مدیرکل هواشناسی گیلان:

۴۴ درصد بارش های گیلان در فصل پاییز است

مدیرکل هواشناسی گیلان، ۴۴ درصد بارش های استان را در فصل پاییز دانست و اضافه کرد: طی ۳۰ سال اخیر به ازای هر ۱۰ سال، شاهد افزایش ۰.۴ درجه سلسیوس دمای میانگین استان بودیم.

محمد دادرس در گفت وگو با ایسنا، با اشاره به تنوع اقلیمی استان گیلان علیرغم وسعت کم، اظهار کرد: پدیده گرمایش جهانی، تغییرات اقلیمی را به دنبال داشته که هم کشور و هم استان گیلان را تحت الشعاع قرار داده است.

وی با بیان اینکه در چند سال اخیر به ویژه از سال ۹۳ به بعد، شاهد تغییرات دمایی خاصی در استان گیلان بودیم، افزود: سال گذشته در برخی از ماه های فصل تابستان نسبت به بلندمدت، چهار درجه افزایش دما را تجربه کردیم که می تواند اثرات خاصی را در حوزه تبخیر و رطوبت منطقه داشته باشد.

مدیرکل هواشناسی گیلان با اشاره به همجواری این استان با بزرگترین دریاچه جهان، یعنی دریای خزر، عنوان کرد: دریای خزر سیستم های هواشناسی ورودی به استان گیلان را تحت الشعاع قرار می دهد و به عنوان یک منبع رطوبتی، شرایط خاصی را در استان به ویژه در خط ساحلی و مناطق کوهستانی ایجاد می کند. در کنار دریا، رشته کوه البرز را داریم که باعث نگهداری این رطوبت در منطقه می شود و پدیده های اقلیمی سطح استان را تحت الشعاع قرار می دهد.

دادرس با بیان اینکه رطوبت خزر و نیروی واداشتی که مانع از خروج این رطوبت از استان می شود، بارش های حدی را ایجاد کرده است، گفت: مثلاً در شهرستان املش طی هفت ساعت ۲۹۱ میلیمتر باران بارید که در ۲۴ ساعت به ۳۸۶ میلیمتر رسید؛ این میزان بارش بالاتر از میانگین بارندگی کشور در یک سال است که در مدت زمان کوتاهی در املش ثبت شد.

وی با اشاره به اثرگذاری دو عامل دریا و کوهستان بر بارش برف در کنار سایر عوامل، خاطرنشان کرد: شاهد بارش های برف سنگین هستیم و فقط در ۱۵ سال اخیر بیش از هشت برف سنگین را در استان تجربه کردیم و در ۱۲ ساعت بالغ بر ۱۰۰ سانتیمتر برف بارید.

مدیرکل هواشناسی گیلان با بیان اینکه تنوع اقلیمی استان و پدیده های حدی، ضرورت شناخت کامل از اقلیم استان را ایجاد کرده است، متذکر شد: شناسنامه اقلیمی استان را تهیه کردیم؛ این شناسنامه برای ۱۶ شهرستان تهیه شده و اقدام به رصد و تحلیل داده ها و اطلاعات آماری بلندمدت ۳۰ ساله از سال ۱۳۷۱ تا ۱۴۰۰ کردیم و توانستیم پدیده های مختلف آب و هوایی و عناصر اقلیمی اثرگذار در سطح استان را شناسایی کنیم.

وی کاربرد شناسنامه اقلیمی استان را در برنامه ریزی های بلندمدت مسئولان برای پروژه های عمرانی و کشاورزی و شهرسازی و سدسازی و... دانست و خاطرنشان کرد: در کتب درسی دانش‌آموزان نیز از این داده ها و اطلاعات هواشناسی به روز استفاده خواهد شد.

دادرس میانگین بارش استان را ۱۰۵۰ میلیمتر در سال دانست که بیش از پنج برابر میانگین بارش کشور است و عنوان کرد: شناسنامه اقلیمی استان را براساس داده های ۳۰ ساله بیش از ۱۹۵ ایستگاه هواشناسی گیلان و استان های همجوار تهیه کردیم.

وی ۴۴ درصد بارش های گیلان را در فصل پاییز دانست و اضافه کرد: طی ۳۰ سال اخیر به ازای هر ۱۰ سال، شاهد افزایش ۰.۴ درجه سلسیوس دمای میانگین استان بودیم. این در حالی است که گیلان بالاترین نرخ رشد افزایش دما را در سطح کشور دارد.

مدیرکل هواشناسی گیلان طی سال اخیر، بیش از ۸۵ درصد مساحت استان را درگیر خشکسالی دانست و بیان کرد: ۳۳.۳ درصد پهنه استان درگیر خشکسالی بسیار شدید، ۱۵.۸ درصد خشکسالی شدید، ۲۲.۹ درصد خشکسالی متوسط و ۱۳.۸ درصد خشکسالی خفیف بوده و ۱۲.۱ درصد نیز وضعیت نرمال دارد.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۲۰ آذر ۱۴۰۳ / ۱۴:۳۷
  • دسته‌بندی: گیلان
  • کد خبر: 1403092014781
  • خبرنگار : 50040