یک تحلیلگر مسائل خاورمیانه:

سردار سلیمانی مانع از رسیدن دومینوی ناامنی به ایران شد

یک تحلیلگر مسائل خاورمیانه با بیان اینکه شهید سلیمانی مانع از رسیدن دومینوی ناامنی به ایران شده بود، گفت: نقش شهید سلیمانی در قبال این موضوع این بود که توانست جلوی سقوط قطعه‌ای که سبب رسیدن آن دومینوی ناامنی به ایران می‌شد را بگیرد.

ابوالقاسم شهریاری در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به اهمیت اقدامات شهید حاج قاسم سلیمانی در حمایت از جبهه مقاومت، اظهارکرد: در خصوص وضعیتی که چند سال پیش دچار آن بودیم و تاکنون هم ادامه داشته باید گفت که در دوران پسابیداری اسلامی و بهار عربی، نظریه‌ای ساده و کاربردی در نظام بین‌الملل طراحی شده بود به اسم دومینوی ناامنی؛ یعنی کافی است که در یک مکانی ناامنی ایجاد کنید، این وضعیت دومینووار کل منطقه و قسمت‌هایی که شما نیاز دارید را از چرخه امنیت خارج می‌کند. زمانی هم که ناامنی ایجاد شد، قاعدتا همه چیز مجاز می‌شود. عراق، سوریه، غزه و لبنان را ببینید؛ موقعی که ناامنی ایجاد شد، همه چیز در آن کشورها مجاز شد؛ چرا که حداقل قوانین موجود در آن کشورها سقوط کرد.

وی با بیان اینکه شهید سلیمانی مانع از رسیدن دومینوی ناامنی به ایران شده بود، افزود: با تدبیر و تلاش او، دومینوی ناامنی به ایران نرسید. به دلیل وسعت ایران و تنوع متعدد در کشور، وقوع ناامنی در ایران می‌توانست آسیب‌های زیادی را نه‌تنها برای نظام سیاسی بلکه فراتر از آن برای نظام اجتماعی کشور به وجود آورد. نقش مرحوم شهید سلیمانی در این حوزه تاریخی و قابل تقدیر است که با درایت، توانمندی و مدیریت میدان جنگ مانع از رسیدن این ناامنی به ایران شد و اتفاقات ناگواری که پیش‌بینی شده بود در ایران رخ نداد.

این مدرس دانشگاه همچنین با اشاره به سقوط دولت اسد در سوریه، بیان کرد: بشار اسد دوران داعش و بشار اسد دوران پساداعش را نباید یکی دانست. در صورتی که این دو را یکی بدانیم، خیلی ضرر می‌کنیم. نباید فکر کنیم اقدامات انجام شده در سوریه، اشتباه بوده است. در آن بازه زمانی داعش خارج از قاعده انسانی در حال کشتار مردم بود و حتی خود مردم سوریه هم خواستار مقابله با این گروه بودند و حضور ما در آن‌ جا تاثیرات اساسی در نابودی داعش داشت. ضمن اینکه داعش اصلا قابل مقایسه با تحریرالشام نیست. گرچه تحریرالشام در سوریه یک جنبش اصیل مردمی و برآمده از خواسته‌های مردم نیست و جنبشی برساخته است، اما این دو گروه قابل مقایسه نیستند.

شهریاری ادامه داد: در زمان حضور داعش، ما با یک دومینوی ناامنی مواجه بودیم که ادعای حکومت در منطقه‌ای از خاورمیانه و برپایی خلافت اسلامی را داشت و می‌گفت هر که مسلمان است باید زیر پرچم من بیاید. تحریرالشام چنین چیزهایی نمی‌گوید و اصلا ادعایی خارج از مرزهای سوریه ندارد. بنابراین اگر تفاوت این دو گروه را در نظر بگیرید، متوجه می‌شوید که چرا وقتی از دست‌اندرکاران سیاست خارجی ایران پرسیده شد که چرا دخالت نکردند، خیلی صریح پاسخ دادند که وقتی مردم و ارتش سوریه تمایل به مقابله نداشت ما چرا باید بایستیم. ضمن اینکه طرف مقابل هم اصلا ادعاهای فراکشوری ندارد و به دنبال ایجاد ناامنی در کشورهای همسایه نیست.

وی با بیان اینکه بزرگترین دستاورد جبهه مقاومت و سردار سلیمانی نابودی داعش بود، عنوان کرد: با اینکه تحریرالشام از داعش جدا شده است و حتی نیروهایی از داعش در تحریرالشام حضور دارند، باز هم اعضای این گروه داعش را گردن نمی‌گیرند. غیرانسانی بودن داعش را به خاطر بیاورید، اقداماتی از جمله خرید و فروش زنان در بازار و کشتار انسان‌ها به وحشیانه‌ترین شکل ممکن. جبهه مقاومت توانست این غده سرطانی و جرثومه فساد که ممکن بود به کشتار میلیون‌ها آدم منتهی شود را از بین ببرد.

این تحلیلگر مسائل خاورمیانه با بیان اینکه آمریکا و اسرائیل از شکاف‌های موجود در جهان اسلام به خوبی استفاده می‌کنند، گفت: چه داعش و چه تحریرالشامی که ما امروز با آن مواجهیم، هر دو برساخته هستند و هیچ کدام یک جنبش اجتماعی برخاسته از نظر مردم نیستند. این‌ها ساخته شده‌اند بر اساس یکسری از توانایی‌هایی که طرف مقابل دارد. به‌طور مثال تاریخ اسلام را خیلی خوب خوانده‌اند و می‌دانند که ما روی چه چیزهایی حساسیم و بر اساس آن، افراد را تربیت می‌کنند. به عنوان مثال می‌روند ابوبکر البغدادی را از زندان بیرون می‌آورند و اسمش را می‌گذارند ابوبکر البغدادی القریشی. چرا؟ چون از پیامبر اکرم(ص) روایت داریم که جانشینان من از قریش هستند.

