تولید و توسعه علم و دستیابی به فناوری برای ارتقاء جایگاه علمی کشور در جهان و کسب ثروت به منظور بهبود وضع زندگی مردم و رفاه عمومی، مرهون مطالعه و پژوهش دانشمندان، نخبگان، محققان و فناوران دانشگاهها، پژوهشکدهها و مراکز تحقیقاتی وزارتخانهها، سازمانها، مراکز دولتی و غیردولتی است.
مهمترین رسالت هفته پژوهش این است که، این تفکر را در ذهن مسئولان و مردم ایجاد شود که تحقیق و پژوهش نقش مهمی در پیشرفت کشور و استان دارد. ستاد برگزاری هفته پژوهش و فناوری، همه ساله برنامههای متعددی را با همکاری سازمانها، نهادها، دانشگاهها و مؤسسات مرتبط با پژوهش و فناوری برگزار میکند.
انتخاب و معرفی برگزیدگان حوزه پژوهش و فناوری و تجلیل از آنها و همچنین ایجاد فرصت تعامل بین ذینفعان این حوزه به شیوههای مختلف نظیر برگزاری نمایشگاه، کارگاههای آموزشی، سمینارهای علمی، مصاحبههای مطبوعاتی و رادیو تلویزیونی فضایی را در کشور ایجاد و به آن دامن میزند که ضمن ارتقاء شأن و جایگاه پژوهش و فناوری و فعالین در این عرصه، بستر مستحکمی را برای ادامه راه تقویت و توسعه پژوهش و فناوری که ضامن پیشرفت واقعی کشور و ایجاد ثروت، رفاه و امنیت برای مردم است در ابعاد اجتماعی و فرهنگی فراهم کند.
با توجه به اهمیت پژوهش، یک هفته از نیمه دوم آذر ماه به عنوان هفته پژوهش و فناوری نامگذاری شده است و هر ساله برنامههای منتخب و در سطح ملی و استانی در این هفته بهصورت نمادین در سراسر کشور برگزار میشود. در واقع هفته پژوهش فرصتی برای تبیین دستاوردهای پژوهشی و معرفی پژوهشگران است.
به همین مناسبت به سراغ غرفههای مختلف رفتیم و با آنان گفتوگو کردیم.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان فارس در نمایشگاه هفته پژوهش در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، بیان کرد: ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در بحث نمایشگاه هفته پژوهش مشارکت فعالانهای دارد و از محل یک درصد اعتبارات پژوهشی سال ۱۴۰۲، ۲۲ طرح مطالعاتی هم در حوزه صنایعدستی و هم در حوزه گردشگری را در دستور کار قرار داده است.
محمد ثابت اقلیدی اظهار کرد: به لحاظ علمی نیازمند این هستیم که از اتلاف منابع و دوباره کاری جلوگیری شود؛ کارها برآیند درازمدت داشته باشد و ضریب خطاها پایین بیاید، لذا پژوهش، یکی از الزامات حوزه میراث فرهنگی است؛ بر همین اساس کارهای مطالعاتی قبل از اجرای برنامهها انجام میشود تا کارها پیشینه نظری و علمی داشته باشد.
وی تصریح کرد: امسال بالغ بر ۴۰۰ میلیون اعتبار پژوهشی داریم که نسبت به سال گذشته رشد قابل توجهی داشته است.
ثابتاقلیدی بیان کرد: پژوهشهای انجام شده میتواند در بحث میراث فرهنگی در کیفیت مرمتها، ترویج و معرفی صنایع دستی و به ایجاد زیرساختها و معرفی آثار در حوزه گردشگری کمک کند.
به سراغ غرفه دانشگاه صنعتی شیراز رفتیم و در مورد یکی از محصولات و اختراعات شاخص اطلاعات گرفتیم.
زهرا فلاحی، دانشجوی دکترای فوتونیک به خبرنگار ایسنا گفت: یکی از دستگاههای غرفه دانشگاه صنعتی شیراز دستگاه خورشیدی برای تولید برق است، به این صورت که نور خورشید بهصورت مستقیم از طریق عدسی متمرکز شده، وارد فیبر نوری میشود و همانند هالوژنهایی که در سقف خانهها به کار برده میشود، نور تولید میکند. حتی میتوان برای شبها که نور خورشید وجود ندارد منبع ذخیره انرژی داشته باشیم.
وی ادامه داد: میتوان از این پنلها برای روشنایی منازل، ادارات و سازمانها به جای استفاده از انرژی الکتریکی به صورت مستقیم از طریق نور خورشید برق تولید کرد.
فلاحی در ادامه سخنان خود سطح علمی نمایشگاه امسال را بالا دانست و بیان کرد: محصولات ارائه شده توسط پژوهشگران از سطح بالایی برخوردار است، امیدواریم که این محصولات روزی در جامعه مورد استفاده قرار بگیرد و شاهد بهبود کیفیت زندگی مردم باشیم.
احمدعلی سلاحی، شرکت سپند پارا صنعت پارس در گفتوگو با خبرنگار ایسنا در مورد محصول دانشبنیان خود بیان کرد: محصولی به نام مکعب حیات ساختیم که آب را تبدیل به یک ماده ضدعفونیکننده میکند و هرجا که نیاز به کار ضدعفونی، ضدالتهاب و کاهش بو باشد میتوان از این محصول استفاده کرد.
وی ادامه داد: از این محصول میتوان برای شستشوی سبزی و میوه، شستشوی بدن، شستشوی زخم، شستشوی سطوح و هرجا که نیاز به کار میکروبزدایی است میتوان با ماده اولیه آب و برق ۹ولت کار شستوشو را انجام داد؛ به عبارتی این محصول را میتوان به عنوان سلامت همراه نامید.
سلاحی ادامه داد: این دستگاه در ۲ مقیاس شخصی و در مقیاس صنعتی و نیمه صنعتی ساختیم؛ رستورانها، پزشکان، دندانپزشکان و ...میتوانند از این دستگاه استفاده کنند.
وی در ادامه سخنان خود بیان کرد: نمایشگاه هفته پژوهش برای نشان دادن دستاوردهای یک ساله پژوهشگران برپا شده و محصولاتی ارائه میشود که حاصل زحمات دانشمندان و پژوهشگرانی است که به دنبال ارتقای سطح علمی و کیفیت زندگی در جامعه هستند.
به گزارش ایسنا، پژوهش یکی از اساسیترین نیازها برای نیل به پیشرفت و توسعه همه جانبه یک کشور است و قدرت و استقلال هر کشوری بر پژوهش و تولید علم استوار است. بنابر این نوع و سطح فعالیتهای پژوهشی یکی از شاخصهای اصلی توسعه و پیشرفت محسوب میشود. موفقیت در تمام فعالیتهای مربوط به توسعه از جمله صنایع، کشاورزی و خدمات به نحوی به گسترش فعالیتهای پژوهشی بستگی دارد.
در واقع اگر پژوهشی صورت نگیرد، دانش بشری افزایش پیدا نمیکند و دچار سکون و رکود خواهد شد. بدون انجام پژوهش، امور آموزشی از پویایی و نشاط لازم برخوردار نمیشود. ازاینرو یکی از عوامل اساسی پیشرفت در کشورهای توسعه یافته، توجه خاص به امر پژوهش است.
رشد و توسعه هر کشور در نتیجه سرمایهگذاری در بخش پژوهش است و حجم وسیع پژوهشهای علمی در کشورهای توسعه یافته صنعتی گویای این واقعیت است.
انتهای پیام