زاهد شفیعی در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: در سال گذشته از سوی خبرگزاری ایسنا، موضوع دبیرخانه هویت فرهنگی اصفهان مطرح شد و پیرامون آن پرونده خبری نیز تعریف شد که تا سال جاری ادامه داشت.
وی افزود: در حوزههای میراث فرهنگی، اصلی وجود دارد که اگر هنر یا فرهنگی مصرف، لمس و قضاوت نشود، میمرد، بنابراین در دبیرخانه هویت فرهنگی اصفهان باید گفت که نخستین رسالت این دبیرخانه، بازخوانی و تبیین هویت فرهنگی اصفهان است.
رئیس جهاددانشگاهی اصفهان ادامه داد: اصفهان بهعنوان یک شهرموزه شناخته میشود و شهرها از منظر رقابتپذیری دارای دو نوع ویژگی اصلی و داراییهای ممتاز است. ویژگیهای اصلی همچون زیرساختهای حملونقل یا تأسیسات شهری برای بقای شهر ضروری هستند، اما زیرساختهای متمایز و ممتاز که بهنوعی دیانای شهر محسوب میشوند، عامل پویایی، هویتبخشی و زنده نگه داشتن شهر هستند و مهم است که این قابلیتها را چگونه عرضه کنیم و در معرض دید مخاطبان قرار دهیم تا به بازخوانی و تفسیر مجدد از میراث جهانی یا ملی برای شهروندان و گردشگران و صاحب نظران کمک کند.
شفیعی گفت: این دبیرخانه باید با تمرکز بر ظرفیتهای متمایز فرهنگی اصفهان، از میراث فرهنگی ملموس و ناملموس تا گویش، آدابورسوم، صنایعدستی، آشپزی، موسیقی و نمایش سنتی را به بهترین شکل در معرض دید مخاطبان قرار دهد. بسیاری از شهروندان اصفهان هنوز شناخت کاملی از این گنجینهها ندارند و این خلأ درک و آگاهی باید از طریق برنامهریزی هدفمند مرتفع شود.
رئیس جهاددانشگاهی اصفهان اظهار کرد: یکی از چالشهای ما این است که در نمایش میراث فرهنگی مشکل داریم و بسیاری از شهروندان اصفهان شناخت کامل از فرهنگ و هویت بومی اصفهان ندارند، همیشه در شهرسازی مدرن، شهرها فاقد هویت هستند، هویت چیزی است که کمک میکند افراد دور شهر جمع شوند و موجب همبستگی شود و بهترین ابزار تبیین میراث فرهنگی است.
وی با بیان اینکه نسل جدید و چالش انتقال هویت یکی از چالشهای مهم، انتقال مؤثر هویت فرهنگی به نسلهای جدید، بهویژه نسل Z و نسل آلفا است، ادامه داد: این نسلها با ابزارهای دیجیتال و فضای مجازی آشنایی عمیقی دارند، که بسیار مستقل هستند و رویکردی متفاوت با اعضای خانواده دارند، اما ارتباط آنها با میراث فرهنگی سنتی کمرنگتر است. در چنین فضایی، شهر اصفهان بهعنوان یک اکوسیستم فرهنگی باید برنامهای مدون برای جذب و مشارکت این نسلها در عرصههای فرهنگی و هویتی ارائه دهد.
شفیعی گفت: این نسلها آشنایی کاملی با فرهنگ غنی اصفهان ندارند و وقتی میگوییم، اصفهان شهر آینده است، باید ببینیم آیا توانستهایم فرهنگ را به خوبی به نسل آینده منتقل کنیم و چقدر این تحلیل عمیق و راهبردی است و با تنوع فعالیتهایی که دبیرخانه قرار است به آن بپردازد، هم در حوزه انطباق و هم در عرصه مدل حکمرانی فرهنگی، نگاه فراگیر باید به حوزه فرهنگ و تفاوت بین نسلی دیده شود.
