بررسی مشکلات سرمایه‌گذاری در مازندران

یکی از مهمترین مشکلات و دغدغه‌ها در توسعه سرمایه گذاری استان مازندران کمبود زمین صنعتی بوده و سرمایه‌گذاران زیادی در صف انتظار واگذاری زمین به آنها در شهرک‌ها و نواحی صنعتی هستند به تعبیری می‌توان گفت که عرصه برای سرمایه گذاری تنگ است.

شرایط اقلیمی مازندران سرمایه‌گذاران را برای سرمایه گذاری در حوزه‌های مختلف کشاورزی، صنعت، گردشگری و اقتصاد دریا محور وسوسه می‌کند اما در نهایت با مشکل کمبود زمین مواجه می‌شوند.

 بسیاری از اراضی این استان کاربری کشاورزی دارند که احتمال تغییر آن به صنعتی یا تولیدی بسیار کم است و سایر اراضی مازندران نیز اراضی ملی هستند که تجاوز به این عرصه‌ها ممنوع است.

 مساحت شهرک‌های صنعتی مازندران نیز در مقایسه با استان‌های کویری مانند سمنان و کرمان، بسیار ناچیز است و زمین‌های موجود شهرک که باید در اختیار واحدها و شرکت‌های تولیدی قرار گیرد بسیار محدود است.

در شهرک‌های صنعتی که طبق قانون باید به شرکت‌های تولیدی واگذار شود گاه شاهدیم این زمین‌ها در اختیار افرادی قرار گرفته که با احداث سوله از تسهیلات دولتی برخوردار شدند اما هرگز اقدامات تولیدی نداشتند این افراد این ظرفیت در اختیار را، با قیمت بالا اجاره می‌دهند که شاید به چند نفر نیز اجاره داده شود.

برخورد با این افراد مدت‌هاست که مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفته اما همچنان سنگینی وجود این دلالان را در شهرک‌ها احساس می‌کنیم.

در این میان یکی دیگر از مواردی که مورد انتقاد تولیدکنندگان قرار دارد و مسئولان را نگران کرده است وجود شرکت‌های پخش مستقر در این شهرکهاست.

طبق اظهار نظرات عنوان شده زمین باید در اختیار تولید کننده باشد و در شرایطی که تولیدکنندگان زمین برای طرح توسعه خود ندارند این شرکت‌های پخش با استقرار در این شهرک‌ها فضا را برای تولیدکننده تنگ می‌کنند .

این در حالیست که نگاه‌های متفاوتی در خصوص شرکت‌های پخش در استان حاکم است.

برخورد با واحدهایی که ماهیت تولیدی ندارند

در بررسی این وضعیت گفت‌وگویی داشتیم با «محمد زاهدپاشا» معاون برنامه ریزی و توسعه فرمانداری ویژه شهرستان بابل؛ وی اظهار کرد: شهرک‌های صنعتی به منظور کار تولیدی احداث شده است اما برخی واحدهای راکد سوله‌های خود را اجاره می‌دهند.

زاهد پاشا افزود: واحدهایی که در شهرک‌های صنعتی ماهیت تولیدی ندارند و ماهیت تغییر کاربری داشته باشند بررسی و برابر قانون با آن‌ها برخورد می‌شود.

وی یادآور شد: همچنین حضور شرکت‌های پخش در راستای سیاست شهرک‌های صنعتی نبوده بلکه اقدام خدماتی است و می‌شود در برخورد با آنها اعمال قانونی کرد.

فعالیت ۲۳ واحد شرکت توزیع و پخش در شهرک صنعتی بابل

رئیس اداره صمت بابل نیز به ایسنا گفت:  شهرستان بابل سه شهرک صنعتی و سه ناحیه صنعتی به مساحت ۲۵۵ هکتار دارد.

«میثم نبی‌زاده کبریا» بزرگترین ضعف و چالش شهرستان بابل را برای جذب سرمایه گذار جدید، فقر زمین صنعتی برشمرد و افزود: این در حالی است که ۲۳ واحد شرکت توزیع و پخش داریم که به جای سرمایه گذاران تولیدی در واحدها مستقر شدند.

