به گزارش ایسنا، نشریه آمریکایی در مقالهای به گردآوری نظرات کارشناسان غربی درباره احتمال اعزام نیروهای مسلح ناتو به اوکراین پرداخت.
به گزارش «نیوزویک»، اعزام نیرو به اوکراین توسط کشورهای عضو ناتو - چه در چارچوب ساختار دفاعی این ائتلاف و چه خارج از آن - موضوع حساسی است که این روزها در بحثهای مرتبط با جنگ اوکراین به گوش میرسد. حتی بهتازگی گزارش شده است که بریتانیا و فرانسه مذاکراتی را در مورد اعزام نیروهای نظامی غربی برای دفاع از اوکراین مطرح کردهاند.
این مذاکرات ادعایی که اولین بار توسط روزنامه فرانسوی «لوموند» منتشر شد، در واکنش به پیروزی «دونالد ترامپ» در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا و احتمال قطع حمایتهای واشنگتن از کییف جریان گرفته است؛ اما «دیوید لمی» وزیر امور خارجه بریتانیا تاکید کرده است که این کشور همچنان بر موضع دیرینه خود نسبت به اعزام سرباز به اوکراین ایستاده و همچنان با این امر مخالف است.
اروپا بدون حمایت آمریکا جدی گرفته نمیشود
«ایان برژینسکی» عضو ارشد اندیشکده «شورای آتلانتیک» و معاون پیشین وزیر دفاع آمریکا در امور اروپا و سیاستهای ناتو میگوید این ائتلاف نظامی باید توان نیروی هوایی و موشکهای دوربرد خود را دستکم برای عملیاتهای دفاعی در اوکراین استفاده کند.
به گفته این تحلیلگر، این اقدام نهتنها اوکراین را در ساختار امنیتی یورو-آتلانتیک ادغام میکند، بلکه به ارتش این کشور اجازه میدهد تا بخش بیشتری از توان نظامی خود را برای مقابله با پیشروی نیروهای روسیه به کار گیرد.
او با تاکید بر اینکه تشکیل چنین ائتلافی بدون مداخله رسمی ناتو هم ممکن است، تصریح کرد که اگر ایالات متحده از این ائتلاف حمایت نکرده و کمکهای اطلاعاتی، پشتیبانی هوایی، پدافندی و دوربرد ارائه نکند، کرملین حمایت کشورهای اروپایی از اوکراین را جدی نخواهد گرفت.
درگیری با روسیه به سود منافع آمریکا نیست
«بری پوزن» استاد علوم سیاسی در دانشگاه «امآیتی» با مداخله ناتو مخالف است و میگوید ایالات متحده نیز باید مخالفت صریح خود با این امر را اعلام کند. او میگوید اگر نیروهای مسلح کشورهای عضو ناتو چه بهصورت رسمی و چه در قالب ائتلافی خارج از ناتو وارد جنگ شده و در خطوط مقدم حضور داشته باشند، در معرض خطر هستند و دور نیست روزی که برای نجات آنان، راهی به جز مداخله مستقیم ائتلاف نظامی ناتو وجود نداشته باشد.
او با بیان اینکه این امر میتواند تقابل مستقیم نظامیان آمریکا و روسیه را در پی داشته باشد، اذعان کرد که این درگیری به سود منافع ایالات متحده نیست و بهتر است نیروهای اروپایی دور از جبههها، از قدرت پدافند هوایی اوکراین حمایت کنند.
مداخله بعد از آتشبس ممکن است
«جان لاف» پژوهشگر اندیشکده «چتم هاوس» هم میگوید در حال حاضر هیچ یک از کشورهای عضو ناتو قصد ندارند نیروهای نظامی خود را به اوکراین بفرستند، زیرا این به تشدید تنشها منجر میشود و افکار عمومی در غرب پذیرای این خطر نیست.
با این حال، این کارشناس غربی میگوید اگر آتشبس برقرار شود، کشورهای ناتو باید بهطورجدی به فکر اعزام ناظران برای تضمین اجرای آتشبس باشند. همچنین، ناتو باید اعزام رسمی مربیان نظامی برای ارائه آموزشهای لازم به نیروهای مسلح اوکراین را در نظر بگیرد تا به مسکو نشان دهد که در دفاع از اوکراین، ارادهای قوی دارد.
آموزشهای نظامی غربی نتیجه ملموسی نخواهد داشت
بااینحال، «کوری شیک» پژوهشگر ارشد و مدیر مطالعات سیاست خارجی و دفاعی در مؤسسه «امریکن انترپرایز» میگوید کشورهای غربی که خواهان شکست روسیه هستند، باید بیشتر هزینه کرده و خطرات بیشتری را به جان بخرند.