رئیس جهاددانشگاهی اصفهان اضافه کرد: در مدلهای توسعه میگوییم گردشگری صنعت تفاوتها است، یعنی در هرجا که کثرت بیشتر است. تنوع فرهنگی، میراث ارزشمند اصفهان از دیرباز بهعنوان شهری با فرهنگ چندلایه و متکثر شناخته میشود. این تنوع و تکثر، خود بستری غنی برای توسعه گردشگری و تعاملات فرهنگی فراهم میکند. دبیرخانه هویت فرهنگی باید با تأکید بر این تنوع و گسترش آن، بستری فراهم کند که تمام خردهفرهنگها بتوانند به شکل مطلوبی دیده شوند. نگاه به این موضوع به شکلی است که این تنوعها باید در تمام برنامههای شهر دیده شود با نگاه فراگیر به تمام ظرفیتهای فرهنگی، معنوی و متعالی و ارزشمند، مدرن و افتخاراتی که اصفهان در دوران مختلف رقم زده است.
شفیعی گفت: وظایف اساسی دبیرخانه هویت فرهنگی اصفهان شامل راهبری و هدایت جریان هویت فرهنگی شهر است که دبیرخانه باید بهعنوان آزمایشگاه و رصدخانهای برای مطالعه، تدوین راهبردها و پیشبینی آینده در حوزه هویت فرهنگی عمل کند، همچنین این دبیرخانه باید با توجه به تغییرات محیطی، اجتماعی و جمعیتشناختی، مسیر توسعه آینده را ترسیم کند و باید در نظر داشت که رفتار ما بازتاب محیط کلان، میانی و خرد است.
وی اظهار کرد: اصفهان بهعنوان دومین شهر پیر ایران، در حال گرایش به پیری است. برای آنکه روایت هویت فرهنگی این شهر نه بهصورت منقطع، بلکه به شکلی پیوسته در ساحتهای مختلف حفظ شود، لازم است همه جنبههای غنی آن در نظر گرفته شود. معماری اصفهان دارای مکتب ویژهای است، فلسفه اصفهان مکتب دارد، جریانهای سیاسی این شهر همواره بهگونهای متمایز بودهاند و فرهنگ ایثار و شهادت نیز بهعنوان یکی از ارزشهای ریشهدار اصفهان برجسته است. تمام این ویژگیها باید در مسیر حفظ و ترویج هویت فرهنگی اصفهان مورد توجه قرار گیرند تا این شهر همچنان بهعنوان نمادی از تمدن و فرهنگ پویا باقی بماند.
وی ادامه داد: از وظایف دیگر این دبیرخانه ایجاد پلی برای تعامل ذینفعان است که دبیرخانه میتواند نقش حلقه واسط میان کنشگران فرهنگی، هنرمندان و متخصصان این حوزه را ایفا کند. این تعامل سازنده، منجر به ارتقای کیفیت برنامهها و مشارکت بیشتر ذینفعان در این حوزه خواهد شد.
رئیس جهاددانشگاهی اصفهان بیان کرد: وظیفه سوم این دبیرخانه، رصد و نظارت بر برنامهها و سیاستها است به طوری که نظارت و ارزیابی برنامههای مرتبط با هویت فرهنگی و اطمینان از اجرای صحیح آنها، یکی از وظایف کلیدی این دبیرخانه است. این نظارت نهتنها بر عملکرد سازمانها بلکه بر برنامهها و سیاستهای کلان نیز متمرکز خواهد بود تا اطمینان حاصل شود که شهر در مسیر درست توسعه فرهنگی و هویتی قرار دارد.
شفیعی در پایان گفت: دبیرخانه هویت فرهنگی اصفهان باید با نگاهی کلنگر و جامع، تمامی ابعاد مادی و معنوی فرهنگ اصفهان را مدنظر قرار دهد و با تقویت پیوند میان نسلها، زمینهساز تداوم روایت هویت فرهنگی این شهر باشد. امیدواریم که این حرکت به تحقق اهداف ارزشمند و ارتقای سطح فرهنگی اصفهان منجر شود.
انتهای پیام