کره‌ جنوبی؛ سرزمین کودتا و حکومت‌ نظامی در شرق‌ آسیا

کارشناس مسائل بین‌الملل با بیان این که «بعید به نظر می‌رسد که درگیری‌ها در کره جنوبی ادامه پیدا کند»، گفت: هرگونه تنش در کره جنوبی بر راهبرد آمریکا در شرق آسیا موثر است

به گزارش ایسنا، «یون سوک یول» رئیس‌جمهور کره‌جنوبی، شامگاه سه‌شنبه به دلیل ناامیدی از مخالفان در پارلمان برای همراهی با دولت، حکومت نظامی اعلام کرد و متعهد شد که نیروهای «ضد دولت» را که با کره‌شمالی همدست هستند، از بین ببرد. پارلمان پس از تحمیل حکومت نظامی به سرعت وارد عمل شد و «وو وون شیک» رئیس مجلس ملی، اعلام کرد این قانون «نامعتبر» است و قانونگذاران از «دموکراسی با مردم» محافظت خواهند کرد.

هر چند حکومت نظامی حدود ۶ ساعت به اجرا درآمد، اما حرکت غافلگیرکننده رئیس‌جمهور یون به دورانی از رهبران اقتدارگرا بازمی‌گردد که این کشور از دهه ۱۹۸۰ شاهد آن نبوده است و بلافاصله توسط مخالفان و رهبر حزب محافظه‌کار یون محکوم شد.

بر اساس قانون اساسی کره‌جنوبی، رئیس‌جمهور می‌تواند در «زمان جنگ، موقعیت‌های جنگی یا سایر وضعیت‌های اضطراری ملی مشابه» که به استفاده از نیروی نظامی برای حفظ صلح و نظم نیاز دارد، حکومت نظامی اعلام کند. اما سوال مخالفان این بود که آیا کره‌جنوبی در حال حاضر در چنین وضعیتی قرار دارد؟

تلاش نظامیان کره جنوبی برای ورود به ساختمان پارلمان این کشور در سئول

تاثیر فشار غرب و آمریکا بر هیجان‌زدگی رئیس‌جمهور کره جنوبی

«مهدی خورسند» کارشناس مسائل بین‌الملل در گفت‌وگو با ایسنا در مورد تحولات اخیر در کره جنوبی و علت آن گفت: مجلس کره جنوبی که در دست مخالفان حزب حاکم است با لایحه بودجه‌ای که از سوی دولت ارائه شده بود مخالفت کرد، در پی این مخالفت و تشدید تنش بین مجلس و دولت در کره جنوبی، رئیس‌جمهور کره جنوبی در این کشور حکومت نظامی اعلام کرد و این ادعا را مطرح کرد که مجلس و حزب مخالف در حال اتحاد با کره شمالی هستند و می‌خواهند فضا در این کشور را به این سمت ببرند.

او با بیان این که «رئیس‌جمهور کره جنوبی علت تصمیم خود برای حکومت نظامی را تلاش برای پاکسازی این کشور از عوامل کره شمالی و بردن فضای این کشور به سمت دموکراتیک عنوان کرد»، ادامه داد: تصمیم رئیس‌جمهور کره جنوبی برای حکومت نظامی با مخالفت مجلس روبرو شد و نمایندگان مجلس در بامداد روز سه‌شنبه در جلسه‌ای که تشکیل دادند تصمیم رئیس‌جمهور را لغو کردند.

خورسند با اشاره به حضور پایگاه‌های نظامی آمریکا در منطقه شرق آسیا اظهار کرد: یکی از کشورهای شرق آسیا  که آمریکا در آن پایگاه نظامی دارد، کره جنوبی است. یکی از کارکردهای اصلی این پایگاه‌ها، تلاش برای کنترل چین است؛ چرا که یکی  از راهبردهای اصلی آمریکا در منطقه همین موضوع است. هرگونه تنش در کره جنوبی بر این راهبرد آمریکا موثر است. 

این کارشناس مسائل بین‌الملل با بیان اینکه «در طول ماه‌های اخیر یک جریان فکری در کره جنوبی به وجود آمده است که چرا باید تنش بین کره شمالی و کره جنوبی که مردمان آن سال‌ها در کنار هم زندگی کرده‌اند، به یک جنگ هم‌تراز  هسته‌ای تبدیل شود و این نگرانی در بین حاکمان کره جنوبی به وجود آمده است که نکند این تصور در کل کره جنوبی گسترش پیدا کند»، ادامه داد : شاید فشار غربی‌ها و آمریکایی‌ها در ارتباط با نگرانی از گسترش این تفکر بر هیجان‌زدگی رئیس‌جمهور کره جنوبی بر اعلام حکومت نظامی در این کشور موثر بوده است.

