دکتر علی حسینپور در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: روز جهانی HIV، که هر سال در اول دسامبر گرامی داشته میشود، امسال با یادآوری اهمیت آگاهیبخشی و مبارزه با این بیماری، بیش از پیش اهمیت یافته است. در سال ۱۹۸۰، اولین موارد ابتلا به ایدز در جهان گزارش شد و در سال ۱۹۸۸، روز جهانی ایدز به عنوان ابزاری برای آگاهیبخشی و کنترل بیماری نامگذاری شد.
کارشناس مسئول پیشگیری از بیماری ایدز دانشگاه علوم پزشکی مشهد، ادامه داد: در دهههای گذشته، ایدز به دلیل ناشناخته بودن راههای انتقال، سرایت خونی و جنسی و کشندگی بالا به عنوان یک بیماری ترسناک و خطرناک تلقی میشد که اقتصاد کشورها را مختل میکرد، در گذشته، ایدز اغلب با روابط جنسی و رفتارهای خاص مرتبط میشد، که باعث تبعیض و ایجاد فضای منفی برای مبتلایان شده و این موضوع، مانع از دریافت مراقبت و درمان به موقع میشد.
وی ادامه داد: با پیشرفت علم و پژوهش، امروزه روشهای درمان و پیشگیری از ایدز بهبود چشمگیری داشتهاند و وضعیت HIV برای دانشمندان روشنتر شده است، با این حال، چالشهای اجتماعی همچنان پابرجاست؛ برچسبگذاری و تبعیضهای اجتماعی، مانع از مراجعه به موقع افراد برای آزمایش و درمان شده و بیماری پنهان خواهد ماند.
حسینپور با بیان اینکه، نقش رسانهها در آگاهسازی صحیح و کاهش تبعیض بسیار مهم است، اظهار کرد: به جای تمرکز بر جنبههای ترسناک بیماری، رسانهها باید بر روشهای پیشگیری و درمان متمرکز شوند و به افراد مبتلا، حمایت و امیدواری ارائه دهند. تاکید بر این موضوع که ایدز با استفاده از دارو قابل کنترل است و انتقال آن قابل پیشگیری است، میتواند در کاهش ترس و افزایش تمایل افراد به آزمایش و درمان مؤثر باشد.
اطلاعرسانی در مورد ایدز در شبکههای اجتماعی بسیار موثر است
کارشناس مسئول پیشگیری از بیماری ایدز دانشگاه علوم پزشکی مشهد، درخصوص اینکه برای مقابله با این روند، نیاز به افزایش دسترسی به خدمات مشاوره و آزمایشهای رایگان برای همه، به ویژه در گروههای پرخطر، ضروری است، توضیح داد: همچنین، اطلاعرسانی دقیق و علمی در مورد راههای انتقال و پیشگیری از ابتلا به ایدز، برای جلوگیری از ترس در جامعه، بسیار حائز اهمیت است.
وی افزود: ایجاد مراکز مشاوره و آزمایش در مکانهای عمومی و قابل دسترس، همچنین استفاده از شبکههای اجتماعی برای اطلاعرسانی و افزایش آگاهی، میتواند در کاهش ابتلا مؤثر باشد. ضرورت دسترسی به افراد در معرض خطر و انجام تستهای هدفمند و پنهانی در این گروهها، از دیگر نکات کلیدی در این زمینه است.
ایدز با مصرف دارو از بیماری واگیر به بیماری مزمن تبدیل خواهد شد
حسینپور با اشاره به امکان عدم انتقال در ایدز مطرح کرد: فردی اگر برای HIV دارو مصرف کند، در مدت 3 تا 6ماه بعد از مصرف دارو انتقال HIV او به صفر خواهد رسید. یکی از نکات مهم این است که با استفاده از دارو، ایدز از حالت واگیر خارج میشود و به بیماری مزمن برای خود فرد مبتلا تبدیل میشود.
وی با بیان اینکه در حال حاضر، افراد از وحشت و نگرانی HIV برای درمان مراجعه نمیکنند و باعث میشود که فرد تحت مراقبت و درمان قرار نگیرد، ادامه داد: ایران جزو معدود کشورهایی است که در HIV نظام مراقبت مطلوبی را به کار گرفته است؛ چراکه تمام خدمات افراد HIV مثبت در کشور رایگان است و مراجعه افراد اختیاری است.
