به گزارش ایسنا، معلولان در اغلب موارد از دسترسی به امکاناتی چون تحصیل، آموزش، تفریح، ازدواج، اشتغال که برخورداری از آنها حق طبیعی همه شهروندان است، بازمیمانند.
بیشک یکی از دلایلی که جامعه معلولین را از زیست و فعالیتهای اجتماعی بازنگاه داشته، عدم مناسبسازی فضاهای شهری و تردد آسان آنان است. بنابراین میتوان گفت «مناسبسازی» در بسیاری از پیشرفتها و پسرفتهای معلولین نقش قابل توجهی دارد.
آنطور که کارشناسان بهزیستی میگویند بالغ بر ۲۸ هزار معلول در استان قزوین وجود دارد، اما با این رقم به نسبت قابل توجه در طول روز در کوچه و خیابان کمتر معلولی را میبینیم و این موضوع نشان از آن دارد که عدم مناسبسازی فضای شهری و همچنین زیرساختها باعث خانه نشینی معلولان شده است.
برخی مشکلات این گروه مانند عدم مناسبسازی معابر شهری و مشکلات رفت و آمد در شهر برای بسیاری از ما قابل مشاهده است ولی بسیاری از ما با بخشی از چالشهای آنها نه تنها آشنا نیستیم بلکه اطلاعی از وجود آنها نداریم. معلولان استان قزوین حتی برای استفاده ساده از یک عابربانک و استفاده از حمل و نقل عمومی هم با مشکل مواجه هستند.
مریم یکی از معلولین جسمی و حرکتی است که در گفتوگو با ایسنا اظهار میکند: برخی رمپها (سطوح شیبدار مخصوص استفاده معلولان) در اماکن عمومی استاندارد نیست، ما از بعضی رمپها نمیتوانیم بالا برویم که باید گفت در برخی موارد ساخت آنها فقط در جهت رفع مسئولیت بوده است.
این شهروند قزوینی اظهار میکند: برای سوار شدن به اتوبوس با محدودیتهای بسیاری مواجه هستیم، به عنوان مثال خود راننده باید پایین بیاید و اگر آن اتوبوس رمپ داشت آن را برایمان وصل کند.
مریم میگوید: رمپ درِ ورودی بعضی از مجتمعهای تجاری را قفل زدهاند و باید به نگهبان بگوییم تا آن را برایمان باز کند، این خیلی بد است. اگر چیزی ساخته شده باید شرایط استفاده آن هم مهیا باشد.
وی با اشاره به فرهنگسازی در حوزه مناسبسازی عنوان میکند: در اکثر موارد شاهدیم خودروهایی که در فضای پارک خودروی معلولان پارک شدهاند، آرم ویلچر ندارند، یعنی مردم عادی از فضای پارک کردن معلولان استفاده میکنند.
مریم ادامه میدهد: درست جلوی درب ورودی کانون توانا که یکی از نهادهای اجتماعی در راستای تقویت مهارتهای معلولان است، پلسازی شده و اصلاً فضای مناسبی برای تردد معلولان ندارد.
وی در پایان خاطرنشان میکند: شهرداری در حوزه مناسبسازی کمکاری میکند و اغلب بوستانها و فضاهای عمومی شهر فاقد مناسبسازی ویژه معلولان هستند، ما برای رفتن به نهادهای دولتی و عمومی چالشهای بسیاری داریم و همین امر سبب شده تا خانهنشینی معلولان به رنج تردد آنان در شهر بچربد.
یکی از شاخصههای عملکرد دستگاهها مناسبسازی برای معلولان است
به گفته علی دهباشیپور، مدیرکل بهزیستی استان قزوین، مناسبسازی فضای شهری و همچنین مناسبسازی دستگاهها و نهادهای اجرایی برای تردد هرچه بهتره معلولان در دولت پیشین مورد توجه بیشتری قرار گرفت و مقرر شد که سازمان بهزیستی به عنوان یک نهاد نظارتی دستگاههایی که نسبت به این موضوع اهمال میورزند را به قوه قضائیه تحت عنوان ترک فعل معرفی کند.
هرچند که روال مناسبسازی در قزوین، برای سالهای زیادی پشت پرده بیتوجهی و غفلت مانده اما در دو تا سه سال اخیر وضعیت مناسبی نسبت به سالهای گذشته داشته است.
مدیرکل بهزیستی استان قزوین در این باره به ایسنا میگوید: یکی از اتفاقات خوب و دارای ضمانت اجراییِ سالهای اخیر، قرار گرفتن بحث مناسبسازی بهعنوان یکی از شاخصهای سنجش عملکرد عمومی ادارات و دستگاههای دولتی بوده است. اقدامات دولت سیزدهم در حوزه مناسبسازی و همچنین تأکیدات رئیس دولت چهاردهم در این حوزه قابل تقدیر است و بر اساس عملکرد دولت سیزدهم امر مناسبسازی از افزایش اهمیت بیشتری برخوردار شد.
