معلولان درک متقابل می‌خواهند

پای صحبت و درد و دل معلولان که بنشینیم متوجه دردها، مشکلات، انتظاراتشان از مسئولان، خانواده، جامعه و کمبودهای آنان می‌شویم ولی با اینحال بسیاری از معلولان اجازه ندادند که معلولیتشان راه رسیدن به هدف والای زندگیشان را ببندد و سعی کردند با حفظ اعتماد به نفس و تلاش مضاعف وارد اجتماع شوند و مانند افراد سالم تحصیل کنند و شغلی برای خود دست و پا کنند.

مهدی رستمی لیسانس کامپیوتر متولد ۶۵ یکی از معلولان اسدآبادی بوده که معلولیت برای وی محدودیت نبوده و به گفته خودش با وجود نگاه‌های جامعه به ظاهر متفاوت وی اما همواره مسیر خود را در رشد و تعالی ادامه داده و از پای ننشسته است.

وی از جمله فعالان اجتماعی، بهداشتی، درمانی و ورزشی قشر جامعه معلولان بوده که که در دوران کرونا پنج مدرک بین‌المللی خود از دانشگاه ایتالیا، اتریش و کانادا را در حوزه ‌های قانون نویسی، نگارش قانون و قانون حمایت از جامعه پرستاران و کنوانسیون حقوق معلولان اخذ کرده است.

مهدی رستمی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا گفت: جامعه معلولان به اتفاق نظر  ۱۳ آذرماه مصادف با سه دسامبر روز جهانی معلول را به عنوان تبریک به معلولان نمی‌پذیرند، واقعیت این است که معلولیت تبریکی ندارد اگر قرار است حرکت و کاری انجام شود آن کار درک متقابل یک معلول باید باشد.

وی بیان کرد: بزرگترین معضل جامعه معلولان چه در کلانشهرها و چه در شهرهای کوچک متاسفانه عدم آگاهی و عدم فرهنگ‌سازی در رابطه با نگاه به معلولان در جامعه است.

رستمی با بیان اینکه از رسانه‌ها درخواست داریم در بحث تغییر دیدگاه جامعه در رابطه با نگاه به معلول و تغییر نگاه‌های سنگین و ترحم‌آمیز جامعه به متفاوت بودن ظاهر یک معلول فرهنگ‌سازی دو چندانی داشته باشند، گفت: بنده از سال ۸۵ تاکنون در اجتماع حضور دارم و فعال هستم. هیچکس به اندازه شخصی که بر روی ویلچر نشسته است به اندازه یک معلول دیدگاه و نگاه‌های متفاوت و سنگین مردم را نسبت به یک معلول درک نمی‌کند.

رستمی با اشاره به اینکه نگاه و نگرش منفی که دیگران به یک معلول دارند را به خوبی درک می‌کنم و با این نگاه عجین شده‌ام، ادامه داد: با وجود این نگاه‌های سنگین و ترحم‌آمیز و با وجود تفاوت ظاهریم با دیگران، در جامعه حضور پررنگی داشته و دیدگاه‌های متفاوتی دیدم و حرف‌های زیادی را شنیدم اما همچنان به مسیر خود ادامه دادم و کوتاه نیامدم.

وی با اشاره به شناسایی بیش از ۲۰۰۰ معلول در شهرستان اسدآباد توسط بهزیستی و ارائه خدمات مستمر و غیر مستمر به آنان، بیان کرد: اگر نگاهی به سطح جامعه و شهر بیندازیم از این تعداد از معلولان شناسایی شده تعداد بسیار معدود و انگشت شماری از آنان را در سطح جامعه می‌ببینیم.

رستمی با بیان اینکه مهمترین علت حضور انگشت شمار معلولان در جامعه نبود حمایت و فرهنگ غلط بوده است، افزود: اینکه دیگران تو را به چشم اشتباه و تقاص گناه خانواده‌ات ببینند و تو را فردی برای شکرگزاری خود قرار دهند دیدگاه‌هایی است که بر روحیه جامعه معلولان تاثیر بسیار منفی می‌گذارد.

وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر بزرگترین مشکل معلولین در جامعه دیدگاه جامعه به معلول و نبود مناسب‌سازی و دسترسی به معابر شهری، ادارات و اماکن خرید برای معلولان بوده که تردد در جامعه را برای آنان دشوار کرده است.

