وحید رحیمی در گفتوگو با خبرنگار ایسنا از ضرورت کشت حداقل ۱۰ درصد از اراضی به کشت کلزا بر اساس الگوی کشت منطقه خبر داد و تأکید کرد: تحقق این هدف با موانع متعددی روبهرو است.
رحیمی گفت: کشت گندم و جو به ترتیب در ۳۸۰۰ و ۲۲۰۰ هکتار از اراضی منطقه در حال انجام است و طی ۲۰ روز آینده نیز کشت گندم ادامه خواهد داشت. این در حالی است که کلزا باید در ۲۰ روز نخست مهرماه کشت شود؛ اما ۹۰ درصد کشاورزان منطقه در این زمان درگیر برداشت ذرت علوفهای هستند و بهدلیل نبود زمین خالی، عملاً امکان کشت کلزا وجود ندارد.
رئیس جهاد کشاورزی پیشوا بر لزوم مدیریت بهتر برای تطبیق زمان برداشت و کشت محصولات تأکید کرد و افزود: باید ارقام جدیدی از کلزا معرفی شود که در بازههای زمانی دیگری قابل کشت باشد، یا باید برای محصولات جایگزین فکری کرد.
بادهای خرداد، بلای جان کلزا
وی گفت: این تنها چالش کشت کلزا در پیشوا نیست. بادهای گرم و سهمگین خرداد، هر ساله به جان مزارع کلزا میافتد.
رحیمی ادامه داد: شهرستان پیشوا از قدیم به بادهای تند و گرم خرداد معروف بوده است. این بادها که گاه با سرعت ۳۰ تا ۴۰ کیلومتر در ساعت میوزند، باعث ریزش دانههای کلزا میشوند.
این مسئول تصریح کرد: مشکل اینجاست که به علت بادهای گرم غلافهای بالای کلزا زودتر خشک می شود، اما غلافهای پایینی هنوز نارس هستند. کشاورزان برای جلوگیری از ریزش، مجبور میشوند محصول را در زمین نگه دارند تا به طور طبیعی خشک شود. و یا بعد از برداشت روی سطح زمین پهن کنند تا به رطوبت مد نظر جهت تحویل به مراکز خرید برسد. این فرایند زحمت زیادی به آنها تحمیل میکند و هزینههای برداشت را بالا میبرد.
مدیر جهاد کشاورزی پیشوا خاطرنشان کرد: این شرایط باعث شده کشاورزان پیشوا تمایل چندانی به کشت کلزا نداشته باشند و بیشتر به سمت محصولات کمدردسرتر بروند. به گفته او این موضوع در جنوب شرق استان نیز دیده میشود و باید برای آن راهحلی اساسی ارائه شود.
دو راهکار پیشنهادی؛ ارقام زودرس یا محصولات جایگزین؟
رحیمی برای عبور از چالشهای کشت کلزا دو راهکار اساسی پیشنهاد کرد و گفت: یا باید ارقامی از کلزا معرفی شوند که بتوان آنها را در آبان کشت و پیش از خرداد برداشت کرد، یا اینکه باید محصولات جایگزینی را به کشاورزان معرفی کنیم که هم با شرایط اقلیمی منطقه سازگار باشند و هم سودآوری بیشتری نسبت به کلزا داشته باشند.
وی عنوان کرد: اگر بتوانیم گونههایی از کلزا را معرفی کنیم که طول دوره کشت آن کوتاهتر باشد و کشاورز بتواند برداشت را پیش از خرداد به پایان برساند، هم مشکل بادهای خرداد حل میشود و هم کشاورزان تمایل بیشتری به کشت این محصول پیدا خواهند کرد.
رئیس جهاد کشاورزی بر لزوم ورود مراکز تحقیقاتی برای معرفی ارقام جدید کلزا یا محصولات جایگزین تأکید کرد و گفت: تحقیقات باید در مناطقی انجام شود که اقلیم آن با شهرستان پیشوا سازگاری دارد. همچنین، معرفی ارقام زودرس که در بازه اردیبهشت قابل برداشت باشند، میتواند راهحلی برای رفع این مشکل باشد.
تحقق الگوی کشت؛ مأموریتی دشوار اما ممکن
وحید رحیمی، به روند کشت گندم و جو در شهرستان اشاره کرد و گفت: کشت گندم و جو مطابق برنامه پیش میرود و پیشبینی میکنیم طی ۲۰ روز آینده به اهداف تعیینشده در این بخش برسیم.
مدیر جهاد کشاورزی پیشوا در پایان تصریح کرد: برای تحقق الگوی کشت، نیاز به مدیریت دقیقتر در زمینههای زمانی کشت و برداشت، شناسایی محصولات جایگزین و اصلاح ارقام کلزا داریم و بدون این اقدامات، جلب مشارکت کشاورزان برای کشت کلزا در شهرستان پیشوا دشوار است.
انتهای پیام