عدم سرمایه‌گذاری دلیل از دست دادن جایگاه کشور در انتشار علم

معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه ایران در حال از دست دادن جایگاه علمی خود است، اظهار کرد: ما با این جمله که «پژوهش تنها مقاله نیست» خود را فریب می‌دهیم چرا که شاهدیم کشورهایی چون هند و چین ابتدا تعداد مقالات را رشد دادند و بعد توسعه فناوری برای آنها محقق شد.

به گزارش ایسنا دکتر شاهین آخوندزاده امروز در سیزدهمین کنگره علوم اعصاب پایه و بالینی که در دانشگاه علوم پزشکی ایران برگزار شد، افزود: اگر سرمایه‌گذاری در حوزه پژوهش به ویژه پژوهش‌های حوزه نوروساینس که تحقیقات آن وابسته به تجهیزات است، صورت نگیرد، از غافله رقابت با کشورها عقب می‌مانیم.

وی با بیان اینکه ایران در حال از دست دادن جایگاه علمی خود است، اظهار کرد: ما با این جمله که «پژوهش تنها مقاله نیست» خود را فریب می‌دهیم، چرا که شاهدیم کشورهایی چون هند و چین ابتدا تعداد مقالات را رشد دادند و بعد توسعه فناوری برای آنها محقق شد. میان این دو مقوله ارتباط مستقیم وجود دارد و نمی‌توان فتیله مقاله را در دانشگاه‌ها پایین کشید و بعد انتظار توسعه فناوری داشته باشیم.

معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت کشورهای امریکا، چین، انگلستان و آلمان را ۴ کشور اول دنیا در انتشار مقاله در حوزه علوم اعصاب دانست و یادآور شد: ایران در انتشار مقالات حوزه علوم اعصاب در دنیا رتبه ۱۷ و در منطقه رتبه اول را کسب کرده است.‌

آخوندزاده با تاکید بر اینکه فاصله ترکیه و رژیم صهیونسیتی با ایران کم است، اظهار کرد: نمی‌توان بدون سرمایه‌گذاری عمق تحقیقات را توسعه داد و به زودی ترکیه با یک خیز جایگاه ما را در انتشار مقالات حوزه علوم اعصاب می‌گیرد.

وی با اشاره به وضعیت شاخص اچ ایندکس مقالات ایران در حوزه علوم اعصاب، اظهار کرد: این شاخص نشان دهنده قدمت، کیفیت و کمیت تحقیقات است که ایران در این شاخص در جایگاه سوم بعد از رژیم اشغالگر قدس و ترکیه قرار گرفته است و این رتبه به دلیل عدم سرمایه‌گذاری است.

آخوندزاده دانشگاه‌های علوم پزشکی تهران، شهید بهشتی، ایران و آزاد را از جمله ۱۰ دانشگاه برتر در انتشار مقالات حوزه علوم اعصاب نام برد و گفت: یکی از چالش‌های کشور کاهش سهم اعتبارات از جی دی پی کشور است. در حالی که سهم اعتبارات پژوهشی از تولید ناخالص داخلی به ۳ دهم درصد رسیده، این میزان در کشورهای منطقه بیش از ۷ دهم درصد است.

وی در ادامه به جایگاه نشریات علمی این حوزه اشاره کرد و افزود: سهم انتشار مقالات داخلی در این نشریات بیشتر شده که از یک سو نشان دهنده ارتقای جایگاه این مجلات است و از سوی دیگر نشان می‌دهد که تلاش زیادی برای اختصاص اعتبار به منظور انتشار مقالات در ژورنال‌های بین‌المللی صورت نگرفته است.

انتهای پیام 

  • چهارشنبه/ ۲۱ آذر ۱۴۰۳ / ۱۳:۰۰
  • دسته‌بندی: علم
  • کد خبر: 1403092115524
  • خبرنگار : 30057