پاسخ علمی به موضوع تخلیه انرژی زلزله در خوزستان

هر منطقه‌ای که زلزله‌ای را تجربه کرده باشد، پتانسیل تجربه دوباره آن را در آینده دارد

محقق سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور با اشاره به برخی گفته‌های غیر علمی در خصوص زلزله‌های استان خوزستان، گفت: بر پایه علم روز، هر مکانی که حتی یکبار در گذشته تجربه‌گر زمینلرزه‌ای بزرگ بوده باشد، امروز نیز پتانسیل تجربه‌ دوباره آن را خواهد داشت.

دکتر شهریار سلیمانی آزاد، پژوهشگر لرزه‌ زمین‌ساخت و مسؤول پروژه‌های پالئوسایزمولوژی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به برخی ادعاها درباره زلزله‌های استان خوزستان گفت: به تازگی برخی مدعی شده‌اند که رخداد زمینلرزه‌ دو روز گذشته با بزرگای ۵.۶ در نزدیک روستای گلگیر در گستره‌ مسجد سلیمان باعث تخلیه انرژی زمین در آنجا شده و خطر رخداد زمینلرزه‌ای بزرگ و اثرگذار در این خطه از زاگرس لرزه‌خیز از میان رفته است!

وی افزود: در مقابل، باید این مستند علمی را عنوان کرد که مبنای اختلاف انرژی یک واحد در بزرگای زمینلرزه‌ها، تصاعدی لگاریتمی است. پس، باید مثلا ۳۰ زمینلرزه با بزرگای پنج رخ دهد تا انرژی به اندازه‌ یک زمینلرزه با بزرگای ۶ آزاد و مستهلک شود و به همین تعداد زمینلرزه با بزرگای ۶ تا به اندازه‌ یک زمینلرزه با بزرگای ۷ آزاد شود. پس، تخلیه انرژی زمین با زمینلرزه ۵.۶ (هر چند برای مدتی محدود) امری شدنی است ...ولی نه با رخداد فقط یک زمینلرزه متوسط. ...به بیان دیگر، آری شود لیکن به خون جگر!

سلیمانی آزاد خاطر نشان کرد: از این رو، درست آن است که هیچ مطلب به دور از واقعیتی منتشر نشود تا با سفیدنمایی غیر واقعی مردم و مسئولین دچار گمراهی نشوند.

پژوهشگر لرزه زمین ساخت سازمان زمین شناسی اظهار کرد: زاگرس از دیرباز تجربه‌گر زمینلرزه‌های بزرگ و اثرگذار زیادی برای ساکنین متمرکز در آن بوده و گواه این موضوع، اخبار سده‌های اخیر و مستندات تاریخی آن است.

وی ادامه داد: بر پایه علم روز، هر مکانی که حتی یک بار در گذشته تجربه‌گر زمینلرزه‌ای بزرگ بوده باشد، امروزه نیز پتانسیل تجربه‌ دوباره آن را خواهد داشت.

این محقق تاکید کرد: شاید هدف برخی افراد گمراه کردن ذهن مردم بی‌گناهی است که پیش‌تر هزینه مقاوم‌سازی ابنیه خود را به اشکال مختلف به نهادهای دولتی متولی ساخت و ساز پرداخت کرده‌اند و انتظار امروز آنها کسب نتیجه از طرح، نظارت و اجرای ساخت و سازهای ایمن و مقاومی است که فراهم نشده­‌اند!

انتهای پیام

  • شنبه/ ۱۷ آذر ۱۴۰۳ / ۰۹:۵۰
  • دسته‌بندی: علم
  • کد خبر: 1403091711615
  • خبرنگار : 30057