با مصرف دارو این بیماری قابل انتقال نخواهد بود
کارشناس مسئول پیشگیری از بیماری ایدز دانشگاه علوم پزشکی مشهد، درخصوص اینکه مراکز مشاوره کاری به چگونگی ایجاد بیماری ایدز در فرد ندارند، عنوان کرد: هدف مراکز مشاوره این است که افراد آگاه شوند که HIV قابل کنترل است و در صورت مصرف دارو منتقل نخواهد شد. درنهایت، وسایل پیشگیری از انتقال خونی و جنسی ویروس در اختیار افراد با رفتارهای پرخطر گذاشته میشود تا از انتقال ویروس به دیگران پیشگیری شود.
ایدز یک بیماری است نه یک سلاح
حسینپور با بیان اینکه ایدز یک بیماری است نه یک سلاح، خاطرنشان کرد: این مسئله که HIV با درمان دیگر قابل انتقال نخواهد بود و از یک بیماری سرکش به یک بیماری رام تبدیل میشود، باید در جامعه مطرح شود. اگر فردی نگران ابتلا به ایدز است باید به مرکز مشاوره بیماری رفتاری مراجعه کند و بعد از گفتوگو با مشاور آزمایش دهد. در این حالت اگر نتیجه آزمایش او مثبت شود برای بار دوم در مرکز بهداشت از فرد خونگیری و برای آزمایش تاییدی فرستاده میشود.
وی اضافه کرد: ابتلا به ایدز، مانع از ازدواج و بچهدار شدن نیست و افراد مبتلا با درمانهای موجود، میتوانند زندگی سالمی داشته باشند.
حسینپور گفت: فرد مبتلا بعد از مشاوره، تحت درمان قرار خواهد گرفت. آزمایش HIV برای خانواده ضرورت ندارد مگر همسر که ممکن است در معرض عفونت قرار گیرد. افراد HIV مثبت هر سه ماه باید آزمایش گلبولهای سفید دهند و سالی یکبار هم تعداد ویروس در خون آنها ارزیابی شود. 6ماه بعد از شروع درمان دارویی، ویروس در خون فرد به حدی کاهش مییابد که قابل اندازهگیری نخواهد بود.
پویش من هم آزمایش HIV میدهم، به دنبال رفع انگ و برچسب ایدز در جامعه
وی با اشاره به پویش من هم تست HIV میدهم، مطرح کرد: هدف این پویش بیماریابی نیست، بلکه به دنبال رفع انگ و برچسب این بیماری در جامعه است. کسانی که باید آزمایش انجام دهند شامل افرادی میشود که رابطه جنسی متعدد داشتند و یا مصرف کننده مواد تزریقی بودهاند. بنابراین، در خصوص این بیماری باید به افراد گفته شود که اگر سابقه مصرف تزریقی مواد مخدر، سابقه خالکوبی با وسایل آلوده و ارتباطهای جنسی متعدد دارید حتما تست HIV بدهید.
کارشناس مسئول پیشگیری از بیماری ایدز دانشگاه علوم پزشکی مشهد، با اشاره به اطلاعرسانی درخصوص تست HIV، ادامه داد: به این نتیجه رسیدهایم که در عین حال که افراد میدانند راههای انتقال چیست، باید اطلاعرسانی درخصوص اینکه تست این بیماری در چه مراکزی انجام میشود، صورت بگیرد. باید راهکارهایی ارائه شود که افراد شناسایی و برای انجام آزمایش ترغیب شوند. از روز ۲۰ آبان ماه جاری تاکنون حدود ۲۰۰۰ تست در قالب پویش من هم تست HIV میدهم گرفته شده است.
اهمیت کاهش آسیب در کنترل ایدز در جامعه
حسینپور با اشاره به اصطلاح کاهش آسیب، اظهار کرد: برای پیشگیری از انتقال HIV از طریق اعتیاد تزریقی، به جای منع کامل مصرف مواد که موثر نیست، باید بر استفاده از سوزن و سرنگ تمیز تأکید شود.
وی افزود: در مورد مسائل جنسی هم باید آموزشهای صحیح و تدریجی برای پیشگیری از انتقال بیماری به افراد داده شود. این آموزشها باید بر پرهیز از داشتن تماس جنسی با افراد متعدد و استفاده از روشهای پیشگیری تأکید کند.
انتهای پیام