از جمله نمونههای این خانههای تاریخی موفق که به مرکز پذیرایی یا هتل بوتیک تبدیل شدهاند میتوان به خانه سوری، خانه صارم الدوله، اقامتگاه بامگاه، هتل بوتیک کرمانشاه و هتل آریو اشاره کرد که برخی از آنها مانند هتل بوتیک کرمانشاه و بامگاه مالک شخصی دارند و برخی دیگر مانند خانه سوری و صارم الدوله در تملک میراث فرهنگی هستند و از طریق مزایده به بخش خصوصی واگذار شدهاند.
تبدیل خانههای تاریخی کرمانشاه به مراکز اقامتی و پذیرایی در این سالها اتفاق خوبی بوده که کمک کرده تا علاوه بر اینکه بافت تاریخی و فرسوده شهر از رکود و خمودگی بیرون بیاید، زمینه حفظ این بناهای باارزش و رونق گردشگری شهری را نیز به همراه داشته است.
به همین دلیل براساس سیاستگذاریهای وزارت میراث فرهنگی، در کنار تشویق مالکین خانههای تاریخی برای احیاء بناهایشان و تغییر کاربری آنها، خانهها و بناهایی هم که در تملک خود میراث فرهنگی قرار دارند از طریق مزایده به بخش خصوصی واگذار میشوند تا برای احیاء آنها اقدامی کنند. کاری که در چندسال اخیر با واگذاری خانههای فیض مهدوی، حمام نظام، خانه سوری، خانه صارم الدوله و رندهکش انجام شده است.
در این بین اما یکی از خانههای تاریخی مهم شهر کرمانشاه که در چند سال اخیر بارها به مزایده رفته، ولی بخش خصوصی تمایلی برای سرمایهگذاری در آن نشان نداده، خانه حاج آخوند است. بنایی متعلق به دوره قاجار که مربوط به یکی از علمای بزرگ شهر به نام حاج آخوند بوده است.
این بنا هرچند در مالکیت میراث فرهنگی استان قرار دارد و به ثبت ملی هم رسیده، اما در سالهای اخیر چندان مورد توجه سرمایه گذاران قرار نگرفته و به ظرفیتی مغفول تبدیل شده است.
آنطور که معاون میراث فرهنگی استان میگوید: خانه حاج آخوند کرمانشاه تاکنون حدود ۱۰ بار برای واگذاری روی سامانه قرار گرفته، اما سرمایه گذاری برای آن پیدا نشده است.
کیومرث خانی لعل آبادی در گفت و گو با خبرنگار ایسنا در تشریح چرایی این مسئله گفت: علیرغم اینکه خانههای تاریخی در کرمانشاه به خوبی مورد استقبال سرمایه گذاران قرار میگیرند، اما در مورد خانه حاج آخوند به واسطه سخت بودن مسیر دسترسی به آن هنوز این اتفاق نیفتاده است.
خانی لعل آبادی خاطرنشان کرد: در ماههای اخیر چند سرمایه گذار و یک ارگان درخواستهایی برای این بنا داشتهاند و عناوینی همچون مرکز خلاق گردشگری شهری، خانه خوراک، مرکز فرهنگی و ... را برای احیاء آن پیشنهاد دادهاند.
وی یادآور شد: ما نیز مکاتباتی را با صندوق احیاء و بهره برداری از بناهای تاریخی کشور که متولی واگذاری این بناها محسوب میشود، داشته و از آنها خواستهایم که مجوز واگذاری این بنا را به استان بدهند تا میراث فرهنگی استان مستقیما برای واگذاری آن اقدام کند.
معاون میراث فرهنگی استان تاکید کرد: مقرر شده در هفتههای آینده مجددا این بنا برای واگذاری روی سامانه قرار گیرد و در صورتی که سرمایه گذاری برای آن پیدا نشد، احتمالا اختیار واگذاری آن را به استان خواهند داد.
انتهای پیام