به گزارش ایسنا، روزنامه نیویورک تایمز مینویسد: «مارک روته» دبیرکل جدید ناتو پیشنهاد کرده اوکراین باید هرگونه گفتوگوهای صلح با روسیه را تا زمانی که متحدان غربی بتوانند کمکهای نظامی کافی برای کمک به کییف برای پیشروی در میدان نبرد و به دست آوردن موضع قویتری در مذاکره ارسال کنند، به تعویق بیندازد.
اما با توجه به اینکه دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا قول داده تا آتشبس سریعی را در اوکراین تضمین کند که مقامهای کییف آن را به نفع روسیه میدانند، روته به اعضای ناتو تاکید دارد تا ارسال تسلیحات، مهمات و دفاع هوایی را مقدم بر تلاش برای آتشبس بدانند و آن را بیشتر کنند.
روته گفت: «بیایید تمامی مذاکرات را روی رویه صلح متمرکز نکنیم. مطمئن شویم که اوکراین چیزهایی را که برای تقویت موضع خود نیاز دارد پیش از آغاز مذاکرات صلح، به دست میآورد.»
دبیرکل ناتو ادامه داد: «برای همین من به دنبال کمکهای نظامی بیشتر و گفتوگوی کمتر روی مذاکرات صلح هستم.»
اظهارات روته در حالی مطرح شده که «ولودیمیر زلنسکی»، رئیس جمهور اوکراین اخیرا موضع خود را درباره توافق صلح احتمالی تغییر داده است. او پس از مدتها تاکید بر اینکه اوکراین نباید در توافقها هیچ بخشی از خاک خود را به روسیه بدهد، اینبار گفته که اوکراین مایل به انجام این کار در ازای پیوستن به ناتو است.
در حالی که تا زمانی که جنگ ادامه دارد، عضویت در ناتو بعید است اما لفاظیهای آقای زلنسکی یک تغییر محسوس است. مقامات کییف حتی دلیلی را ارائه کردهاند که به طور بالقوه میتواند به آنها اجازه دهد تا به طور موقت سرزمینی را واگذار کنند و ادعا میکنند که مناطق تحت کنترل روسیه در اوکراین به طور بینالمللی به عنوان بخشی از روسیه به رسمیت شناخته نمیشوند.
زلنسکی به خبرگزاری ژاپنی کیودو گفت: «ارتش اوکراین فاقد قوای لازم است.»
وزارت خارجه اوکراین در بیانیه روز سه شنبه خود به معاهدهای در سال ۱۹۹۴ اشاره کرد که صلح و حاکمیت ارضی این کشور را در ازای کنار گذاشتن زرادخانه هستهای تضمین میکرد.
در این بیانیه آمده است که روسیه با حمله به اوکراین در سال ۲۰۱۴ این توافقنامه معروف به «یادداشت بوداپست» را نقض کرد.
ناتو عضویت نهایی اوکراین را «غیرقابل بازگشت» اعلام کرده است، اما کشورهای ناتو در مورد اینکه چه مدت باید اجازه ورود به آن را بدهند، اختلاف نظر دارند.
ترامپ در مورد چگونگی برقراری صلح در اوکراین در کمتر از ۲۴ ساعت مبهم صحبت کرده است.
بیش از نیمی از کمکهای نظامی اوکراین از آمریکا است که بیش از ۶۱ میلیارد دلار صرف تسلیحات و تجهیزات از آغاز جنگ در فوریه ۲۰۲۲ کرده است.
انتهای پیام