به گزارش ایسنا به نقل از هادی بختیاری، در دنیای امروز، که دنیای ارتباطات است، کلمات تنها ابزار انتقال پیام نیستند؛ بلکه نحوه بیان آنها، لحن و آهنگ صدا و حتی سکوت و مکث در گفتار نیز نقشی بسیار پررنگی در تأثیرگذاری ما بر مخاطب ایفا میکنند. در واقع فن بیان، هنری است که به ما یاد میدهد چگونه پیام خود را به نحوی منتقل کنیم که شنونده نهتنها آن را بفهمد، بلکه آن را حس کند و به آن پاسخ دلخواه ما را بدهد.
یکی از دوره های کاربردی در این زمینه دوره آموزش فن بیان استاد هادی بختیاری است تا هر فردی، از معلمان و مدیران تا فروشندگان و وکلا، بتواند ارتباطات خود را به سطح بالاتری از گفتار ساختاریافته ارتقا دهد.
تسلط بر محتوا: اساسی ترین نکته برای فن بیان موفق
بدون شک اولین و مهمترین قدم برای داشتن فن بیان تأثیرگذار، تسلط کامل بر محتوای سخنرانی یا گفتوگو است. باید بدانیم دقیقا چه میخواهیم بگوییم. وقتی بدانید که دقیقاً درباره چه چیزی باید صحبت کنید، اعتماد به نفس شما افزایش مییابد و میتوانید این اعتماد به نفس را به راحتی به مخاطب منتقل کنید. همچنین دوره آموزش فن بیان استاد هادی بختیاری تمام تکنیک های افزایش بیان را به صورت تمرین های روزمره آموزش داده اند.
برای رسیدن به تسلط بر محتوا باید:
- هر روز مطالعه کافی و اطلاعات خود را دائما به روز نگه دارید.
- قبل از شروع به صحبت کردن تمرین کنید تا بتوانید ساختار جملهها و کلمات و ترتیب ایدهها و نحوه ارائه را به درستی بچینید.
-در صورت امکان از مثالها و داستانهای واقعی استفاده کنید. این روش نه تنها پیام شما را قابل لمس تر میکند، بلکه باعث ایجاد حس همزادپنداری و در نهایت جلب توجه مخاطب نیز میشود.
فن بیان خوب و موفق، یعنی آمادگی کامل برای انتقال پیام خود، با انعطاف و خلاقیت بیشتر.
کنترل لحن و تن صدا: کلام آهنگین و موسیقی کلام
فن بیان فقط به انتخاب کلمات محدود نمیشود؛ بلکه نحوه بیان آنها را نیز تحت تأثیر قرار میدهد. لحن و تن صدا مهمترین عامل انتقال احساسات شما به مخاطب است و پیام شما را زندهتر و واقعیتر میکند.
برای داشتن لحن بهتر میتوانید این تمرینات را انجام دهید:
- لحن متنوع:تغییر لحن و آهنگ گفتار در طول صحبت کردن، باعث حفظ توجه مخاطب و ایجاد اشتیاق در او میشود.
- تأکید یا آکسانگذاری: بعضی کلمات یا عبارات کلیدی را باید با تأکید بیشتری بیان کنید تا اهمیت آنها مشخص شود.
- سرعت مناسب: باید بتوانید نه آنقدر سریع حرف بزنید که شنونده نتواند پیام شما را متوجه شود، و نه آنقدر کند صحبت کنید که مخاطب خسته شود و از ادامه همراهی اجتناب کند.
صدای خود هنگام تمرین برای خود ضبط کنید و آن را گوش بارها گوش کنید. این تمرین به شما در شناسایی نقاط ضعف و قوت لحن و تن صدایتان کمک کند.
همچنین، توجه به انرژی و قدرت صدا بسیار مهم است. یک صدای پرانرژی و با طراوت میتواند حتی سادهترین کلمات را تأثیرگذارتر بیان کند. این هنر فن بیان است؛ تا با قدرت بیان خود، حتی بدون گفتن یک کلمه پیچیده، توجه مخاطب را جلب کنید.
