محمدجواد عسکری رئیس کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی در همایش بینالمللی مدیریت محیط زیست شهری که امروز، ۶ دیماه در سالن همایشهای شهر راز شیراز برگزار شد، با بیان اینکه بحث سلامت جامعه در راستای توسعه پایدار جامعه بسیار مهم است، گفت: متاسفانه به دلیل کوتاهیها و کمکاریها، چالشهای بزرگی در حوزه سلامت و محیط زیست وجود دارد که باید با کمک و همراهی هم مشکلات را برطرف کرد.
وی بیان کرد: مجلس شورای اسلامی در راستای ماموریت ذاتی خود، برنامههای خوبی را دنبال کرده است. در بحث امنیت غذایی و سلامت جامعه، حول ۴ محور کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست تمام قوانین مندرس و کهنه را به روز کرده و در راستای توسعه این بخشها که زیرساخت توسعه همه جانبه کشور است، قوانین جدید و بهروز با هماهنگی و همراهی دستگاهها ایجاد شده است.
وی با اشاره به اینکه موضوع زیست محیطی در برنامه ۵ ساله هفتم توسعه، به صورت جامع و کامل مدنظر قرار گرفته است، تصریح کرد: در گذشته ۲۲۰ احکام اجرایی در حوزه محیط زیست داشتیم که باید اجرا میشد و عمده وزارتخانهها نیز در این احکام شریک بودند، اما از این ۲۲۰ حکم، ۲۰ احکام اجرایی، ۶۰ احکام ناقص و مابقی اجرا نشد. لذا جلسات متعدد برگزار و به دستگاهها ماموریت دادیم که در راستای حوزه ماموریتی خود ایفای نقش کنند.
نماینده مردم داراب و زریندشت در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: امروز آلودگی هوا یکی از دغدغهها و چالشهای است. تعطیلیهای مکرر خسارت سنگینی به حوزه اقتصاد کشور میزند و البته آلودگی هوا جان تعداد زیادی از هموطنان را نیز به خطر میاندازد.
وی در ادامه سخنان خود گفت: اگر میخواهیم به توسعه پایدار در بحث سرمایهگذاری دست پیدا کنیم باید به مسائل زیست محیطی توجه کنیم و در حوزه پسماندها و احداث تصفیهخانهها باید روند سریعتری داشته باشیم چون در بسیاری از نقاط کشور با بحث جدی پسماند مواجه هستیم.
عسکری با بیان اینکه شیراز باید در قالب نقشه راه با برنامه جلو رود و از ظرفیتهای علمی، دانشبنیان و مردمنهاد استفاده کند، گفت: محیط زیست دچار چالشهای جدی شده و بیدقتی در حوزه آلودگی هوا و آلودگی آب از مشکلات جدی به شمار میرود. نیتراتی شدن آبهای زیرزمینی و شور شدن خاک حاصلخیز امروز معضلات بیشماری را به وجود آورده است، لذا باید با تلاش و برنامهریزی در راستای سلامت و امنیت مردم به یک نقطه مطلوب رسید.
عضو کمیسیون کشاورزی آب منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی نیز در این همایش بیان کرد: اگر نتوانیم از داشتههای خود در قالب کارگروهها و حوزههای مختلف در هر جایگاهی استفاده کنیم، مشکلات حل نخواهد شد.
رضا حاجیپور با بیان اینکه باید از تجربیات دیگران برای حل مشکلات زیست محیطی استفاده کرد، گفت: در حوزههای مختلف، چه در بحث قانونگذاری، چه در حوزههای عمرانی و شهری و چه در حوزه محیط زیست اتفاقات بزرگی در کشور افتاده است.
شیراز در رقابت با بیش از ۸۰ شهر به عنوان پایتخت زیست محیطی آسیا شناخته شده است
رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی نیز در ادامه این همایش با اشاره به موفقیت شیراز در کسب عنوان «محیطیزیستیترین» شهر آسیا، بیان کرد: این افتخار بزرگی است که در رقابت با بیش از ۸۰ شهر مجمع شهرداران آسیایی به دست آمده است.
