احمد حسین شریفی رئیس دانشگاه قم در نشست خبری که امروز ۱۸ آذرماه به مناسبت هفته پژوهش در سالن جلسات این دانشگاه برگزار شد، اظهار کرد: جمهوری اسلامی در حوزه پژوهش و تولید علم حرکت جهادی به معنای واقعی را در سه دهه اخیر تحت مدیریت مقام معظم رهبری آغاز کرد.
وی ادامه داد: علی رغم کمبود منابع مالی و کمترین اعتبار پژوهشی جزء پیشرفتهترین کشورهای دنیا هستیم و بر اساس پایگاه علمی اسکاپوس در تولید علم رتبه ۱۶ دنیا را داریم؛ یکی از مرجعهای علمی در جهان جمهوری اسلامی است. ما سال گذشته ۱۰۵۶ دانشمند پر استناد دو درصدی در دنیا داشتیم.
شریفی بیان کرد: در حوزه فناوریهای پیشرفته جمهوری اسلامی در مرز دانش است و در حوزه فناوریهای نسل پنجم که شامل صنعت، تمرکز بر رفع نیازهای اقتصادی، تولید سبز و محیط زیست و استفاده از هوش مصنوعی میشود در جهان اسلام رتبه دوم را داریم.
وی ادامه داد: در وزارت علوم ۱۷۳ نشریات علمی کشور در پایگاههای استنادی جهان نمایه شده و مورد توجه اندیشمندان است و ۷۲ مورد از این نشریات در دوران ریاست جمهوری شهید رئیسی ایجاد شده است. با توجه به تاکیدات رهبر معظم انقلاب در خصوص مرجعیت زبان فارسی، ۱۳ نشریه به زبان فارسی در حال نگارش است که یک نشریه در پایگاه استنادی اسکاپوس مربوط به دانشگاه قم است.
رئیس دانشگاه قم تاکید کرد: طی دو سال اخیر سعی کردیم مدیریت جامع در همه ابعاد دانشگاه داشته باشیم و تک بعدی حرکت نکنیم و پیشرفت خوبی صورت گرفته است. به عنوان مثال در حوزه عمرانی دانشگاه ظرفیت تصفیه خانه برای آبیاری فضای سبز دانشگاه به ۲ هزار متر مکعب رسیده است و بیش از ده هکتار به فضای سبز دانشگاه اضافه شد.
شریفی اظهار کرد: در سنوات گذشته ۱۰ خوابگاه متاهلی داشتیم که در سال گذشته ۴ واحد اضافه شد و در حال حاضر نیز ۱۵۰ واحد دیگر در حال ساخت است و امیدواریم که تا مهرماه ۱۴۰۴ به بهره برداری برسد؛ تامین زیرساخت رستوران اساتید و سلف آزاد نیز از جمله اقداماتی است که طی ۲ سال اخیر انجام شده است.
وی گفت: دانشگاه قم با ۶ دانشکده در حال فعالیت علمی بود که طی دو سال اخیر دو دانشکده معماری و شهرسازی اسلامی و علوم و فناوریهای راهبردی به آن اضافه شد و همچنین تاسیس دانشکده صنایع غذایی و علوم دامی در دستور کار قرار دارد.
رئیس دانشگاه قم با بیان اینکه با فعالیت ۸ پژوهشکده در این دانشگاه حرکت جدی در فعالیتهای پژوهشی ایجاد شده است، گفت: در حال حاضر تعداد نشریات علمی دانشگاه قم ۴۰ نشریه است و تا پایان سال به ۵۰ نشریه خواهیم رسید.
وی با اشاره به اینکه در حوزه فناوریها و شرکتهای دانش بنیان حرکت خوبی صورت گرفته است، بیان کرد: دانشگاه قم در تاریخ ۴۰ ساله خود ۲۸۴ کتاب منتشر کرده است، اما در سال جاری، ۵۰ کتاب مجوز انتشار گرفته و در حال چاپ است.
شریفی اظهار کرد: ۳۱۳ هیئت علمی در دانشگاه قم مشغول تدریس و پژوهش هستند و نیازمند جذب هیئت علمی در راستای بهبود کیفیت علمی دانشگاه هستیم و همچنین خدمات اجتماعی به استان نیز مورد توجه ما بوده است.
وی تصریح کرد: سعی داریم امکانات دانشگاه قم در اختیار فعالیتهای پژوهشی استان قرار گیرد و لذا دفتر ارتباط با صنعت ما فعال شد و در حال حاضر ارتباط با بخش صنعت به رشد ۲۰۰ درصدی رسیده است؛ مطمئناً برای ارتباط با صنعت ظرفیتهای بیشتری داریم که لازمه آن معرفی ظرفیت علمی دانشگاه به بخش صنعت است.
وی بیان کرد: برای اولین بار در ایران رشته مهندسی کفش را راه اندازی کردیم؛ چرا که ۷۰ درصد صادرات کفش ماشینی مربوط به استان قم است و نیازمند این هستیم تا دانش دانشگاهها پای این صنعت بیاید.
شریفی یادآور شد: در سنوات گذشته دانشگاه قم سالانه ۱ تا ۲ همایش ملی برگزار میکرد اما در دو سال اخیر ۱۶ همایش ملی و بینالمللی برگزار شده است. دانشگاه قم بین المللیترین دانشگاه کشور است و رتبه ۱۰۵ جهان را طبق پایگاه علم سنجی تایمز دارد؛ قریب به ۳ هزار دانشجو از ۳۱ ملیت مشغول تحصیل هستند که سرمایه بزرگی برای کشور است و این امر دیپلماسی علمی است که عمق هر نوع دیپلماسی را تامین میکند.
نیمی از اساتید ما در حوزه علوم انسانی هستند و تلاش کردیم که قم به عنوان پایگاه علوم انسانی مطرح شود و نتیجه بر این شد که یک دانشمند پراستناد علوم انسانی در سال گذشته داشتیم و ۶ دانشمند پر استناد علوم انسانی امسال از دانشگاه قم مطرح شد و امیدواریم این حرکت رو به جلو ادامه پیدا کند و جایگاه قم را در مرجعیت علمی نمایان کند.
انتهای پیام