محمدجواد عبدلی در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: ثبت هر اثر در فهرست میراث ملی، به معنای این است که این اثر برای مردم و کشور ما دارای اهمیت است و همه ما وظیفه داریم به عنوان گنجینههای ارزشمند از آنها حفظ و نگهداری کنیم و همانگونه که از نسلهای گذشته به ارث بردهایم به دست نسلهای آینده برسانیم.
وی تصریح کرد: ثبت ملی و جهانی میراث فرهنگی، به معنی آغاز مسئولیت همگانی برای حفظ آنها است و نباید اجازه داد در هیچ شرایطی به عرصه و حریم این آثار تجاوز شود و حتی نظام حاکمیتی و دولتی کشور، ملزم به رعایت قوانین ملی و جهانی میراث فرهنگی هستند.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری شهرستان آران و بیدگل، افزود: عمارت ارباب در روستای علیآباد، یکی از آثار تاریخی است که در یک طبقه با مساحت حدود ۲۳۳۳ مترمربع ساخته شده اما به واسطه زلزله سال ۱۱۹۲ هجری قمری بخش زیادی از بنا تخریب شده است.
عبدلی گفت: عمارت ارباب، دارای چهار قسمت مسکونی، باغچه باغ، باربند و کارگاهی است که آثار بخش شرقی که مربوط به دوره زندیه و صفویه است به کلی تخریب شده و تنها پایههایی از ساختمان در زیر خاک مدفون است.
وی افزود: بخش جنوبی عمارت ارباب مربوط به دوره قاجار است که شامل یک شاه نشین، دو اتاق سهدری، بادگیر و سردابه است و قسمت باربند، یکی از قدیمیترین بخشهای بناست که با قدمت ایلخانی بر اساس نوع قوس و پوشش طاق است.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری شهرستان آران و بیدگل، اظهار کرد: حسینیه قدیمی آران و بیدگل با سبک معماری ساده از بناهای دوره قاجار است که ورودی اصلی حسینیه، دارای درگاه بلند با درب رفیع در جهت غرب حسینیه به همراه تزیینات آجرکاری و گچبری ساده است. در جبهه غربی حسینیه، میدانگاهی وجود دارد که اطراف آن حجرههایی برای نشستن و برپایی مراسم عزاداری بوده که در سالهای اخیر تخریب شده است. از ویژگیهای مهم این اثر، طاق کاربندی مختلف آجری و باریکههای باربری از سقفهای قوسی (تویزه) است.
عبدلی گفت: قلعه عیسی خانی ابوزیدآباد، یکی از چهار قلعه تاریخی حسینآباد است که با مساحت ۳۶۰۰ مترمربع مربوط به اواخر دوره قاجاریه است. چهار برج و بارو در هر گوشه از قلعه دیده میشود که دارای ساختار حیاط مرکزی بوده و در چهار جبهه آن اتاقهایی با کاربری مسکونی ساخته شده است.
وی افزود: ورودیهای قلعه، در جبهه جنوبی و شمالی است. پلان قلعه به صورت همکف است و فقط سردر جنوبی و برجهای چهارگانه در دو طبقه ساخته شده که طبقه همکف در اختیار نگهبان و طبقه بالا مختص دیدهبان بوده است. قلعه دارای کاربری مسکونی بوده و به علت تعدد مالکیت، بلا استفاده و متروکه شده است.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان آران و بیدگل، گفت: خانه فتاحی ابوزیدآباد به مساحت ۶۵۱ متر مربع، یکی از آثار تاریخی است که پرونده آن جهت ثبت در فهرست ملی تدوین شده است. ورودی خانه از طریق یک هشتی است که از راهرو به حوضخانه میرسد.
عبدلی افزود: حیاط خانه در جبهه جنوبی واقع شده و در قسمت مرکزی نیز یک حوضخانه بدون سقف به شکل هشتضلعی منظم دیده میشود. در ضلع غربی و شمال اتاقهای سهدری و در ضلع شرقی آن اتاق شاهنشین با طاق ضربی و طاقچههای قرینهدار ساخته شده است.
وی اظهار کرد: از قدمت بنای اولیه خانه کرباسی آران و بیدگل اطلاع دقیقی در دست نیست، اما با توجه به اینکه ملاعلی آرانی از علمای نیمه اول قرن سیزدهم هجری در این محل به قضاوت مشغول بوده است، قدمت این بنا در اوایل دوره قاجار قطعی است.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری شهرستان آران و بیدگل گفت: زنگ حیدری نوشآباد نیز ششمین اثری است که در فهرست میراث ملی قرار گرفته است. زنگ حیدری، شبیه کاسه و از جنس فلز برنج است که به دستههای منبر حسینیه بسته شده و با نواختن زنگ آن، به سقاخوانی میپردازند.
عبدلی افزود: زنگ حیدری نوشآباد، به قطر و ارتفاع ۱۷ سانتیمتر با وزن ۱۸۶۰ گرم ساخته شده که دارای کتیبهای با عنوان«وقف سیدالشهدا نمود، رضا پسر حسن حاجی غلامرضا» است و نقوش اسلیمی شامل ساقه گیاهان و خطهای دورانی بر بدنه آن قلمزنی شده است.
انتهای پیام