سمیه رفیعی افزود: مدیریت شهری شیراز توانسته است با محوریت اصول محیط زیستی در بخشهایی همچون مدیریت پسماند، فضای سبز و حمل و نقل شهری، الگویی مثال زدنی ارائه دهد.
وی در ادامه بر اهمیت مدیریت جامع پسماند تأکید کرد و گفت: در شهر شیراز از ظرفیت لندفیلها برای تولید انرژیهای تجدیدپذیر بهره گرفته شده است. این موضوع نه تنها مشکل پسماند را به صورت اصولی مدیریت کرده بلکه چرخه اقتصادی پسماند را نیز تقویت کرده است.
رفیعی با اشاره به اهمیت تولید سوخت از فرایند RDF گفت: در صورت عملیاتی شدن این طرح، حدود ۱۶ میلیون مترمکعب گاز صرفهجویی خواهد شد. این اقدام میتواند وابستگی به سوخت گاز را کاهش دهد و از نظر اقتصادی و زیستمحیطی بسیار سودمند است.
رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی با تأکید بر لزوم بازنگری در قانون پسماند و بهرهبرداری صحیح از عوارض آلایندگی اظهار کرد: ما مخالف درآمدزایی دولت از فروش آلایندگی هستیم. شهرداری شیراز توانسته است الگوی مناسبی برای استفاده از عوارض آلایندگی ارائه دهد که امیدواریم سایر شهرها نیز از این مدل پیروی کنند.
رفیعی خواستار حمایت بیشتر از بودجه محیط زیست شد و بر اهمیت مدیریت اصولی و بهروز در تمامی کلانشهرهای کشور تأکید کرد.
صاحبان باغات نباید دغدغه ۷۰ متر خانه داشته باشند
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی نیز در این همایش با بیان اینکه به برکت تلاشهای هوشمندانه شهرداری شیراز اقدامات بزرگ و زیربنایی را در شیراز شاهد هستیم، گفت: در شیراز اگر توسعه، مزیت و نیازهای شهر را با برنامه هفتم توسعه منطبق نکنیم، دچار مشکلات بیشماری میشویم. درست است که در شیراز مزیتها بیشمار است اما نیازها هم کم نیست.
ابراهیم عزیزی تصریح کرد: همه مسئولان باید در راستای تحقق به اهداف سند توسعه هفتم حرکت کنند و این سند را افق برنامههای خود قرار دهند.
وی با اشاره به اینکه شیراز، پایتخت زیست محیطی آسیا شناخته شده است، اظهار کرد: شاید مهمترین بحث در توسعه یک شهر موضوع حمل و نقل باشد که باید مورد توجه بیشتری قرار بگیرد، توسعه حمل و نقل ریلی علاوه بر کم کردن آلایندگی و آلودگی هوا میتواند زمینه آرامش و آسایش مردم را فراهم کند.
عزیزی با تأکید بر اینکه شیراز را با فضای سبز و باغات و قنوات میشناسند، گفت: در بحث باغها و قناتها بیتوجهی شده است و نباید از ذهن و اولویت خارج شود. صاحبان باغات نباید در سختی باشند، شخصی که صاحب یک باغ بزرگ است نباید دغدغه ۷۰ متر سکونتگاه را داشته باشد.
وی با اشاره به مشکلاتی که کارخانه پشم شیشه و سیمان ایجاد کرده است، بیان کرد: برای انتقال این ۲ کارخانه تصمیمات جدی گرفته شده و انشاءالله در نیمه اول سال جاری این جابهجایی صورت خواهد گرفت.
نماینده مردم شیراز و زرقان در مجلس شورای اسلامی در ادامه سخنان خود به موضوع سد تنگسرخ پرداخت و گفت: باید به موضوع سد تنگسرخ به عنوان یک فرصت نگریست.
