به گزارش ایسنا، زندگی در عصر اینترنت با وجود فوایدی که برای ما دارد؛ مانند دسترسی سریع و آسان به اطلاعات و هم زمان سرگرم کردن ما، چالشهایی را به ویژه در زمینه کتابخوانی سنتی با خود برای خانوادهها به همراه داشته است. این پرسش که خانوادهها در بحبوحه رقابت شدید صفحه نمایش گوشیها و تبلتها چگونه میتوانند فرهنگ کتابخوانی را در میان اعضای خود تقویت کنند، چه بسا پرسش شما نیز باشد.
باید به کودکان اجازه داد تا کشف کنند که رسانههای دیجیتال نه تنها برای بازیها و کلیپهای ویدئویی در نظر گرفته شدهاند، بلکه میتوان از آنها در فرآیند یادگیری و خواندن به شکلی موثر و لذت بخش استفاده کرد. در ادامه به چند راهبرد برای ترویج فرهنگ کتابخوانی در خانواده میپردازیم؛ اما پیش از ورود به این مسئله شاید لازم باشد به علل عدم علاقه برخی کودکان به کتاب خواندن اشاره کنیم.
همه کودکان عاشق کتابخواندن نیستند
برخی از علل رایجی که برخی کودکان علاقهای به کتاب خواندن ندارند عبارت است از:
- کودک شما احساس میکند که خواندن یک کار طاقت فرسا، یک تکلیف و وظیفه است.
- کودک شما در خواندن مشکل دارد.
- کودک شما فکر میکند که خواندن حوصله سربر است.
- کودک شما هنوز کتاب مناسب خود را پیدا نکرده است.
خبر خوب این است که وقتی بدانید چرا فرزندتان کتاب خواندن را دوست ندارد، میتوانید به این مشکل رسیدگی کنید و کتاب خواندن را به امری لذتبخش برای او تبدیل کنید.
راهبردهایی برای ترویج فرهنگ کتابخوانی در خانواده
فراهم کردن فضایی تشویق کننده: قسمت یا بخشی از خانه را به عنوان فضایی برای کتاب خواندن اختصاص دهید. برای این کار یک یا چند قفسه کتاب در گوشهای از خانه قرار دهید. این قفسهها حاوی مجموعه گوناگون و متنوعی از کتابهایی باشد که مناسب گروههای مختلف سنی و سلیقهای است. در این گوشه دنج که از نور خوبی برخوردار است، علاوه بر کتاب میتوانید مجلات مختلف و بالشتکهای راحت برای نشستن نیز قرار دهید.
تعیین زمانی مشخص برای مطالعه: علاوه بر اینکه میتوانید کودک خود را به کتابخوانی قبل از خواب عادت دهید، زمان مشخصی از روز یا هفته (مانند تعطیلات آخر هفته) را به کتاب خواندن به صورت خانوادگی اختصاص دهید. اگر برای او کتاب میخوانید، در مورد داستان از او سوال کنید. یا اگر فرزند شما به سن نوجوانی رسیده است نسبت به کتابهایی که او میخواند از خود علاقه نشان دهید و حتی آنها را مطالعه کنید تا حرفی برای گفتن با او داشته باشید.
خواندن با صدای بلند: خواندن داستان با صدای بلند برای کودکان میتواند راهکاری عالی برای تقویت عشق به کتابخوانی باشد. این کار نه تنها به توسعه مهارتهای شنیداری و درک زبانی کمک میکند، بلکه باعث ایجاد پیوندهای قوی میان والدین و فرزندان میشود.
استفاده هوشمندانه از تکنولوژی: از فناوری میتوان برای تقویت فرهنگ مطالعه استفاده کرد به جای اینکه رقیبی برای آن باشد. اپلیکیشنها و وبسایتهای زیادی وجود دارند که کتابهای الکترونیک، کتابهای صوتی و منابع آموزشی تعاملی ارائه میدهند. والدین میتوانند از این ابزارها برای تقویت خواندن و تشویق کودکان به استفاده مثبت از تکنولوژی بهره ببرند.
در این راستا، مدیر موسسه پژوهشهای مطالعه و رسانه وابسته به بنیاد خواندن آلمان، در اظهاراتی به خبرگزاری آلمان به مناسبت ارائه یک پژوهش جدید در زمینه کتابخوانی برای کودکان، گفت: باید به کودکان اجازه داد تا کشف کنند که رسانههای دیجیتال نه تنها برای بازیها و کلیپهای ویدئویی در نظر گرفته شدهاند، بلکه میتوان از آنها در فرآیند یادگیری و خواندن به شکلی موثر و لذت بخش استفاده کرد.
الگو بودن: کودکان از رفتارهای والدین خود تقلید میکنند و از آنها یاد میگیرند. وقتی آنها میبینند که والدینشان خود به صورت مرتب کتاب میخوانند و از کتاب خواندن لذت میبرند، به احتمال زیاد این عادت را کسب میکنند. در همین راستا میتوانید تجربیات خود را در زمینه کتابخوانی با فرزندانتان به اشتراک بگذارید.
توجه به تنوع: تنوع در مطالب خواندنی میتواند توجه اعضای خانواده را در هر سن و با هر علاقهای جلب کند. یک کتابخانه خانگی میتواند دربردارنده ژانرهای مختلف یعنی داستانهای تخیلی، کتابهای علمی، زندگی نامه، کتابهای تصویری و مجلات باشد. این گوناگونی کمک میکند که تمام اعضای خانواده مطلب مورد علاقه خود برای مطالعه را پیدا کنند.
مشارکت در باشگاههای کتابخوانی و فعالیتهای فرهنگی: پیوستن به باشگاههای کتابخوانی یا مشارکت در فعالیتهای فرهنگی محلی میتواند عشق به مطالعه را تقویت کند. با این کار علاوه بر فراهم شدن فرصت برای بحث و گفتگو درباره کتابهایی که خواندهایم با کتابهای جدید نیز آشنا میشویم.
تشویق به نوشتن خلاقانه: تشویق کودکان به نوشتن میتواند علاقه آنها به مطالعه را افزایش دهد. میتوان آنها را به نوشتن داستانهای خود یا تهیه مجلات خانوادگی تشویق کرد. نوشتن خلاقانه به توسعه مهارت تفکر انتقادی و خود ابرازی کمک میکند و در تقویت درک عمیق مطالب نقش دارد.
حمایت از کودک
چنانچه کودک شما در خواندن مشکل دارد و احساس سرخوردگی میکند، یک گام به عقب بردارید و ببینید کجا مشکل دارد. با معلم او صحبت کنید و مشکل را در اسرع وقت حل کنید.
انتهای پیام