 رستمی با اشاره به اینکه معلولیت یک احتمال است که ممکن است برای هر کسی اتفاق بیفتد، گفت: در صورت عدم حضور یک فرد معلول در جامعه این امر مشکلات فراوانی را از جمله افسردگی، تشدید مشکلات جسمی و حرکتی را برای فرد معلول به همراه خواهد داشت ضمن اینکه هزینه‌های سنگینی را نیز روی دست دولت می‌گذارد.

وی با اشاره به قانون حمایت از حقوق معلولان، اظهار کرد: ماده ۲۷ قانون حمایت از معلولان در سال ۹۶ تصویب و در سال ۹۷ ابلاغ شده اما متاسفانه بسیاری از ماده‌های قانون آن اعم از ماده ۲۷ آن تاکنون اجرایی نشده است.

رستمی ادامه داد: در قانون حمایت از حقوق معلولان به صراحت گفته شده معلولین جسمی و حرکتی شدید و خیلی شدید که توانایی کار ندارند برابر با وزارت کار مستمری دریافت می‌کنند که در همین رابطه در کشور ایران تعداد معلول شدید و خیلی شدید فاقد شغل معدود است و به‌طور قطع پرداخت مستمری برابر وزارت کار به این قشر هزینه چندانی برای دولت نخواهد داشت اما به لحاظ برخی از مسائل این موضوع انجام نمی‌شود و معلولان جامعه بیش از یک سال است که در مقابل مجلس هر از چند گاهی تحصن می‌کنند.

وی افزود: از رسانه‌ها درخواست داریم ضرورت توجه دولت به ماده ۲۷ قانون حمایت از حقوق معلولان را تاکید کنند و در این رابطه جامعه معلولان را حمایت داشته باشند، ضمن اینکه در بحث فرهنگسازی تغییر دیدگاه‌ها و نگاه‌های جامعه به معلولان نیز دست یاری به سمت رسانه‌ها دراز می‌کنیم.

رستمی تصریح کرد: در ماده ۳ قانون حمایت از حقوق معلولان به صراحت بیان شده که تمام دستگاه‌های اجرایی و شهرداری‌ها موظف و مکلف هستند بحث مناسب سازی را برای معلولان در نظر بگیرند و در صورت عدم اجرا یکی از اعضای جامعه معلولان یا نمایندگان جامعه معلولان می‌تواند به‌صورت قضایی از آنان شکایت کرده و این موضوع ممکن است تا به انفصال و ترک فعل شهردار نیز منجر شود.

وی خاطرنشان کرد: متأسفانه مناسب‌سازی در جامعه بد جا افتاده و مناسب‌سازی برای معلولان را تنها در نصب رمپ می‌دانند در حالیکه جامعه معلولان فقط معلولان جسمی و حرکتی نبوده و در این بین برخی معلولان مشکل بینایی، واکر، عصا و شنوایی دارند که در این زمینه باید همه موارد مناسب‌سازی برای همه این قشر در نظر گرفته شود ضمن اینکه خط عبور نابینایان در مناسب‌سازی مشخص شود.

رستمی یادآور شد: در برخی از معابر سطح شهر توسط شهرداری خط عبور نابینایان اجرا شده  اما به‌دلیل نبود اجرای استاندارد آن اگر فرد نابینا از آن استفاده کند به‌طور قطع آسیب آن برای معلول بیشتر خواهد بود.

این معلول موفق افزود: انتقاد دیگری که به مسئولان دارم در رابطه با بودجه سه درصدی اشتغال معلولان است که در آزمون‌های استخدامی نادیده گرفته شده و توجه به امر ضروری است.  

وی با اشاره به دیگر مشکلات جامعه معلولان، اظهار کرد: یکی از مشکلات ما در شهرستان اسدآباد بحث تردد معلولان بوده که از دو سال پیش این موضوع را پیگیری کردم و درخواست دادم که یک ون اختصاصی و مناسب برای جامعه معلولان اختصاص دهند اما متاسفانه مورد موافقت قرار نگرفت و از ما خواستند که در این رابطه به دنبال یک سرمایه‌گذار بخش خصوصی باشیم.

رستمی خاطرنشان کرد: در بحث تاکسی‌ها و آژانس‌ها معلولین شهرستان به تبع سایر شهرها مشکلات بسیار زیادی دارند اگر به یک آژانس زنگ بزنیم و درخواست تاکسی داشته باشیم و بگوییم که معلول هستیم به خاطر به همراه داشتن ویلچر به ما می‌گویند که تاکسی نداریم.