وی اظهار میکند: چهار مؤلفه درب ورودی ادارات، پیادهرو، سطح شیبدار و پارکینگ، سرویس بهداشتی و آسانسورها در ساختمان ادارات مورد سنجش قرار میگیرند، البته در بانکها بهجای سرویس بهداشتی، مناسبسازی خودپردازها و پیشخوانها مطرح است و در اجرای آن فقط فرد معلول مورد اشاره نیست بلکه سالمندان و جانبازان نیز مطرح هستند.
دهباشیپور با اشاره به اینکه، برخی دستگاههای اجرایی نتوانستند در امر مناسبسازی امتیاز لازم را کسب کنند، اضافه میکند: همه دستگاههای دولتی بر اساس آئیننامه اجرایی موظفند تا آذر ماه بحث مناسبسازی خود را به اتمام برسانند. اداره کل اوقاف و امور خیریه، اداره کل بنیاد شهید و همچنین بیمهها و بانکها از جمله نهادهایی هستند که کمترین توجه را به مناسبسازی داشته و شرایط نامطلوبی دارند.
وی در پایان بیان میکند: با شهرداری در حوزه مناسبسازی فضاهای شهری همیشه چالش داشتهایم اما با توجه به روندی که برخی دستگاههای اجرایی در حوزه مناسبسازی دارند لازم است تا شخص استاندار و معاون عمرانی ایشان نسبت به این موضوع ورود جدیتری داشته باشند.
صدور پایان کار مشروط به مناسبسازی فضا برای معلولان است
همانطور که دهباشیپور مدیرکل بهزیستی استان قزوین میگوید، عدم مناسبسازی فضاهای شهری یکی از دغدغهها و مشکلاتی است که جامعه معلولین استان قزوین با آن دستوپنجه نرم میکنند در همین راستا به سراغ حسن رجبی، مشاور شهردار در امور مناسبسازی فضا و زیرساختهای شهری رفتیم.
مشاور شهردار در امور مناسبسازی فضا و زیرساختهای شهری در این باره به ایسنا میگوید: نگاه شهرداری از نسبت به مناسبسازی فضا و زیرساختهای شهری مثبت است و طی سالهای اخیر اقدامات قابل توجهی در این حوزه صورت گرفته است.
وی ادامه میدهد: روح حاکم بر شهرداری مناسبسازی را ضروری میداند چراکه برای اجرایی شدن مناسب سازی فضاها و زیرساختهای شهری، کارگاههای آموزشی برای کارکنان و پیمانکاران این نهاد برگزار شده است.
این مسئولادامه میدهد: در بحث مناسبسازی همه وجود این مقوله اعم از موزائیکهای هشداردهنده، پایههای روشنایی، رمپ، آسانسور، نردهها، دستگردها، سرویسهای بهداشتی، خدمات حملونقل عمومی و حتی مسائل مرتبط با دسترسپذیری کودکان نیز مورد توجه است.
وی خاطرنشان میکند: قزوین با وجود داشتن فاصله تا نقطه ایدهآل، پیشرفت خوبی در زمینه مناسبسازی فضا و زیرساختهای شهری داشته و سال گذشته نیز شهرداری قزوین در زمینه بهبود وضعیت فضا و زیرساخت شهری موفق به کسب رتبه عالی کشور در پروژههای عمرانی شد و مورد تقدیر ملی قرار گرفت.
رجبی تصریح میکند: الزام اضافه کردن تیک مناسبسازی در برگه گزارش مهندسین ناظر از اقداماتی است که شهرداری قزوین در دستور کار خود قرار داده و با این اقدام امکان تفسیر به رأی در مورد ساختمانها برداشته و با دستگاههای متخلف برخورد میشود. همچنین صدور پایان کار مشروط به مناسبسازی فضا برای معلولان است.
به گزارش ایسنا، مناسبسازی معابر شهری مطالبهای ثابت و پایدار است که همیشه در ردیف اول خواستههای معلولان مطرح میشود، رنج راه رفتن و حکایت مناسبسازی با آغاز حرکت از خانه و رفتن به اجتماع ارتباط مستقیم دارد و چه بسیار افراد توانخواهی که برای رهایی از وابستگی به دیگری ماندن در خانه را بر میگزینند. حس استقلال و وابسته نبودن به دیگری تمام آن موضوعی است که با هر یک از معلولان که صحبت میشود خواهان آن هستند و البته خود به درستی تأکید میکنند، اولین گام برای رسیدن به همین حس فاخر استقلال، مناسبسازی معابر و اماکن عمومی شهر است که متأسفانه سالهای سال است مورد غفلت قرار گرفته و اغلب اقداماتی که در این خصوص صورت گرفته تنها قالب شعاری داشته است.
انتهای پیام