وی ادامه داد: نبود زمین برای احداث واحد صنعتی بزرگترین مانع برای جذب سرمایه گذار جدید است لذا درخواست ما تشکیل کمیته‌ای است تا شرکت‌های پخش را خارج از شهرک‌ها سوق داده و سرمایه گذاران بخش صنعت جایگزین شوند.

رئیس اداره صمت شهرستان بابل تصریح کرد: نمایندگان مجلس به این موضوع ورود و مصوباتی در مجلس تصویب کنند تا به هر دلیلی هر واحدی که در حوزه سرمایه گذاری، تولید صنعتی و اشتغال فعالیت نداشت خارج و واحد تولیدی منفعل به شهرک‌های صنعتی برگردد و در اختیار سرمایه گذار جدید قرار گیرد.

رئیس اداره صمت بابل گفت: از ۳۶۵ واحد صنعتی بابل ۱۸۳ واحد مستقر در شهرک و نواحی صنعتی هستند.

شرکت‌های پخش فرصتی برای سرمایه گذاری در مازندران

برای بررسی این وضعیت از مدیر یکی از شهرک‌های بابل جویا شدیم که آیا با وجود محدودیت زمین در شهرک‌های بابل حضور شرکت‌های پخش وجه قانونی دارد یا نه ؟

شهریار شیرخانی به ایسنا گفت: این شهرک میزبان چند شرکت پخش است که بخشی از زنجیره تولید شرکت‌های بزرگ و مطرح کشوری است که در مجموع تعداد این نوع از سرمایه گذاران در شهرک حدود هفت شرکت است.

وی افزود: این شرکت‌های پخش در حالی در این شهرک‌ها حضور دارند که برای ۱۰۰ تا ۲۰۰ نفر اشتغالزایی بومی ایجاد کردند.

شیرخانی تصریح کرد: برخی از این شرکت‌ها را نمی‌توان با شرکت‌های صرف بازاریاب و توزیع کننده مقایسه کرد این شرکت‌ها بخشی از زنجیره تولید یک هلدینگ تولیدی بوده و در بحث تولید امتحان پس داده‌اند، شرکت‌هایی که برای فعالیت ملی و بین‌المللی خود از سرمایه گذاران اقتصادی برتر کشور هستند.

وی تصریح کرد: حضور این شرکت‌های پخش نه تنها مزاحمتی در حوزه تولید نیست بلکه می‌تواند فرصتی باشد تا از ظرفیت تجربه و سرمایه آنها در استان استفاده شود.

این مسئول خاطرنشان کرد: باید بتوان در راستای مزیت‌های استان رایزنی کرد و بخش دیگری از زنجیره تولید و یا صنایع تبدیلی مرتبط با محصولاتی که ماده اولیه آن در استان تولید می‌شود را در استان مستقر کرد.

وی یادآور شد: به طور مثال حوزه پخش زنجیره تولید شرکت بزرگی در کشور مرتبط با صنایع تبدیلی کشاورزی که در این شهرک مستقر است و در برخی استان‌ها در حوزه صنایع تبدیلی محصولات کشاورزی تولید آن استان‌ها مشغول به تولید است و ما سعی داریم از این ظرفیت برای صنایع تبدیلی مرکبات در استان استفاده کنیم.

شیرخانی با بیان اینکه باید با جذب سرمایه گذاران متخصص وتوانمندی که آزمون پس داده، شناخته شده هستند برای پایبند کردن این سرمایه گذاران، اقتصاد استان را پویاتر کنیم باید مشکلات حوزه‌های کشاورزی که مزیت نسبی مهم استان بوده و دغدغه مهمی در استان است رفع شود، تصریح کرد: با توجه به اینکه نزدیکی به کشورهای آسیای میانه و موقعیت خاص ژئوپلتیکی مازندران و دسترسی به کریدور بین المللی شمال جنوب، راه آهن، فرودگاه و بندر، وجود نیروی کار متخصص، دسترسی به ماده اولیه، بافت فرهنگی استان، وجود دانشگاه‌های زیاد در استان، تنوع قابلیت‌های سرمایه گذاری وغیره از جذابیت‌های مهمی است که می‌تواند زمینه ساز جذب سرمایه گذاران توانمند و آزمون پس داده‌ای باشد که افق روشن اقتصادی و توسعه استان مازندران را نوید دهد.