وی نبود دسترسی معلولان به اماکن ورزشی مناسب‌سازی شده در شهرستان اسدآباد را یکی از جمله مشکلات معلولان ورزشکار دانست و گفت: بنده در زمینه تیراندازی با تپانچه و تفنگ بادی فعالیت دارم که در این رابطه و سالن ورزشی مناسب‌سازی شده ویژه معلولان نداریم و اگر چنین سالن ورزشی مناسب‌سازی وجود داشته باشد قول می‌دهم که تیم تشکیل دهم.

وی با بیان اینکه حدود پنج یا شش سال پیش سایت تیر و کمان اسدآباد را راه‌اندازی کردیم که متاسفانه این سایت جمع شد، افزود: با وجود اینکه دبیر پاراتنیس اسدآباد هستم اما به‌دلیل عدم مناسب‌سازی محل سالن تنیس امکان حضور بنده در آنجا وجود ندارد.

رستمی ادامه داد: اگر به صفر تا صد مناسب‌سازی ادارات سطح شهرستان نگاهی بیندازیم مناسب‌سازی این ادارات به صورت کامل و ۱۰۰ درصدی نیست و تنها دسترسی معلول به طبقه اول و همکف است و به مواردی چون دسترسی به سرویس بهداشتی و طبقات بالا و نیز سایر موارد توجهی نشده است و متاسفانه مناسب‌سازی را تنها در  ایجاد رمپ دیده‌اند.

وی با انتقاد از جامعه معلولان نیز گفت: تا وقتی که افراد معلول در خانه بنشینند و در مجامع عمومی حضور پیدا نکنند و حس مطالبه‌گری نداشته باشند هیچ اتفاقی نمی‌افتد و نمی‌توانند کاری از پیش ببرند باید وارد عمل شد و توانایی‌هایمان را اول به خودمان و بعد به جامعه ثابت کنیم و بگوییم ما می‌توانیم و نمی‌گذاریم معلولیت ما مانع رسیدن به اهداف‌مان باشد و برایمان محدودیت ایجاد کند.

بی‌توجهی دستگاه‌ها به قوانین حمایت از معلولان

معاون امور توانبخشی بهزیستی استان همدان نیز به ایسنا گفت: دسترس‌پذیری و مناسب‌سازی محیط‌های عمومی یکی از مطالبات همیشگی جامعه معلولان است و اگرچه قوانین متعددی برای حمایت از این قشر وجود دارد، اما بسیاری از دستگاه‌های دولتی و عمومی به این موضوع بی‌توجه هستند.

محمد قادری احسانپور با بیان اینکه در استان همدان ۴۱ هزار معلول شناسایی شده‌است که از این تعداد، ۳۰ هزار و ۸۷۵ نفر تحت پوشش خدمات حمایتی و توانبخشی بهزیستی قرار دارند که این خدمات بر اساس نوع و شدت معلولیت به آنها ارائه می‌شود، اظهار کرد: یکی از ابتدایی‌ترین خدمات بهزیستی برای این افراد، پرداخت مستمری و حق پرستاری است که به منظور حمایت از زندگی روزمره و تأمین نیازهای اولیه به معلولان ارائه می‌شود.

وی تصریح کرد: وضعیت حمل‌ونقل عمومی برای این افراد همچنان با چالش‌های جدی مواجه است

قادری احسانپور  در ادامه  افزود: مقدمات اجرایی شدن بخش اصلی ماده ۲۷ قانون حمایت از افراد دارای معلولیت در حال انجام بوده که بر اساس این ماده قانونی، افراد دارای معلولیت شدید و خیلی شدید که توانایی مالی ندارند و فاقد شغل و دارایی هستند، مطابق با قانون کار مستمری دریافت خواهند کرد که این اقدام که سال‌ها معطل مانده بود، اکنون با تلاش مسئولان بهزیستی همدان در سطح استان در حال پیگیری است و این طرح شامل ۵۰۵۰ نفر می‌شود که از کمک‌هزینه‌های معیشتی بهره‌مند خواهند شد و امیدواریم همزمان با روز جهانی معلولین، این طرح به مرحله اجرا برسد تا گامی موثر در راستای بهبود وضعیت معیشتی این قشر برداشته شود.

به گزارش ایسنا، فرهنگ صحیح برخورد با یک معلول هنوز در جامعه نهادینه نشده که باید در این زمینه با برنامه‌ریزی لازم برای تغییر این نگاه جامعه به این افراد با استفاده از ظرفیت رسانه‌ها تلاش کرد.

انتهای پیام

  • چهارشنبه/ ۱۴ آذر ۱۴۰۳ / ۰۸:۳۷
  • دسته‌بندی: همدان
  • کد خبر: 1403091409815
  • خبرنگار : 50037