عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد ایلام:

مراسم شب یلدا (شب چله) آیینی ایرانی است

یک استاد دانشگاه گفت: مراسم شب یلدا (شب چله) آیینی ایرانی است.

دکتر «حبیب‌الله محمودیان» در این خصوص به ایسنا اظهار کرد: عنصرایرانی در طول دوران مختلف تاریخی، با تفکر و تدبر و اندیشه خود توانسته است در تحولات علمی و فرهنگی جامعه صاحب‌نقش باشد، بهره‌گیری ایرانیان از علم نجوم و محاسبات مختلف در رابطه با صور فلکی، آیین‌ها و جشن‌های مرتبط با فصول و تغییرات و تحولات در پدیده‌های منظم کیهانی با توجه به موقعیت‌ها وشرایط خاص مکانی، نشانه تفکر وتدبر عنصر ایرانی در تحولات علمی و فرهنگی است.

وی خاطرنشان کرد: اعیاد نوروز باستانی، جشن مهرگان، جشن وآیین‌های کشاورزی، جشن سده، چهارشنبه‌سوری و شب یلدا نمونه‌های ارزشمندی از هنر و تمدن ایرانیان است که در هر موقعیتی شادابی، نشاط، مهربانی، وحدت و همدلی را برای انسان‌ها به ارمغان آورده است.

این باستان‌شناس گفت: جشن شب یلدا، جشن بزرگداشت علم است ، جشن شب چله، جشن بزرگداشت علم در دوران باستان است، نیاکان ما، در در بیش از هفتاد قرن پیش، به گاه‌شماری خورشیدی دست پیدا کردند و با تفکر و تأمل دریافتند که اولین شب زمستان بلندترین شب سال است.

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی ایلام ادامه داد: یلدا همان میلاد به معنای زایش و زادروز یا تولد است که از زبان سامی وارد پارسی شده است باید دانست که هنوز در بسیاری از نقاط ایران مخصوصاً در جنوب و جنوب خاوری برای نامیدن بلندترین شب سال، به‌جای شب یلدا از واژه شب چله استفاده می‌شود.

محمودیان تشریح کرد: شب یلدا، درازترین شب سال و یکی از بزرگ‌ترین جشن‌های ایرانیان است، آن‌ها خورشید را نماد نیکی می‌دانستند و در جشن‌هایشان آن را ستایش می‌کردند در درازترین و تیره ترین شب سال، ستایش خورشید نماد دیگری می‌یابد.

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی ایلام گفت: مردمان سرزمین ایران با بیدار ماندن، طلوع خورشید و سپیده دم را انتظار می‌کشند تا خود شاهد دمیدن خورشید باشند. خوردن خوراکی‌ها و مراسم دیگر در این شب بهانه‌ای است برای بیدار ماندن یکی از دلایل گرفتن جشن دراین شب، زاده‌شدن ایزدمهر است.

وی افزود: یلدا یکی از کهن‌ترین‌جشن‌های ایران باستان است. اصطلاحاً به آن شب چله هم می گویند، در میان مردم گاه‌نگاری چله بزرگ و چله کوچک نیز مورد توجه قرار می‌گیرد. چله بزرگ از روز یکم دی ماه جشن خرم روز، تا دهم بهمن (جشن سده) به طول می انجامد و آن را چله بزرگ می‌نامند، در این مدت شدت سرما بیشتر است، چله کوچک نیز از دهم بهمن شروع می‌شود و تا بیستم اسفند ادامه دارد در محدوده زمانی چله کوچک، سرما به تدریج کاسته می‌شود.

این استاد دانشگاه اضافه کرد: یلدا از جمله آیین‌های ملی ایرانیان است که در موقعیت خاص زمانی و در پایان آخرین روز از فصل پاییز و اولین روز از فصل زمستان برگزار می‌شود، در دوران کهن، شب مظهر تاریکی و تباهی و وحشت بوده و اغلب سعی می‌کردند که شب‌هنگام با افروختن آتش و افزودن نور، خانه روشن باشد تا پلیدی و تباهی در آن راه نیابد. شب یلدا طولانی‌ترین شب‌ها است یعنی تسلط تاریکی بر زمین از تسلط نور خورشید و روشنایی می‌کاهد و چون فردای این شب روشنایی بر ظلمت غالب و روز طولانی می‌شود، ایرانیان تولد دوباره خورشید را که مظهر روشنایی است جشن می‌گیرند.

محمودیان گفت: آداب شب یلدا در طول زمان تغییر نکرده و ایرانیان در این شب، باقیمانده میوه‌هایی را که انبار کرده‌اند و خشکبار و تنقلات می‌خورند و دور هم گرد می‌آیند، این مراسم تبدیل به شب‌نشینی فامیل و بستگان و رفع کدورات‌ها می‌شود که از نیازهای زندگی اجتماعی در عصر حاضر است.

وی اظهار کرد: ازاین رو، ایرانیان از قدیم الایام در شب یلدا که درازترین و تاریک‌ترین شب در طول سال است تا سپیده‌دم بیدار می‌مانند و در کنار یکدیگر با همدلی  و وحدت به شادی می پردازند.

انتهای پیام

  • یکشنبه/ ۲۵ آذر ۱۴۰۳ / ۱۳:۲۸
  • دسته‌بندی: ایلام
  • کد خبر: 1403092518220
  • خبرنگار : 71299