به گزارش ایسنا، اعتراضات در تفلیس از روز پنجشنبه، زمانی که «ایراکلی کوباخیدزه» نخستوزیر گرجستان اعلام کرد که مذاکرات الحاق به اتحادیه اروپا را تا سال ۲۰۲۸ متوقف میکند، آغاز شده است. او به «باجگیری و دستکاری مداوم» بروکسل در سیاست داخلی گرجستان اشاره داشت.
در تظاهرات روز شنبه، تظاهرکنندگان مواد آتشزا و کوکتل مولوتف به سوی پلیس ضدشورش شلیک کردند که با گاز اشکآور و خودروی آبپاش پاسخ داده شده و تعداد زیادی از مردم دستگیر شدند.
کالاس روز یکشنبه در صحبت با خبرنگاران در اوکراین، طرف معترضان گرجستانی را گرفت. او گفت: «واضح است که استفاده از خشونت علیه معترضان مسالمتآمیز قابل قبول نیست و دولت گرجستان باید به خواست مردم گرجستان احترام بگذارد.»
او ادامه داد: «وقتی صحبت از اتحادیه اروپا میشود، این به وضوح پیامدهایی بر روابط ما با گرجستان دارد.» کالاس گفت که به کشورهای عضو اتحادیه اروپا فهرستی از «گزینهها» برای مقابله با وضعیت گرجستان از جمله تحریمهای اقتصادی ارائه کرده است.
او گفت: «ما گزینههای مختلفی داریم. اما البته، ما باید به توافق برسیم.»
حزب رویای گرجستانی به رهبری کوباخیدزه، که در انتخابات پارلمانی ماه گذشته نزدیک به ۵۴ درصد آرا را به دست آورد، طرفدار روابط پایدار با اتحادیه اروپا و روسیه است.
احزاب اپوزیسیون طرفدار غرب و همچنین رئیسجمهور فرانسوی الاصل گرجستان، «سالومه زورابیشویلی»، از به رسمیت شناختن نتایج رایگیری خودداری کردهاند. دوره ماموریت زورابیشویلی در این ماه به پایان میرسد، اما او تا زمان برگزاری مجدد انتخابات از ترک سمت خودداری میکند.
کوباخیدزه سیاستمداران اتحادیه اروپا و عوامل آنها را مقصر تازهترین دور از ناآرامیها دانسته است. او غرب را به تلاش برای سازماندهی کودتا مانند انقلاب میدان که توسط ایالات متحده مهندسی شده بود، متهم کرد. تحولات مدنظر او، رئیسجمهور منتخب دموکراتیک اوکراین را در سال ۲۰۱۴ سرنگون کرد.
اوایل سال جاری، کوباخیدزه کمیسیون اروپا را به تهدید به ترور متهم کرد، آن هم به دلیل تصویب قانونی در گرجستان که سازمانهای غیردولتی را که بیش از ۲۰ درصد بودجه خود را از خارج دریافت میکنند مجبور به ثبتنام به عنوان نماینده خارجی میکند.
کالاس روز یکشنبه به جای «جوزپ بورل» دیپلمات کهنهکار اتحادیه اروپا، کار خود را آغاز کرد. کایا کالاس که پیش از این نخستوزیر استونی بود، به خاطر سیاستها و لفاظیهای سرسخت ضد روسیاش شناخته میشود و بارها خواستار تحریمهای بیشتر بر مسکو و کمکهای نظامی به کییف شده است.
به گزارش راشا تودی، تحت رهبری او، استونی اولین کشور اتحادیه اروپا بود که مکانیسمی را برای مصادره داراییهای مسدود شده روسیه و استفاده از آنها بهعنوان «غرامت» برای اوکراین تصویب کرد. روسیه در اوایل سال جاری حکم بازداشت کالاس را به دلیل تلاشهای او برای تخریب بناهای یادبود جنگ جهانی دوم شوروی در استونی صادر کرد.
انتهای پیام