معترضان به اعلام حکومت نظامی مقابل پارلمان در سئول

حرکت خزنده در بستر سیاسی کره جنوبی

خورسند در ادامه با بیان اینکه «بعید می‌دانم که در حال حاضر تحولات در کره جنوبی ادامه پیدا کند»، گفت: این اتفاق نشان از یک حرکت خزنده در بستر سیاسی کره جنوبی است، کشوری که یکی از پایگاه اصلی آمریکا در منطقه شرق آسیا است.

او با تاکید مجدد مبنی بر اینکه «تصمیم رئیس‌جمهور کره جنوبی در اعلام حکومت نظامی در این کشور یک تصمیم هیجان زده بود و احتمالاً یک تعاملی در بین ارکان حکومت کره جنوبی ایجاد شود که فضا در این کشور به سمت آرامش برود»، گفت: ممکن است در درازمدت و یا میان مدت شاهد حرکت‌های دیگری در کشورهای شرق آسیا متاثر از تحولات در کره جنوبی باشیم.

کودتای نظامی ژنرال پارک در کره جنوبی

سوابق کودتا در کره جنوبی

این کارشناس مسائل بین‌الملل در بخشی دیگر از این مصاحبه با بیان این که «کره‌جنوبی را باید سرزمین کودتا و حکومت‌نظامی در شرق‌آسیا دانست»، گفت: کره جنوبی در تاریخ معاصر خود شاهد چندین حکومت نظامی که غالبا برگرفته از کودتا در این کشور بوده که تأثیر زیادی بر ساختار سیاسی این کشور گذاشته‌اند.

او ادامه داد: این کودتاها عمدتاً در دهه‌های ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰ رخ داده و به قدرت‌گیری حکومت‌های نظامی منجر شده‌اند. اولین کودتا ۱۶ مه ۱۹۶۱ به رهبری «ژنرال پارک چونگ هی» رخ داد که ژنرال پارک چونگ هی و گروهی از افسران ارتش کودتایی نظامی را علیه دولت وقت انجام دادند. این کودتا در پاسخ به فساد دولتی و بحران اقتصادی صورت گرفت. «پارک چونگ هی» پس از موفقیت در کودتا، رهبری کشور را در دست گرفت و در سال ۱۹۶۳ به‌عنوان رئیس‌جمهور انتخاب شد. او تا زمان ترورش در سال ۱۹۷۹ قدرت را حفظ کرد.

خورسند تصریح کرد: دومین کودتا که منجر به حکومت نظامی در کره‌جنوبی شد کودتای ۱۲ دسامبر ۱۹۷۹ به رهبری ژنرال «چون دو هوان» بود. پس از ترور «پارک چونگ هی» در سال ۱۹۷۹، دولت کره جنوبی دچار بی‌ثباتی شد. ژنرال «چون دو هوان»، رئیس وقت اطلاعات نظامی، کودتایی علیه دولت موقت انجام داد. او کنترل ارتش را به‌دست گرفت و عملاً رهبری کشور را در دست گرفت. اما در نهایت، جنبش گوانگجو پایان حکومت‌های نظامی را در کره جنوبی رقم زد. کودتاهای نظامی باعث نارضایتی گسترده مردم کره جنوبی شد. جنبش گوانگجو در سال ۱۹۸۰ نماد اعتراض مردم به حکومت نظامی بود. این جنبش به شدت سرکوب شد، اما در نهایت فشارهای داخلی و خارجی موجب انتقال قدرت به یک حکومت غیرنظامی شد.

او با بیان این که در سال ۱۹۸۷، با اصلاح قانون اساسی و برگزاری انتخابات دموکراتیک، دوره حکومت نظامی به پایان رسید و کره جنوبی وارد مرحله‌ای از دموکراسی پایدار شد، گفت: این کودتاها و به تبع آن حکومت نظامی‌ها تأثیر عمیقی بر توسعه سیاسی و اقتصادی کره جنوبی داشته‌اند و نقش مهمی در شکل‌گیری ساختار مدرن این کشور ایفا کرده‌اند.

انتهای پیام

  • چهارشنبه/ ۱۴ آذر ۱۴۰۳ / ۱۹:۰۲
  • دسته‌بندی: سیاست خارجی
  • کد خبر: 1403091410369
  • خبرنگار : 71038