افشین محمدی در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، با بیان اینکه در حال حاضر هیچ مشکلی در تامین فرآوردههای خونی از جمله پلاسما، کرایو، و گلبول قرمز فشرده وجود نداشته و گلبول قرمز فشرده بیشترین مصرف را دارد، اظهار کرد: مشکل اصلی مربوط به پلاکت است چرا که طول عمر کوتاهی داشته و امکان ذخیرهسازی آن بیشتر از ۷۲ ساعت وجود ندارد همچنین برای پاسخگویی به نیاز بیمارستانها، به طور متوسط هر روز ۸۰ تا ۹۰ واحد پلاکت استفاده میشود که این موضوع تهیه و نگهداری آن از نگرانیهای اصلی در استان است.
وی ضمن تقدیر از همراهی و مشارکت اهداکنندگان خون در استان با بیان اینکه با وجود شرایط نامساعد جوی در سه روز گذشته، اهداکنندگان مستمر با مشارکت خوب خود، نیاز مراکز درمانی استان به فرآوردههای خونی را تأمین کردند، افزود: نقش اهداکنندگان در پایداری ذخایر خونی بسیار حیاتی است.
مدیرکل انتقال خون استان همدان در زمینه تأمین گلبول قرمز فشرده کمبودی در استان همدان وجود نداشته و این فرآورده به استانهای تهران، هرمزگان و سیستان و بلوچستان ارسال میشود و از ابتدای سال جاری تاکنون بیش از ۸۰۰۰ واحد خون به سایر استانها، بهویژه تهران، انتقال یافته است، گفت: روز شنبه ۲۴ آذرماه ۱۴۰۳ تعداد ۱۵۰ واحد به این استانها ارسال شد.
محمدی با اشاره به تأثیر شرایط جوی بر فرآیند اهدای خون، بیان کرد: هوای سرد میتواند مراجعه اهداکنندگان را کاهش داده که این موضوع نگرانیها را در خصوص تأمین پلاکت بیشتر میکند و در چنین شرایطی، ممکن است نیاز به افزایش تعداد تیمهای سیار باشد که هزینههای تأمین خون و فرآوردههای خونی را به طور قابل توجهی افزایش میدهد.
وی با بیان اینکه یکی دیگر از نگرانی ها مربوط به تامین اعتبارات سازمان است که امیدواریم مسئولان ارشد استان به این استان کمک و نگاه ویژه داشته باشند، اضافه کرد: این روزها با وجود تعطیلی بسیاری از ادارات دولتی، مراکز انتقال خون همچنان فعال بوده و همکاران ما تا پاسی از شب در حال انجام آزمایشها و تأمین نیاز بیمارستانها هستند.
مدیرکل انتقال خون استان همدان با اشاره به فعالیت تیمهای سیار در شهرستانهای استان، ادامه داد: این تیمها سه بار در ماه به نهاوند، دو بار به تویسرکان و یک بار به رزن و اسدآباد اعزام میشوند همچنین، ملایر دارای مرکز ثابت است که نیاز مراکز بیمارستانی این منطقه و حتی جنوب استان را تأمین میکند.
وی با اشاره به روشهای مختلف تامین پلاکت، خاطرنشان کرد: پلاکت به دو شیوه تهیه میشود که در روش نخست، پلاکت از خون کامل اهداکننده گرفته شده و پس از جداسازی فرآوردههای مختلف، یک واحد پلاکت استخراج میشود اما در روش دوم، که به اهدای مستقیم معروف است، پلاکت مستقیما از اهداکننده گرفته شده و این فرآیند بیش از یک ساعت زمان میبرد و معمولا پنج تا شش واحد پلاکت از هر اهداکننده تهیه میشود.
محمدی افزود: پلاکتهای حاصل از اهدای مستقیم عمدتا برای بیمارانی که دچار افت شدید پلاکت هستند، مانند مبتلایان به سرطان خون، استفاده میشود و مصرف این نوع پلاکت در استان بسیار بالا بوده و به دلیل حساسیت بالا، نیازمند گروههای خونی خاص است که در این موارد، افراد واجد شرایط با توجه به گروه خونی خود فراخوان میشوند تا پلاکت مورد نیاز را اهدا کنند.
وی با بیان اینکه با توجه به برآوردها، تلاش میکنیم ذخایر خون استان برای مدت هفت روز حفظ شود و با این حال، چالش اصلی مربوط به پلاکت است که به دلیل زمان کوتاه نگهداری تنها ۷۲ ساعت فرصت برای توزیع و مصرف آن وجود دارد، اظهار کرد: شرایط اهدای خون در استان همدان مناسب بوده و پویش نذر خون تا شب یلدا ادامه دارد.
محمدی با تاکید بر لزوم تقویت زیرساختهای لجستیکی و بهروزرسانی تجهیزات، گفت: سیستم ناوگان حملونقل خون و فرآوردههای خونی نیازمند نوسازی است و بسیاری از این ماشینها چندین سال مورد استفاده قرار گرفتهاند و باید با تجهیزات جدیدی جایگزین شوند که بتوانند زنجیره سرد را بهطور کامل حفظ کنند.
انتهای پیام