مهمترین مکمل فن بیان
- چشمها: موقع صحبت کردن حتما ارتباط چشمی برقرار کنید. این کار حس اعتماد و صد البته احترام را به مخاطب شما منتقل میکند.
- حرکت دادن دست: از حرکات دست، البته بهطور هدفمند استفاده کنید تا نکات مهم را برجسته کنید، اما لازم است تا از حرکات بیهدف پرهیز کنید.
- حالت بدن: صاف بایستید یا بنشینید. داشتن قامت ستبر نشاندهنده اعتمادبهنفس شماست.
- لبخند: یک لبخند هر چند کوچک اما طبیعی، میتواند حس مثبتتری ایجاد کند و مخاطب را با شما صمیمیتر و به شنیدن کلام شما ترغیبتر کند.
جلوی آینه با مخاطب فرضی خود صحبت کنید و سعی کنید زبان بدن خود را تحلیل کنید. همچنین، میتوانید از دیگران بخواهید حرکات شما را تحلیل کنند.
زبان بدن و پیامهای خاموش، بدون کلمات هم میتوانند پیام ما را حتی قویتر از کلام ما انتقال دهند.گاهی فقط یک حرکت کوچک دست یا یک نگاه کوتاه معنادار، تأثیر بیشتری از چندین جمله و یا ساعتها صحبت کردن خواهد داشت.
هنر سکوت کردن:
سکوت یا مکث، یکی از ابزارهای بسیار قدرتمند در فن بیان است که اغلب از آن چشم پوشی میشود. استفاده بهجا و به اندازه از سکوت، میتواند تأثیر کلام شما را چند برابر کند.
سکوت کردن در جای مناسب حداقل ۲ حسن دارد: اول اینکه به مخاطب فرصت میدهد تا به گفتههای ما فکر کند. دوم اینکه به ما فرصت میدهد تا به ادامه گفتار خود فکر کنیم.
سکوت هدفمند:
- توقفهای هدفمند: در بین جمله یا بعد از بیان یک نکته کلیدی، یک مکث کوتاه داشته باشید تا پیام شما بهتر در ذهن مخاطب جای بگیرد.
- مدیریت اضطراب: اگر دچار اضطراب و استرس هستید، بیشتر سکوت کنید و به جای عجله در صحبت، با مکث و تنفس عمیق ریتم گفتار خود را کند کنید.
- اجتناب از درنگ واژهها یا پرکنندههای کلامی: از کلماتی مانند "اِم" و "عه" کمتر استفاده کنید. سکوت در بیشتر مواقع، بهتر از استفاده از این صداها است. .
به یاد داشته باشید که گاهی سکوت میتواند نشاندهندهی احترام به مخاطب باشد. مردم به افرادی که در زمان مناسب سکوت میکنند، اعتماد بیشتری پیدا میکنند. چون این افراد پیامهای خود را با دقیقتر منتقل میکنند.
ابراز همدلی با مخاطب: راز داشتن شخصیت تاثیرگذار
باید با مخاطب خود همدلی کنید. باید نیازها، دغدغهها و علایق او را بشنوید و درک کنید. وقتی مخاطب متوجه شود که او را درک میکنید، او نیز پیام شما را با آغوش باز میپذیرد.
- شناخت مخاطب
- ساده و قابلفهم صحبت کردن
- داشتن تعامل با مخاطب
فن بیان، مهارتی است که در تمام جنبههای زندگی حرفهای و شخصی ما تأثیرگذار است. با تسلط بر محتوا، مدیریت لحن و زبان بدن، استفاده از سکوت و عناصر آن و همدلی با مخاطب، میتوانید تأثیرگذاری خود را بسیار افزایش دهید. یکی از راه های افزایش این مهارت دوره آموزش فن بیان استاد هادی بختیاری مجری و گوینده صدا و سیما است.
انتهای رپرتاژ آگهی