکستروز و تست‌های پیشرفته، نقش کلیدی در تضمین کیفیت و خلوص سوربیتول تولیدی ایفا می‌کند.

مرضیه شاهرخ‌پور در گفت‌وگو با ایسنا به تشریح دقیق فرایند تولید سوربیتول پرداخت و اظهار کرد: تمام مواد اولیه‌ای که وارد کارخانه می‌شود، ابتدا توسط بخش کنترل کیفی بررسی می‌شود. این بررسی شامل نمونه‌برداری از مواد اولیه طی سه روز ابتدایی ورود به کارخانه است.

وی افزود: آزمایشگاه، مسئول انجام آنالیزهای دقیق بر روی این نمونه‌ها است. برای مثال، ماده دکستروز که وارد کارخانه می‌شود، از لحاظ pH بررسی می‌شود و باید در محدوده کمتر از ۴ باشد، همچنین فاکتورهای دیگری مانند خلوص، میزان سولفات آهن و فلزات سنگین نیز اندازه‌گیری می‌شود. تمام این نتایج باید در محدوده استانداردهای تعریف‌شده ما قرار داشته باشد. برای سایر نمواد اولیه، مانند سود، HCl و رانی‌نیکل، آزمایش‌ها و تست‌های مخصوص خودشان انجام می‌شود. زمانی که این مواد تأیید شدند، وارد فرایند تولید می‌شوند. در این مرحله، دکستروز، سود بی‌کربنات و رانی‌نیکل طبق درصدهای مشخص با یکدیگر ترکیب می‌شوند.

مسئول کنترل کیفی آزمایشگاه مجتمع دارویی شهید مدرس ادامه داد: این ترکیب، یک مخلوط واکنشی ایجاد می‌کند که باید تحت نظارت دقیق آزمایشگاه قرار گیرد. از ابتدای ساخت این مخلوط، نمونه‌گیری مرتب انجام می‌شود و به آزمایشگاه ارسال می‌شود. مخلوط واکنشی ما به وسیله پمپ‌هایی به راکتورها وارد می‌شود و در آنجا، دکستروز به تدریج به سوربیتول تبدیل می‌شود. این مرحله، یکی از مهم‌ترین بخش‌های فرایند تولید ما است، زیرا باید مطمئن شویم که دکستروز به میزان مطلوبی به سوربیتول تبدیل شده است.

شاهرخ‌پور گفت: برای این کار از تست‌هایی مانند Reducing Sugar و HPLC استفاده و درصد تبدیل را اندازه‌گیری می‌کنیم. اگر درصد تبدیل، که معمولاً بالای ۵۰ درصد است، مطلوب باشد، محصول وارد مراحل بعدی می‌شود. در مرحله بعد، سوربیتول تولیدشده وارد دستگاه‌هایی به نام دکانتور می‌شود که وظیفه جداسازی کاتالیست را بر عهده دارند. کاتالیست ما رانی‌نیکل است که در این مرحله تا حد زیادی از سوربیتول جدا می‌شود، اما هنوز مقداری از آن باقی می‌ماند. سپس، محصول وارد مرحله‌ای به نام فیلترپرس می‌شود.

وی اضافه کرد: فیلترپرس، شامل ورقه‌های کاغذی است که محلول سوربیتول از آن عبور کرده و باقی‌مانده نیکل گرفته می‌شود. در مرحله بعد، سوربیتول وارد واحدی به نام دِمینرال می‌شود. در این مرحله، رزین‌های کاتیونی و آنیونی برای خالص‌سازی بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرند. این رزین‌ها، رنگ و ذرات ناخالص سوربیتول را گرفته و آن را به یک محصول شفاف و خالص تبدیل می‌کنند. در انتها، واحدی به نام تقلیظ داریم که سوربیتول ۵۰ درصد را به سوربیتول ۷۰ درصد تبدیل می‌کند. این فرایند، بسته به غلظت اولیه، حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد سوربیتول را غلیظ‌تر می‌کند.

مسئول کنترل کیفی آزمایشگاه مجتمع دارویی شهید مدرس ادامه داد: محصول نهایی، سوربیتول ۷۰ درصد است که آماده ذخیره‌سازی و فروش خواهد بود، البته در حال حاضر، تولید به‌صورت پیوسته انجام نمی‌شود و محصولات تولیدشده در انبار نگهداری می‌شوند تا پس از تثبیت فرایند تولید، به‌صورت مداوم برای فروش عرضه شوند.

به گزارش ایسنا، نخستین فاز بزرگترین مجتمع داروسازی(تولید سوربیتول) غرب آسیا در منطقه تیران و کرون اصفهان و در مجموعه صنایع دارویی، شیمیایی و غذایی شهید مدرس، به همت جهاد دانشگاهی با شعار «سلامی به سلامت پایدار»، ۲۴ دی راه‌اندازی می‌شود.

انتهای پیام

  • پنجشنبه/ ۲۰ دی ۱۴۰۳ / ۰۹:۵۶
  • دسته‌بندی: اصفهان
  • کد خبر: 1403102014856
  • خبرنگار : 51012