به گزارش ایسنا، پیشبینیهای قبلی تخمین میزدند که قطب شمال یخ دریای خود را در حدود سال ۲۰۳۰ میلادی از دست خواهد داد اما یافتههای جدید نشان میدهد این اتفاق ممکن است تا اواخر تابستان ۲۰۲۷ رخ دهد، یعنی خیلی زودتر از آنچه دانشمندان پیشبینی کرده بودند.
بر اساس مطالعهای تازهای که در نشریه «نیچر کامیونیکیشن» چاپ شده است، دانشمندان معتقدند حتی اگر انسان انتشار گازهای گلخانهای را هم کاهش دهد، نخستین روز بدون یخ در قطب شمال اکنون اجتنابناپذیر و غیرقابل برگشت شده است.
اقیانوس منجمد شمالی منطقه وسیعی به مساحت بیش از ۱۶ میلیون کیلومتر مربع را پوشش میدهد و هزاران سال است که شاهد یک چرخه فصلی طبیعی بوده که در آن لایههایی از آب یخزده دریا به طور چشمگیری در طول ماههای زمستان به یک کلاهک یخی ضخیم تبدیل میشود که اوج آن در ماه مارس است و تا سپتامبر ذوب میشود.
با این حال در سالهای اخیر این پدیده فصلی به طور فزایندهای نادر شده است.
یخ دریا از سال ۱۹۷۸ یعنی زمانی که تصاویر ماهوارهای شروع به ثبتِ روند عقبنشینی یخهای قطب شمال کردند، هر دهه بیش از ۱۲ درصد کاهش یافته است.
این عقبنشینی یخهای قطب شمال، سالانه به ۸۰ هزار کیلومتر مربع میرسد که با اندازه اتریش یا جمهوری چک قابل مقایسه است.
دانشمندان وضعیت «بدون یخ» را وضعیتی تعریف میکنند که کوچک شدن یخ دریا تا حدی پیشمیرود که حجم یخها به زیر یک میلیون کیلومتر مربع میرسد و در نوع خود یک آستانه آب و هوایی بحرانی تلقی میشود.
گروهی از محققان بینالمللی از بیش از ۳۰۰ مدل کامپیوتری برای پیش بینی اولین روز بدون یخ استفاده کردند.
این مدلها در مقایسه با آنچه قبلا پیشبینی شده بود، جدول زمانی شتابدارتری را نشان دادند. این ریزش ناگهانی حجم یخ معمولا با زمستانهای سخت و گرم شدن هوا در بهار مرتبط است.
به گزارش یورونیوز، این مطالعه نشان میدهد اگر اقیانوس منجمد شمالی به طور منظم عاری از یخ شود، در درازمدت میتواند اکوسیستم شکننده آن را مختل کند و بر گونههایی مانند خرسهای قطبی و زئوپلانکتونهای ذرهبینی که در آب دریا شناور بوده و جزء نخستین حلقههای زنجیره غذایی دریاها میباشند تأثیر بگذارد.
نخستین روزی که قطب شمال شرایط عاری از یخ را تجربه کند دارای اهمیت نمادین است و با تبدیل کردن قطب شمال از رنگ سفید به رنگ آبی به صورت بصری، تأثیر بشر را بر این سیاره نشان میدهد.
محققان میگویند اولین روز بدون یخ در قطب شمال اوضاع را به طور چشمگیری تغییر نخواهد داد اما نشان میدهد که ما از طریق انتشار گازهای گلخانهای اساسا یکی از ویژگیهای تعیینکننده محیط طبیعی در اقیانوس منجمد شمالی یعنی پوشیده بودن آن از یخ و برف در تمام طول سال را تغییر دادهایم.
در شرایط جدید، خورشید در طول تابستان در قطب شمال غروب نمیکند، بنابراین بدون یخ بازتابندهای که نور خورشید را به فضا منعکس کند، اقیانوس مقدار قابل توجهی گرما را در اطراف زمین جذب و توزیع میکند.
آبهای بینالمللی نیز هیچگونه صلاحیت قضایی ندارند، بنابراین صنایع تجاری میتوانند از فرصت به دست آمده در آبهای گرمتر قطب شمال استفاده کنند. آنها میتوانند ماهیگیری کنند و جمعیتهای دریایی و معدنی را که قبلا غیرقابل دسترس بودند، استخراج کنند.
همچنین شرکتهای حملونقل میتوانند مسیر حمل و نقل سریعتری را در گذرگاه شمال غربی طی کنند.
گرم شدن هوا همچنین ممکن است باعث ایجاد آب و هوای غیرقابل پیش بینی و شدیدتر به دلیل تغییر الگوهای باد و جریان اقیانوسی شود. با این حال نویسندگان این مطالعه می گویند هنوز فرصتی برای به تاخیر انداختن جدول زمانی ذوب یخ های دریا در آینده نزدیک وجود دارد و کاهش انتشار گازهای گلخانه ای همچنان می تواند به حفظ یخ در دریای قطب شمال کمک کند.
انتهای پیام