شهریاری اضافه کرد: آمریکا و اسرائیل چنین گروهی را ساختند و با استفاده از آن، چهره‌ای بسیار زشت و غیرانسانی از اسلام نشان دادند تا اسلام‌هراسی را ترویج دهند. وقتی دیدند داعش شکست خورد، این بار تحریرالشام را برساختند و جولانی را به عنوان رهبر آن قرار دادند که جلوه‌ای کاملا دموکراتیک دارد؛ او اعلام کرده که با حجاب و دین افراد کاری نداشته باشید و همه در سوریه آزاد هستند. این‌ها جلوه‌های رنگ‌آمیزی‌شده دموکراتیک در صحبت‌های جولانی است، اما همه می‌دانند آنچه که باعث پیروزی جولانی شد نه پیوستن مردم به او، بلکه بی‌طرف بودن مردم نسبت به درگیری او با اسد بود. باید به اسد ایراد گرفت که به ویژه بعد از ۲۰۱۶ که داعش سقوط کرد، سازوکارهایی را برای جذب حداکثری مردم در نظر نگرفت.

وی افزود: بنابراین جولانی بر ساخته از جانب آمریکا و اسرائیل است. اگر ترکیه در این شرایط نقش‌ بازی می‌کند، فقط می‌خواهد نقش اول را به خودش بدهد و گرنه ترکیه هم این وسط خیلی تاثیرگذار نبوده و فقط به عنوان بازیگری که می‌تواند نقشی را ایفا کند، انتخاب شده است. متاسفانه آمریکا و اسرائیل از شکاف‌های موجود در جهان اسلام به خوبی استفاده می‌کنند. تا کنون برنده اصلی تحولات سوریه، رژیم صهیونیستی بوده که حدود ۵۰۰ کیلومتر مربع از مهمترین نقاط استراتژیک محور مقاومت را تسخیر کرده و پس هم نمی‌دهد.

این تحلیلگر مسائل خاورمیانه در خصوص چالش‌های پیش‌روی سوریه به دلیل نبود جبهه مقاومت در این کشور، بیان کرد: اگر اخبار همین چند روز گذشته سوریه را هم پیگیری کنیم، می‌بینیم که برخلاف شعارهای دموکراتیک جولانی، شرایط سختی برای اقلیت‌های مذهبی به وجود آمده و اعضای تحریرالشام در حال سرکوب هستند که سبب ایجاد اعتراضاتی شده است. این اتفاقات در دوره قبل نمی‌افتاد، زیرا هم دولت و ارتش سوریه و هم نیروهای مقاومت، فضا را مدیریت می‌کردند. اکنون اگر کشورهایی مانند ایران که توان تاثیرگذاری بر فضای داخلی سوریه دارند، از سمت جولانی به کمک فراخوانده نشوند یا اگر نیروهای بین‌المللی مثل نیروهای حافظ صلح سازمان ملل نخواهند وارد عرصه شوند، احتمالا درگیری‌ها درون نظام سیاسی سوریه افزایش پیدا خواهد کرد.

شهریاری با بیان اینکه اکنون اهمیت کاری که سردار سلیمانی انجام داده بود بهتر درک می‌شود، اظهار کرد: مقاومت به دنبال امنیت مردم است. اگر در این کشور شب می‌خوابیم و صبح بیدار می‌شویم و هیچ اتفاقی نیفتاده به دلیل یک فرآیندی به اسم جبهه مقاومت است. همین سوریه را نگاه کنید یک نظام سیاسی رفته و یک نظام سیاسی دیگر آمده است، اما این کشور در شرایط بسیار نامناسبی به دلیل عدم وجود امنیت قرار گرفته است.

وی تاکید کرد: فارغ از همه اتفاقاتی که افتاده، سردار سلیمانی در قلوب مردم ایران حکمرانی می‌کرد. اگر بهترین طراحی را برای یک نظام سیاسی بکنید اما یک شخصیت مهم و تاثیرگذار نداشته باشید، آن نظام پیروز نخواهد شد. شهید سلیمانی همان شخصیت تاثیرگذار نظام بود که توانست هماهنگی بین بخش‌های مختلف نظام سیاسی را ایجاد کند و نگرش‌های او نسبت به بعضی از مسائل بسیار راهگشا بود.

این مدرس دانشگاه با بیان اینکه اراده‌ای در طرف‌های خارجی برای پیگیری شهادت سردار سلیمانی وجود ندارد، گفت: چرا که ساختار سازمان‌های بین‌المللی در اختیار کسانی است که آن اقدام را انجام داده‌اند و هرگز به محکومیت خود شهادت نمی‌دهند. ما اگر در دادگاه لاهه هم شکایت کنیم و رای هم به نفع ما صادر شود، طرف مقابل اقدامی انجام نمی‌دهد. ما اعتراض می‌کنیم و اعتراض‌مان به شورای امنیت سازمان ملل ارسال می‌شود آنجا آمریکا وتو می‌کند و کلا حق ما زیر سوال می‌رود. یعنی سازوکار طوری طراحی شده است که خودشان درباره خودشان تصمیم می‌گیرند و به همین دلیل اراده‌ای در طرف مقابل برای پیگیری این موضوع وجود ندارد.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۱۱ دی ۱۴۰۳ / ۱۱:۵۴
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1403101107997
  • خبرنگار : 50555