به گفته این تحلیلگر، رهبران ناتو در حال حاضر به فکر اعزام نظامیان این ائتلاف برای جنگیدن در خطوط مقدم نیستند، بلکه میخواهند مسئولیت آموزش و مدیریت نیروهای مسلح اوکراین را بر عهده نظامیان ناتو قرار دهند تا سربازان اوکراینی بیشتری فرصت رفتن به خطوط مقدم را داشته باشند؛ امری که به اذعان این تحلیلگر، اقدام موثری نیست و نمیتواند توازن قدرت در میدان نبرد را تغییر دهد.
«فابریس پوتیه» مدیرعامل شرکت مشاوره سیاسی «راسموسن گلوبال» و مدیر سابق برنامهریزی سیاسی در ناتو اعزام نیروهای ناتو به اوکراین را محتمل دانسته و میگوید ممکن است یک گروه از قدرتهای نظامی اروپایی به رهبری فرانسه و بریتانیا و با مشارکت کشورهای اسکاندیناوی و اروپای شرقی، به اوکراین اعزام شوند تا در آموزش نظامیان و ارائه مشاوره به ارتش اوکراین، کمک کنند.
او میگوید این نیروها باید آموزش نیروهای اوکراینی و ارائه خدمات مشاوره را خارج از چارچوب رسمی ناتو و بهدور از خطوط مقدم انجام دهند تا از درگیری مستقیم با روسیه اجتناب کنند.
به باور وی، اگر این مسئله از سوی اوکراین درخواست شود، کاملا مطابق با قوانین بینالمللی خواهد بود و میتواند مبنایی برای استقرار هیئت نظارت ناتو در دوران صلح باشد.
اروپا تضمینکننده اجرای آتشبس خواهد بود
«جیمی شی» کارشناس حوزه استراتژی و امنیت در دانشگاه «اکستر» بریتانیا و معاون پیشین دبیرکل ناتو در چالشهای امنیتی نوظهور ۲ سناریو برای مداخله ناتو در جنگ اوکراین متصور است: اعزام نیروی غربی برای آموزش نظامیان اوکراین و اعزام نیرو برای تعمیر تجهیزات ارسالی غرب.
او با اشاره به زمانبر بودن خروج تجهیزات نظامی غرب از اوکراین برای تعمیر و همچنین آموزش نظامیان اوکراینی در خارج از مرزهای این کشور، تاکید دارد که اعضای ناتو میتوانند با اعزام پیمانکاران نظامی، شرکتهای خصوص و نیروهایی برای آموزش سربازان اوکراین، به توان نظامی اوکراین کمک کنند.
این تحلیلگر همچنین میگوید مذاکرات فرانسه و انگلیس در واقع برای اعزام سربازان ناتو به اوکراین بعد از پایان جنگ و برقراری آتشبس برنامهریزی شده است.
او با اشاره به اینکه «ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین بدون دریافت ضمانتهای امنیتی کافی از حامیان غربی خود، حاضر به مذاکره با روسیه نخواهد شد، تاکید کرد ایالات متحده با اعزام نیروهای خود برای تضمین آتشبس موافقت نخواهد کرد و به همین دلیل است که این مسئولیت بر دوش اروپاییها خواهد افتاد.
«لیانا فیکس» عضو اندیشکده «شورای روابط خارجی» با مداخله ناتو موافق است و میگوید کشورهای عضو این ائتلاف نظامی، بهویژه اروپاییها، باید به دنبال ایجاد یک ائتلاف قوی برای اعزام نیرو به اوکراین باشند، ائتلافی که رهبری آن برعهده بریتانیا، فرانسه، آلمان و لهستان است و ایالات متحده نیز از آن حمایت میکند.
او با اشاره به اینکه آلمان و ایالات متحده با عضویت اوکراین در ناتو مخالفت کردهاند، گفت تشکیل ائتلاف در حمایت از اوکراین ممکن است تنها راه برای تسهیل مذاکرات و ارائه تضمین امنیتی به کییف باشد.
این تحلیلگر همچنین باور دارد که این ائتلاف باید خارج از چارچوب ناتو تشکیل شود، زیرا حضور نظامیان غربی در اوکراین در قالب ائتلاف ناتو، برای کرملین یک خط قرمز پررنگتر است. همچنین ممکن است ایالات متحده به حضور در اوکراین در قالب ناتو راضی نباشد.
اما «جیمز کارافانو» پژوهشگر ارشد «بنیاد هریتیج» با این امر مخالف است و میگوید آنچه اوکراین به آن نیاز دارد، تقویت قوای نظامی است، نه «ترفندهای بیفایده.» او میگوید: «نیروهای حافظ صلح (ناتو) بیشتر شبیه گروگان خواهند بود.»
«ویکتوریا ودویچنکو» عضو مرکز ژئوپلیتیک دانشگاه کمبریج هم با اشاره به نامشخصبودن سیاستهای دونالد ترامپ در دوره جدید ریاستجمهوریاش، میگوید که صحبت درباره اعزام نیروهای غربی به اوکراین - چه در چارچوب ناتو و چه خارج از آن - دشوار است.
انتهای پیام