برای حفظ محیط زیست و سلامت، اعتبار قابل توجهی اختصاص نمیدهیم
شهردار شیراز در ادامه این همایش با بیان اینکه امیدواریم نتیجه همایش مورد استفاده برای همه شهرها باشد، گفت: امروز وضعیت کلانشهرها خوب نیست و آلودگی هوا چالشهای زیادی ایجاد کرده و مشکلات رو به افزایش است. یکی از دلایل تعطیلی آلودگی هوا است، مگر میشود هزینه یک روز تعطیلی را محاسبه کرد؟
محمدحسن اسدی اظهار کرد: یکی از مشکلات ایران این است که تصمیمات سخت را به عقب میاندازد، مگر قرار نبود تهران و پایتخت به شهر دیگری انتقال پیدا کند؟ چون اجرای این تصمیم بسیار سخت است، عملیاتی نمیشود.
وی با اشاره به اینکه شیراز یک روز در سال آلودگی ندارد و این مهم با همت همه نهادها و زیرمجموعهها محقق شده است، گفت: برای توسعه سلامت و محیط زیست یک شهر باید هزینه داد و اعتبارات در نظر گرفت اما برای حفظ محیط زیست و سلامت، اعتبار قابل توجهی اختصاص نمیدهیم.
اسدی شیراز را تافته جدابافته خواند و افزود: امروز علاوه بر اعتبارات ویژهای که شورای شهر در ردیفهای بودجه برای پروژههای زیست محیطی اختصاص یافته است، در ۲ سال گذشته ۳۵ هزار میلیارد تومان قرارداد سرمایهگذاری بستیم که از این ۳۵ هزار میلیارد قرارداد، ۲۰ هزار میلیارد تومان آن پروژههای زیست محیطی است و ۵ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان اختصاص به پروژه زبالهسوزی دارد.
وی اظهار کرد: چندین پروژه ساماندهی مشاغل مزاحم و آلاینده را قرارداد بسته و پروژهها شروع شده است، بنابراین در شیراز هم پروژههای ردیفدار بودجه و هم پروژههای سرمایهگذاری به پروژههای زیست محیطی اختصاص دارد.
اسدی افزود: در دنیا، زباله را به عنوان طلای کثیف میشناسند و از آن بهرهبرداری اقتصادی میکنند، لذا این مورد باید مورد توجه قرار بگیرد.
شیراز شهر بوتههاست
رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر شیراز در ادامه این همایش با اشاره به اینکه باید جایگاه شیراز در پایتخت محیط زیستی آسیا حفظ شود، گفت: مردم شیراز هوای پاک و شهر تمیز را دوست دارند و حساسیت مردم در این زمینه نقطه قوت این شهر است.
مسعود زارعی با اشاره به اینکه در تمیزی شهر کار اساسی را پاکبانان و سبزبانان انجام میدهند، گفت: طرح جامع طرحهای اصولی هستند و تمام موضوعات بررسی شده و ریلگذاری میشود.
وی افزود: در کمیسیون سلامت و محیط زیست و خدمات شهری ۱۱ طرح جامع تصویب شده که از این ۱۱ طرح، ۲ طرح آن مربوط به استفاده بهینه از منابع آب است. طرح جامع جمعآوری و هدایت آبهای سطحی و طرح جامع آبخیز دشت شیراز و دریاچه مهارلو به عنوان اسناد بالادستی به عنوان یک سند مرجع در اختیار مجموعههای دیگر قرار خواهد گرفت.
رئیس کمیسیون سلامت محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر شیراز با اشاره به اینکه زمانی باغات قصردشت بیش از ۳ هزار هکتار بوده که امروز کمتر از یکهزار هکتار از آن باقی مانده است، گفت: این یکهزار هکتار تقریباً هزار لیتر بر ثانیه آب نیاز دارد، یعنی هر هکتار یک لیتر آب بر ثانیه احتیاج دارد و با ایجاد با احداث ۳ تصفیهخانه انشاءالله تا سال آینده کسری آب باغات جبران خواهد شد.
زارعی در ادامه سخنان خود به سامانه بوستان اشاره کرد و گفت: کنترل سرانه فضای سبز شیراز به تفکیک مناطق اجرا شده و سامانه بوستان قابل دسترسی برای تمام افراد خواهد بود.
