آیین شب یلدا در بوشهر

مورخ و پژوهشگر بوشهری گفت: شب یلدا در استان از آیین و نشانه های خاص بومی برخوردار نبوده است.

سیدقاسم  یاحسینی در گفت وگو با ایسنا با اشاره به این مطلب که آیین های خاص فرهنگی از قیبل شب یلدا و تولد و... از پیشینه خاصی در استان بوشهر برخوردار نیست، افزود: به عنوان یک پژوهشگر بوشهر شناس هیچگونه آداب و رسوم خاصی در رابطه با شب یلدا و رگه های تاریخی آن مشاهده نکرده است. 

مورخ بوشهری که از دوران کودکی در برازجان و بوشهر اقامت داشته، یادآور شد : شب یلدا در دوران های گذشته در استان با نام شب چله معروف بود و هم چنین  اصطلاح سرمای پیرزن کش که نام شب های پس از شب یلدا بود.

یاحسینی گفت: نحوه برگزاری شب یلدا که از نشانه های برجسته آن پذیرایی و تناول انار و هندوانه است...نیز تا قبل از انقلاب در استان رواج چندانی نداشت و طی ۴ دهه پس از پیروزی انقلاب اسلامی رونق و رسمیت خاصی به خود گرفته است.

وی اضافه کرد: تحت این رویکرد که در بوشهر قبل از انقلاب نکو داشت میلاد امام عصر مهدی موعود (عج) نیز با نام نیمه برات و دادن خیرات برای اموات برگزار می‌گردید و پس از انقلاب با نام نیمه شعبان و با رویکردی جدید برگزار می‌شود.

استاد یاحسینی  معتقداست که تعدادی از رویدادهای ملی و مذهبی و فرهنگی ایران ' در استان بوشهر دارای ریشه های خاص و کهن نبوده و .پس از انقلاب اسلامی 'قویا به حوزه های فرهنگی استان ورود نمودند.

یاحسینی از بکارگیری  نام زیبای یلدا برای این شب استقبال نمود و برگزاری  شب یلدا را  که از مولفه های فرهنگ باشکوه  ملی ایرانی است را در توسعه ماهیت فردی و  اجتماعی در جامعه موثر دانست.

وی خاطر نشان کرد: در عصر کنونی که آحاد مردم به لحاظ تغییرات سبک زندگی ''زمان‌ اندکی را برای معاشرتهای  سالم و مفرح  خانوادگی و دوستانه مصروف می دارند، برگزاری جشن‌ها و مناسبت های اصیل ایرانی و حتی شرکت در  مراسمات سوگ مانع از تفرد و کسالت و عزلت گزینی می شود.

به بهانه برگزاری شب یلدا به بزرگان خانواده احترام گذاشته''و آنها را به این‌ شب طولانی و زیبا دعوت نموده و به نسل کودک و نوجوان و جوان اتصال به ماهیت های نسبی و قومی و ملی را بیاموزیم.

گزارشگر: پروین تاج محمدی

انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۲۶ آذر ۱۴۰۳ / ۰۹:۲۷
  • دسته‌بندی: بوشهر
  • کد خبر: 1403092618720
  • خبرنگار : 50963