وی ادامه داد: معتقدم همه این موارد استان مازندران را استانی ممتاز جهت سرمایه گذاری و توسعه  قلمداد می‌کند.   

این فعال اقتصادی یادآور شد: البته با سرمایه گذاران سودجو و دلالی که با بهره‌مندی از برخی تسهیلات با احداث سوله و اجاره آن به دیگران در صدد کسب سود بوده و فضا را برای تولیدکننده تنگ می‌کنند برخورد جدی داشته و برای فسخ آن‌ها اقدام کردیم.

این فعال صنعتی با اشاره به اینکه شرایط و بستر مناسب برای جذب سرمایه‌گذار توانمند را می‌توان با همتی مضاعف و بکارگیری ظرفیت‌ها فراهم کرد، خاطرنشان کرد: مشکل زیرساخت و انرژی از جمله مسائلی است که رفع آنها را می‌توان از اولویت‌های مهم سرمایه گذاری دانست.

نبود نیروی کار متخصص

شیرخانی گفت: نبود نیروی کار متخصص چالشی مهم برای واحدهای تولیدی است و آموزش بعنوان یکی از ارکان این حوزه ظرفیت مهمی است که استان زیرساخت‌های خوبی در این حوزه دارد.

وی مدیریت بر محدودیت زمین در مازندران را امری ضروری و برنامه ریزی درست در استفاده بهینه از آن با اولویت‌بندی در صنایع را راهکار حل بخشی از این مشکل برشمرد و افزود: اینکه مازندران در حوزه زمین با محدودیت مواجه بوده و در حوزه صنعت تولید کننده با مشکل در طرح توسعه مواجه است را باید مدیریت کرد و توجه به اولویت‌های سرمایه گذاری در استان مازندران با توجه به محدودیت‌های زمین باید بعنوان یک اصل در نظر گرفته شود و شهرک‌ها به سمت تخصصی شدن برود.

وی ادامه داد: اولویت مازندران را با توجه به آمایش و مزیت‌های نسبی استان در نظر گرفته، باید شهرک‌ها و نواحی با در نظر گرفتن این اولویت‌ها فعالیت کنند.

وی با بیان اینکه باید در مازندران براساس مزیت نسبی استان سرمایه گذاری کرد، گفت: توجه ویژه و اولویت قراردادن خوشه‌های صنعتی در مازندران فعال و مورد حمایت قرار گیرد زیرا با توجه به محدودیت زمین، می‌توان به رشد و رونق مشاغل تولیدی متناسب با بافت فرهنگی، پتانسیل، تاریخ و آموزش بین نسلی استان و ایجاد اشتغال و ارزآوری با کمترین سرمایه گذاری و خطر ریسک سرمایه گذاری منجر شود.

شیرخانی یادآورشد: در واقع زنجیره‌ای می‌شود که در صورت ایجاد ایراد در هر سلول با کمترین هزینه و خسارت نسبت به ترمیم و تقویت آن اقدام و توسعه‌ای منطبق با بافت و فرهنگ تمدنی منطقه ایجاد کرد.

وی با اشاره به اینکه مشکل دیگر پایین بودن بهره‌وری است، خاطرنشان کرد: بعنوان مثال اگر از یک درخت بجای ۱۰۰ کیلو محصول ۴۰۰ کیلو محصول بگیرید قطعا اگر محصول را به نصف قیمت نیز بفروشید، دو برابر قبل سود کرده‌اید، که این توجه به بهره‌وری است، در واقع در علم اقتصاد بهره وری بخش بسیار مهمی است و در حوزه تولید نیز می‌توان با بالابردن بهره‌وری مطابق با استانداردهای روز شاهد رونق بیش از پیش باشیم.

شیرخانی افزود: سرمایه گذاران عرصه تولید منجیان اقتصاد کشورند.

انتهای پیام

  • شنبه/ ۱۷ آذر ۱۴۰۳ / ۱۱:۰۹
  • دسته‌بندی: مازندران
  • کد خبر: 1403091711755
  • خبرنگار : 50490