وی در ادامه با اشاره به اینکه تالاب مهارلو دچار آلودگی است، دشت شیراز به دلیل زهکشهایی که وجود دارد دچار خطر فرونشست است، گفت: اینها مشکلاتی است که داریم و باید در جلسات دنبال شود.
زارعی شیراز را شهر بوتهها خواند و افزود: بوتههایی که در کوههای اطراف شیراز وجود دارد، ظرفیت خوبی برای شیراز محسوب میشود و باید در حفظ و نگهداری آنها کوشا بود.
در فراخوان بینالمللی کاریکاتور محیط زیست ۱۰۷۰ اثر از ۵۱ کشور دریافت شد
معاون محیط زیست و خدمات شهری شهرداری شیراز نیز در این همایش با اشاره به دستاوردهای این شهر در حوزه محیط زیست، اظهار کرد: شیراز در سال ۲۰۲۴ از سوی مجمع شهرداران آسیایی به عنوان پایتخت زیستمحیطی آسیا شناخته شد و این دستاورد نشانهای از تلاشهای گسترده در راستای بهبود کیفیت محیط زیست شهری است.
روحالله خوشبخت در ادامه افزود: شیراز جزو پاکترین شهرهای کشور محسوب میشود. طی یک سال گذشته، به لحاظ شاخصهای آلودگی، پاکترین هوا را در بین کلانشهرهای کشور داشته است. علاوه بر این، با دارا بودن ۴ هزار و ۲۰۰ هکتار فضای سبز شهری و پیرامونی، باغات قصردشت و اجرای برنامههای مؤثر مدیریت پسماند، از جمله بهرهبرداری از سایت مهندسی برمشور، شیراز در مسیر توسعه پایدار گام برداشته است.
معاون محیط زیست شیراز اقدامات دیگر شهرداری را بیان کرد و گفت: توسعه حملونقل عمومی، خرید و نوسازی ناوگان اتوبوسرانی، و راهاندازی ۴ خط مترو (۲ خط فعال و ۲ خط در حال احداث) از دیگر اقدامات مهم در جهت حفظ محیطزیست و ارتقای کیفیت زندگی شهری است.
وی همچنین به تلاشهای شهرداری برای بهرهگیری از انرژیهای تجدیدپذیر اشاره کرد و افزود: دبیرخانه پایتخت زیستمحیطی آسیا با مشارکت دستگاههای اجرایی و تشکیل شورای راهبری، نشستهای علمی و تبادل تجربیات را برای حل مشکلات زیستمحیطی شهر برگزار کرده است. تاکنون ۱۶ نشست علمی با حضور صاحبنظران تشکیل شده و ۵۶۶ پروژه زیستمحیطی با اعتبار ۷۷ هزار میلیارد ریال برای سال ۱۴۰۳ در بودجه سنواتی شهرداری تعریف شده است.
خوشبخت با اشاره به برنامههای علمی و هنری این همایش بیان کرد: در بخش علمی، ۲۷۶ مقاله دریافت شد که شامل ۱۲۰ مقاله در حوزه آلایندههای شهری و راهکارهای کنترل آن، ۹۵ مقاله در زمینه مدیریت بهینه پسماند و اقتصاد چرخشی و ۶۱ مقاله درباره مدیریت توسعه آب شهری بود. از این تعداد، ۴۰ مقاله برای سخنرانی و ۱۳۶ مقاله به عنوان پوستر انتخاب شدند.
وی افزود: بخش هنری این همایش نیز شامل فراخوان بینالمللی کاریکاتور محیط زیست بود که طی آن یکهزار و ۷۱ اثر از ۵۱ کشور دریافت شد.
به گزارش ایسنا، همایش بینالمللی مدیریت محیط زیست شهری با حضور مسئولین کشوری، استانی و شهری برگزار شد و از تجربیات موفق در حوزه مدیریت محیط زیست شهری مورد بررسی قرار گرفت
در پایان این مراسم از مقالات برتر تجلیل و از جایزه بینالمللی «سرو» برای تشویق و ترویج و ارج نهادن به حوزه های مختلف زیست محیطی، رونمایی شد.
انتهای پیام