استان زنجان با برخورداری از شرایط آبوهوایی مناسب، تنوع گیاهی و مراتع غنی، ظرفیت چشمگیری برای زنبورداری و تولید عسل دارد. تنوع گیاهان و گلها در این استان، زمینهای مناسب برای تولید عسل باکیفیت و متنوع فراهم کرده است.
روحالله حسنی، رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان، در گفتوگو با ایسنا میگوید: تولید عسل یکی از فعالیتهای جانبی کشاورزان زنجانی است و سالانه بیش از ۱۱۰ تن عسل در این استان تولید میشود.
وی میافزاید: علاوه بر تولید عسل، فرآوردههای جانبی زنبور و نقش آن در گردهافشانی، از لحاظ اقتصادی برای کشاورزان اهمیت زیادی دارد. توسعه این حوزه در استان باید جدی گرفته شود.
زنبورهای عسل، به عنوان یکی از اصلیترین گردهافشانها، نقش مهمی در افزایش عملکرد محصولات کشاورزی دارند. عسل که یکی از محصولات باارزش اقتصادی است، بدون زنبورداری قابل دسترس نیست. همچنین فرآوردههای دیگری نظیر موم، ژل رویال و گرده گل نیز از این حوزه تولید میشود که هر کدام ارزش اقتصادی خود را دارند.
رصد و پایش بیماریهای زنبور عسل
ادارهکل دامپزشکی استان زنجان در راستای پایش و رصد بیماریهای زنبور عسل، از ابتدای تیرماه امسال طرح پایش زنبورستانهای استان را آغاز کرده است. در این طرح، زنبورستانهای هشت شهرستان بازدید و مورد بررسی قرار گرفتهاند.
رئیس اداره بهداشت و مدیریت بیماریهای زنبور عسل دامپزشکی زنجان میگوید: زنبورهای عسل اغلب از آفات و بیماریهای مختلف رنج میبرند. برخی از این بیماریها قابل مدیریت هستند، اما برخی دیگر، در صورت عدم توجه، میتوانند ویرانگر باشند و خسارات جبرانناپذیری به کلونیها وارد کنند.
گفته میشود طرح پایش با هدف بررسی و شناسایی میزان آلودگی کندوها به انواع بیماریها به خصوص بیماریهای انگلی زنبور عسل بوده است.
رئیس اداره بهداشت و مدیریت بیماریهای زنبور عسل دامپزشکی زنجان میگوید: زنبورهای عسل، اغلب از آفات و بیماریهای مختلف رنج میبرند که برخی از آنها جزئی بوده و حتی پس از گسترش، قابل مدیریت هستند اما برخی دیگر از بیماریها اگر مورد توجه قرار نگیرند، ویرانگر هستند و میتوانند صدمات جبرانناپذیری به کلونی زنبور وارد کنند.
آفات خطرناک زنبور عسل معضلی برای زنبورداران
ضروری است که همه زنبورداران یک استراتژی کنترل آفات و بیماری، نسبت به بیماری زنبور عسل، داشته باشند.
بیماری های زنبور را معمولاً میتوان به بیماریهای مولد یا بیماریهای زنبورهای بالغ تقسیم کرد. اما تعداد کمی مانند، کنه واروآ (Varroa) هر دو را تحت تأثیر قرار میدهند. علاوه بر این، در بسیاری از موارد آفات و بیماری ها ممکن است با یکدیگر تعامل داشته و اثرات مضر خود را افزایش دهند.
در این رابطه استاد دانشگاه رشته گیاه پزشکی شاخه حشرهشناسی میگوید: کنه واراوا یکی از بزرگترین تهدیدها برای زنبورهای عسل در سراسر جهان است. این آفت با تغذیه از هموگلوبین زنبورها باعث تضعیف آنها و انتقال بیماریهای ویروسی میشود.
اورنگ کاووسی میافزاید: موریانه Aethina tumida این آفت به زنبورعسلها آسیب میزند و میتواند جمعیت کلنیها را تحت تأثیر قرار دهد. همچنین مگس زنبور به زنبورعسلها حمله کرده و تخمگذاری میکنند که موجب از بین رفتن زنبورها میشود.
عسل با کیفیت شفاف و یکدست است
با توجه به شرایط متفاوت تولید عسل از جمله شرایط آب و هوایی منطقه، وضعیت پوشش گیاهی جهت تغذیه، شرایط زنبورداری، نوع زنبور، قدرت کلنی و غیره، بازدهی کندوها متفاوت خواهد بود. به همین منظور انتخاب صحیح نوع زنبور، تغذیه مناسب و رسیدگی صحیح به تمام کندوها، از یک سو تولید عسل با کیفیت را بالا برده و از سویی میتواند در جهت بهبود سبد تغذیهای جامعه موثر باشد.
تولیدکننده زنبور عسل در رابطه با کیفیت عسل، میگوید: طعم طبیعی و عطر ملایم از ویژگیهای عسل باکیفیت است.
محسن رستمخانی میافزاید: عسل باکیفیت معمولاً شفاف و یکدست است و رنگ آن بستگی به نوع گلهایی دارد که زنبورها از آنها تغذیه کردهاند.
امروزه به دلیل شناخت ناکافی از مزایا و ارزشهای واقعی عسل، استفاده از قندها به عنوان شیرینکنندههای مصنوعی در زندگی روزمره و صنعت غذا رواج یافته است. از سویی، توجه به سالم و طبیعی بودن غذا، صنعتگران را به استفاده بیش از پیش از این فرآورده سوق داده است. عسل علاوه بر دارا بودن قند فروکتوز با هضم آسان و انرژی بالا، با ترکیبات ضد میکروبی و ضد سرطانی خود میتواند به عنوان یک شیرینکننده و نگهدارنده در صنعت غذا و شیرینیها به کار رود. در این راستا مقدار، نوع و کیفیت عسل به کار رفته دارای اهمیت است.
انتهای پیام