گرچه صنایع و معادن منطقه روبه گسترش هستند، اما خط انتقال گازمنطقه ظرفیت صنایع مولد را ندارد و چه بسا نیاز به ارتقاء مجدد باشد. امسال هم با تلاشهای صورت گرفته، گاز منازل مسکونی قطع نشد اما شهروندان طعم تلخ کمبود گاز را با قطعی برق و تعطیلی مدارس و ادارات و فعالیت صنوف در ساعاتی خاص چشیدند. بر اساس آنچه اعلام شده به نسبت توسعه صنایع و ساخت و سازها به طور همزمان زیرساختهای انرژی در منطقه گسترش نیافته است؛ به طوری که حجت الاسلام جواد نیکبین نماینده مردم کاشمر در مجلس شورای اسلامی در خصوص وضعیت زیرساختهای انرژی این شهرستان به ایسنا گفت: اصلاً زیرساختهای انرژی در منطقه ترشیز رضایتبخش نیست.
حجت الاسلام نیکبین در پاسخ به این سؤال که از سال ۹۷ با تغییر سایز لولهها دیگر قرار بر قطع یا افت فشار گاز نبود اما چرا همچنان این مسائل مطرح میشود، گفت: در این سال زیرساختها ارتقاء یافت، اما با توجه به وسعت صنایعی که در منطقه فعالیت دارند و حجم گازکشی به روستاهایی که از سال ۱۳۹۹ تا سال گذشته انجام شد وضعیت کنونی مناسب نیست.
نماینده مردم کاشمر در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: با توجه به اینکه تمامی روستاهای شهرستان کوهسرخ و ۹۴ تا ۹۶ درصد شهرستان بردسکن گازکشی شدهاند اما برای تأمین گاز مورد نیاز با کمبود مواجه هستیم.
وی افزود: همان زمان شرکت گاز متعهد شد اگر با افت فشار گاز مواجه شدیم پیگیر تأمین سوختهای جایگزین برای مردم باشد و هزینه را هم پرداخت کند.
نیکبین تصریح کرد: اخیراً فرماندار شهرستان با مدیرعامل شرکت گاز استان و استاندار جلسهای داشتهاند و در حال پیگیری هستیم تا ضمن افزایش ظرفیت منطقه اگر زمانی با افت فشار گاز به خصوص در انابد و بردسکن مواجه شدیم سوخت جایگزین به موقع تأمین شود.
وی با بیان اینکه به تناسب ساخت و سازهای صورت گرفته و توسعه صنعت، زیرساخت مورد نیاز در منطقه تأمین نشده است، اظهار کرد: متأسفانه زیرساخت انتقال انرژی به منطقه ترشیز به میزان ظرفیت پیشبینی شدهای که باید تأمین میشد، نبوده است.
نماینده مردم کاشمر در مجلس شورای اسلامی گفت: در زمان احداث نیروگاه گازی در بردسکن که ۶.۹ مگاوات برق تولید میکند اعلام شده نیروگاه جواب میدهد ولی اکنون خلاف آن بیان میکنند و ادعا دارند زیرساختها برای منطقه جوابگو نیست.
وی بیان کرد: صنایع و معادن منطقه در حال پیشرفت و گسترش هستند، اما خط انتقال گازی که به منطقه آوردهاند ظرفیت صنعت مولد منطقه را ندارد و باید مجدد ارتقاء پیدا کند.
نیکبین در خصوص تأثیر نیروگاههایی که در منطقه در حال ایجاد هستند، گفت: پیگیر احداث نیروگاه ۱۲۰ مگاواتی و ۱۰۰ مگاواتی هستیم که احداث آنها به کاهش خاموشیها کمک میکنند، اما چون برق نیروگاه وارد شبکه توزیع برق کل کشور و از آنجا برای شهرستانها و استانهای مختلف توزیع میشود به گونهای نیست که با راهاندازی آنها دیگر خاموشی چاه موتورها را نداشته باشیم. ولی از آنچه اکنون داریم بهرهمندی بیشتری خواهد داشت.
چالش تأمین انرژی در بحرانها
علیرغم تمامی تلاشهایی که در گذشته انجام شده اما متأسفانه در بحرانها، به لحاظ انرژی همچنان با چالش مواجه هستیم، هادی ذوالفقاری معاون برنامهریزی و هماهنگی امور عمرانی فرماندار کاشمر با تائید این موضوع به ایسنا گفت: باید در تأمین زیرساختها کار بیشتری انجام شود.
وی تصریح کرد: در این حوزه به طور همزمان چند اقدام در دستور کار قرار گرفته که ایجاد نیروگاههای خورشیدی از آن جمله هست.
ذوالفقاری با بیان اینکه تاکنون موافقت اصولی نیروگاه ۱۰۰ مگاواتی اخذ شده و اکنون در حال گرفتن استعلامات و تأمین زمین مورد نیاز برای این شرکت هستیم، بیان کرد: موافقت اصولی سرمایهگذاری نیرو از قبل اخذ و تخصیص زمین هم انجام شده است. ضمن اینکه موافقت اصولی نیروگاه ۴۰۰ مگاواتی در دستور کار قرار دارد.
وی با اشاره به اینکه امیدواریم بتوانیم شهرستان کاشمر را به هاب انرژی در حوزه انرژی خورشیدی در منطقه تبدیل کنیم، تصریح کرد: تلاش میشود در بلند مدت برای تأمین برق مورد نیاز منطقه دغدغه و مشکلی نداشته باشیم.
معاون برنامهریزی و هماهنگی امور عمرانی فرماندار کاشمر گفت: چون شهرستان در پایان خط انتقال گاز قرار دارد عملاً یکی از چالشهای ما در شرایط بحران تأمین سوخت جایگزین است، ایجاب میکند شرکت پخش فرآوردههای نفتی جایگاههای مخصوصی در منطقه راهاندازی تا در بحرانها خدمات با سرعت بیشتری ارائه شود.
وی با بیان اینکه برای تقویت خطهای انتقال باید پیگیریهای لازم از مسیر سبزوار دنبال شود تا بتوانیم در مواقع اضطراری گاز منطقه را تقویت و افت فشار را جبران کنیم، بیان کرد: گرچه در گذشته دلیل افت فشار گاز را لوله ۱۲ اینچ قدیمی مطرح میکردند اما واقعیت، کمبود گاز در شبکه سراسری است.
ذوالفقاری اظهار کرد: منطقه کاشمر، خلیلآباد و بردسکن در قسمت پایانی خط انتقال قرار دارد و وقتی گاز از شبکه سراسری تزریق میشود تا به این منطقه برسد با افت فشار مواجه میشویم لذا تلاش داریم شرکت پخش فرآوردههای نفتی را در منطقه برای مدیریت درست در مواقع بحرانی داشته باشیم.
وی مشکل کمبود گاز در منطقه را مربوط به خطوط ندانست و تصریح کرد: با زیرساختهایی که از قبل بوده فقط در شرایط نرمال مشکلی نداریم اما برای مواقع بحرانی باید تدبیر شود.
بدون شک نبود زیرساختهای انرژی پیامدهای متعددی به دنبال دارد و سرمای شدید امسال بیش از همه مشکلات را نمایان کرد، لذا میطلبد برای منطقه ترشیز درمواقع بحرانی تدابیر لازم اتخاذ شود تا دیگر در سرما دغدغه قطع گاز و برق را نداشته باشند.
انتهای پیام